‘Fosil yakıtlar tarihe karışacak’

UHA HABER / Turkuvaz Medya Grubu ve ekonomi dergisi InBusiness öncülüğünde sürdürülebilirlik konusunda farkındalık oluşturma misyonuyla başlatılan Küresel Umut Festivali kapsamında düzenlenen ‘Sürdürülebilir Hikâyeler Webinar Serisi’nin dokuzuncusu ‘Temiz Enerji’ başlığıyla düzenlendi.
Moderatörlüğünü Hacettepe Üniversitesi Yeni ve Temiz Enerji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aynur Eray’ın yaptığı ‘Dönüşüm Nasıl Olacak’ paneli ise, Kadir Has Üniversitesi Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Uygulama ve Araştırma Merkezi (CESD) Müdürü Prof. Dr. Volkan Ş. Ediger, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanı Dr. Abdullah Buğrahan Karaveli, Mimar ve Mühendisler Grubu Genel Başkanı Bülent Şen ve İTÜ Enerji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İlhan Kocaarslan’ı ağırladı.
Kadir Has Üniversitesi Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Uygulama ve Araştırma Merkezi (CESD) Müdürü Prof. Dr. Volkan Ş. Ediger, hegomanik güç olacak ülke ve temel enerji kaynağı nasıl belirlenecek sorusunu, “Şimdiki hegoman güç hepimizin bildiği gibi Amerika’dır. Daha önce de bu konudaki hegomanik güç İngiltere olmuştur” dedi.
Hegomanik gücün enerji kaynakları ve enerji kaynakları stratejileriyle ilgili bilgiler veren Ediger, fosil yakıtların tarihe karışacağını ve sürdürülebilir enerji sistemine doğru geçiş yaşanacağını ifade etti.
Ediger, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynakları açısından çok şanslı olduğunu, bu kaynakların verimli kullanılması için dışa bağımlı teknolojiden de kurtulması gerektiğinin altını çizdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanı Dr. Abdullah Buğrahan Karaveli ise küresel eğilimleri gösteren bir dizi etkinliği takip ettiklerini belirterek, Türkiye’nin yüzde 70 dışa bağımlı olduğunu hatırlattı. Karaveli sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltmak için enerji verimliliğini üst seviyelere çıkarmamız gerekiyor. Bunun için bakanlık olarak çok ciddi çalışmalarımız var. Örneğin kamu tarafında enerji performans modellemesi üzerine çalışmalar yapıyoruz. Özellikle kamu binaları üzerinde yaptığımız çalışmalarda yüzde 15 enerji tasarrufu yapmayı hedefliyoruz. Bakanlık olarak bilimsel veriler üzerinden oluşturduğumuz politikalarımız var. AB politikalarını Türkiye’ye evirerek çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ulusal enerji verimliliği eylem planı 2017-2023 arasını kapsıyor. 2023 sonuna kadar 11 milyar dolar sektöre yatırım yapılması planlanıyor.”
Panelde konuşan İTÜ Enerji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İlhan Kocaarslan ise sanayi devrimi ile birlikte küresel ısınma sürecinin başladığını hatırlattı. 250 yıl boyunca küresel ısınmanın risk analizinin yapılmadığına dikkat çeken Kocaarslan, “Küresel ısınma son 50 yılda gündeme geldi. Özellikle son dönemde yaşanan yangın ve sel gibi iklim krizinin yarattığı sonuçlardan sonra birçok protokol ve görüşmeler yapılmaya başlandı. Türkiye’nin bu doğrultuda ihracatta sorun yaşamaması ve dünya ekonomisindeki gücünü artırması için yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmesi ve bu konuda yapılan çalışmaları çok olumlu buluyorum. Temiz enerji dönüşümü için çalışılmalar önümüzdeki dönemde de sürdürülmelidir” dedi.
Sakarya’daki fabrikada tamamen yerli elektrikli ilk trenin yapımının tamamlandığını ve çalışmaya hazır beklediğini de belirten Kocaarslan, tek başına demiryolları ve tren üretiminin yeterli olmadığını, bütünsel bir yaklaşımla üretim süreçlerinin tamamlanması gerektiğini söyledi.
Mimar ve Mühendisler Grubu Genel Başkanı Bülent Şen ise, dünyadaki büyük kavgaların arkasında enerji kaynaklarının olduğunu hatırlatarak, enerji kaynakları ile ilgili tarihi gelişmelerden bahsederek, ülkelerin enerji tüketimi ile ilgili sayısal veriler paylaştı.
Dünyada 2030 yılına kadar temiz enerji yatırımları için 4 trilyon dolar yatırım gerektiğinin altını çizen Şen, temiz enerji ve enerji verimliliği yatırımlarının son 20 yılda 3 katına çıktığını ve bu yatırımlarda çalışacak 14 milyon kişiye yeni iş imkanı doğduğunu anlattı.
‘Temiz Enerji’ webinarının açılış konuşmasını yapan Inbusiness Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Hülya Güler, Küresel Umut Festivali kapsamındaki webinar serisinin 9’uncusunu Temiz Enerji başlığıyla düzenlediklerini hatırlattı. Hülya Güler, “Geçen yıl 28 Aralık’ta saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendi’nin katılımıyla, “2030 Yolu” dijital zirvemizle açılışını yaptığımız Küresel Umut Festivali büyük ilgi uyandırdı. Bu yıl ise Ekim 2021’e kadar “Sürdürülebilir Hikâyeler” başlığı altında 10 farklı webinarla etkinliklerimize devam ediyoruz. Kasım ayında da pandemi koşullarının fiziksel buluşmaya izin verdiği ölçüde, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek, sürdürülebilirlik festivalimizi yapmayı planlıyoruz. Böylece yılın başından bu yana gerçekleştirdiğimiz etkinlik serimizi Küresel Umut Festivali ve Küresel Umut Ödülleri ile taçlandıracağız. Bu festivali geleneksel hale getirerek 2030’a kadar taşıyacağız” dedi.
‘Temiz Enerji’ webinarı Borsa İstanbul, Halkbank, Koza Altın İşletmeleri ve Türk Telekom sponsorluğunda gerçekleştirildi.
HABER : Hatem VURAL & İstanbul
[UHA Haber Ajansı, 24 Eylül 2021]