Filistin-Türk İş Adamları Derneği, ‘Gazze’deki doğalgaz rezervi İsrail’in kaygılarını artırıyor’
* Filistin-Türk İş Adamları Derneği Genel Başkan Yardımcısı Emcet Saidoğlu, Gazze’deki doğalgaz rezervi İsrail’in kaygılarını artırdığına dikkat çekti.
* Emcet Saidoğlu, Filistin ile İsrail arasında devam eden çatışmalara farklı bir pencereden bakarak, İsrail’in asıl amacının Gazze kıyı şeridindeki geniş gaz rezervlerini ele geçirmek olduğunu söyledi.
UHA / İnternational News Agency
Emcet Saidoğlu, Filistin İsrail mücadelesinin 1956 yılından bu yana devam ettiğini hatırlatarak, 1993 yılında yapılan Oslo anlaşması ile Filistin ve İsrail arasında son derece belirgin bir adım atıldığını dile getirdi.
Oslo anlaşmasına ABD ve Rusya dahil tüm dünya ülkelerinin garanti sağladıklarını söyleyen Filistin-Türk İş Adamları Derneği Genel Başkan Yardımcısı Saidoğlu, “İki devlet çözümü olarak bilinen bu anlaşmada, Filistinlilere Batı Şeria ve Gazze’de bir devlet kurma hakkı veriliyordu. Ancak, bu sürecin tamamlanması konusunda Siyonist yönetim hiçbir şekilde sözünü yerine getirmedi” dedi.
Gaz rezervleri ablukanın nedeni
Emcet Saidoğlu, Gazze kıyı şeridinde 2000 yılında keşfedilen geniş gaz rezervleri bulunduğunu belirterek, “gaz sahalarının sahibi kim?” sorusunu yöneltiyor ve sorusunu yine kendi yanıtladı.
Genel Başkan Yardımcısı Emcet Saidoğlu, Gazze’nin gaz sahaları üzerindeki egemenlik meselesinin son derece hayati önem taşıdığını belirterek, yasal açıdan gaz rezervlerinin Filistin’e ait olduğuna dikkat çekti.
Gazze’nin Akdeniz’de yaklaşık 100 milyar metreküp doğal gaz rezervine sahip olduğunu açıklayan Emcet Saidoğlu, İsrail’in Gazze’yi ablukaya almasının ve ekonomik olarak izole etmesinin bu rezervden kaynaklandığını ve bu nedenle Gazze’deki doğal gaz rezervi İsrail’in kaygılarını arttırdığını dile getirdi.
Saidoğlu, bu rezervin değerinin yaklaşık 4 milyar dolar olduğuna vurgu yaparak, “Eğer Filistin devleti kurulursa, bu rezervi kontrol etme fırsatını elde edemeyecekler. İsrail bu durumu güvenliğini tehdit olarak algılıyor” şeklinde konuştu.
Pazarlık yapmak istiyorlar
Filistin-Türk İş Adamları Derneği Genel Başkan Yardımcısı Emcet Saidoğlu, Gazze’de yaklaşık 3 milyon insanın yaşadığını hatırlatarak, Aksa Tufanının amacı ile ilgili olarak da, insanların geçim kaynaklarının sınırlı olduğunu, sınırlı bir şekilde tarım, balıkçılık, sınırlı yerel üretim yaptığını ve İsrail’e çalışmaya gittiklerini belirtti.
Bugüne kadar hiçbir zaman çözülemeyen sorunların bulunduğunu açıklayan Emcet Saidoğlu, Filistinlilere yapılan baskıların, direnişçilerin Aksa Tufanı adı verilen bir operasyon başlatmasına neden olduğunun altını çizdi.
Genel Başkan Yardımcısı Emcet Saidoğlu, “Bu operasyon, tamamen esir almayı amaçlıyordu. Yani, sivilleri öldürmek veya toprakları fethetmek gibi bir hedefi yoktu, sadece İsrail devletiyle pazarlık yapmak amacını güdüyordu” şeklinde kaydetti.