ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
01:01 Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara aktarılıyor
00:54 Ömer Çelik’ten katil İsrail’in bakanına tepki: Katz bir cinayet şebekesinin üyesidir
00:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Azerbaycan’a kutlama mesajı
00:39 İstanbul’daki bebek ölümleriyle ilgili 22 kişi tutuklandı
00:33 Dışişleri’nden soykırımcı katil İsrail’in eli kanlı bakanına fotoğraflı tepki
00:32 İran Dışişleri Bakanı Türkiye’de: Ankara, Tahran’a karşı elini güçlendiriyor mu?
00:21 Hakan Fidan Hamas üyelerini kabul etti
00:13 Cevdet Yılmaz: Barış katliamla değil Filistin halkının haklı talepleri karşılanarak sağlanabilir
00:08 Beyaz Saray: “Yahya Sinvar’ın öldürülmesi Gazze’de olası ateşkes için bir dönüm noktası olabilir”
00:08 İstanbul’da Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği toplantısı: Erdoğan İsrail’e silah ambargosu için BM’ye çağrı yaptı
00:02 Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Kulüpler Birliği (KOBSKA) ve  Su Politikaları Derneği  “Ticari İşletmelerin Yeşil Ekonomiye Geçişinin Desteklenmesi” projesinde işbirliği yapacak
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOUVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
10:02 NATO Savunma Bakanları Toplantısı’ndan notlar!
09:25 Zeytinyağı piyasası ve küresel ısınma
09:14 Ortadoğu için kader seçimi: Trump mı Harris mi?
08:53 Alman hükümetinin tartışmalı güvenlik paketinde neler var?
07:34 Kitap: Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bireylerden geçiyor!
07:15 Ukrayna’daki İngiltere – ABD Rekabeti!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

FDP’nin Taahhütleri ve Almanya’da Koalisyonun Geleceği

FDP’nin Taahhütleri ve Almanya’da Koalisyonun Geleceği
11 Ocak 2024
22
A+
A-

Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (ANKASAM) Asya-Pasifik Araştırma Asistanı Zeki Talustan Gülten, Almanya’nın Hür Demokratik Parti (FDP) üyelerinin, Şansölye Olaf Scholz’un üçlü koalisyonunda kalıp kalmamaya karar vermek için yapılan ve bağlayıcı olmayan bir üye oylamasının gerçekleştirdiğini açıkladı. 

UHA / Europe İnternational News Agency

Zeki Talustan GÜLTEN,ANKASAM | Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi(ANKASAM) Asya-Pasifik Araştırma Asistanı Zeki Talustan Gülten, UHA Haber’e yaptığı açıklamada, “Düşük vergi politikalarına ve istihdam olanaklarına odaklanan FDP üyeleri, Scholz’un sosyal demokratları ve Yeşiller’i içeren hükümetinde yer almaktan rahatsızlık duymaktaydı. Bu da koalisyonun kalan iki yıl süresince devam etmeyeceği spekülasyonlarına yol açmıştır” dedi.[i]

Zeki Talustan Gülten, FDP Genel Sekreteri Bijan Djir-Sarai’n, 1 Ocak 2023 tarihinde yapılan oylama sonucunda, katılımcıların yüzde 52’sinin kalma lehinde oy kullandığını belirterek, bu sonucun partinin hükümete devam etmek istediğini açıkça gösterdiğini söylediğini ve Halihazırda Parti Lideri Christian Lindner’in koalisyonun Maliye Bakanı olarak görev yaptığını ifade ettiğini aktardı.[ii]

Partinin 76,000 üyesinden sadece 26,000’inin oylamaya katıldığını hatırlatan Gülten, Ukrayna’daki savaşın, Avrupa’nın endüstriyel gücü üzerinde görülmemiş maliyetler getirdiğini ve hızlandırılmış bir enerji geçişine ihtiyaç duyulan bir dönemde FDP’nin mali olarak muhafazakâr çözümleri sunmakta zorlandığının görüldüğüne dikkat çekti.[iii]

“Koalisyondaki hiçbir parti, muhalefetin talep ettiği erken seçim fikrine ilgi duymamaktadır” diyen (ANKASAM) Asya-Pasifik Araştırma Asistanı Zeki Talustan Gülten, “Ekonomik olarak zor zamanlardan geçildiğini kabul eden Scholz, ülkenin bu sıkıntılı dönemi atlatma gücüne sahip olduğunu belirtmiştir” dedi:[iv]

Çok sayıda insan memnun değil ve ben bunu ciddiye alıyorum. Ancak aynı zamanda Almanya olarak bunun üstesinden geleceğiz. Enflasyon düşük, ücretler artıyor ve kış gaz depoları sonuna kadar dolu. Biz zorluklara rağmen iyi bir durumdayız.

Anket sonuçlarına göre, FDP üyelerinin yüzde 52’sinin koalisyon içinde kalmayı tercih ettiğini söyleyen Zeki Talustan Gülten, bunun, partinin devam eden hükümet içindeki taahhütlerini yerine getirme hayretini yansıttığını dile getirdi.

Gülten, “Burada dikkat çeken bir husus, katılımın düşük olmasıdır. Partinin 76,000 üyesinden sadece 26,000’i oy kullanmıştır. Bu da FDP içindeki bazı çekişmeler ve düşük katılım gibi durumların parti içi demokratik süreçlerin sağlıklı bir şekilde işlemesini zorlaştırdığını göstermektedir” dedi.

Parti lideri Christian Lindner’in Christian LindnerMaliye Bakanı olarak görev yapmasının, FDP’nin ekonomi politikaları ve bütçe konusunda etkili bir rol oynadığının işareti olduğunu belirten Zeki Talustan Gülten, ancak, ekonomik zorluklar ve özellikle Ukrayna’daki savaşın, Rus gazının kaybı ve enerji geçişinin getirdiği mali yüklerin, FDP’nin geleneksel olarak savunduğu mali politikaların sürdürülmesini zorlaştırdığını ve bu durumun, parti içindeki bazı üyelerin hükümetteki rolüne karşı çıkmasına neden olmuş olabileceğini ifade etti.

(ANKASAM) Asya-Pasifik Araştırma Asistanı Zeki Talustan Gülten, Koalisyonun devam etme kararının, Almanya’nın ulusal ve uluslararası zorluklarla başa çıkma kapasitesine yönelik bir güven ifadesi olarak değerlendirilebileceğini hatırlatarak, Scholz’un vurguladığı gibi, ekonomik göstergelerin bazılarının olumlu olduğunu, ancak memnuniyetsizliklerin de farkında olduklarını belirtmek, hükümetin halka yönelik duyarlılığını gösterdiğinin altını çizdi.

Zeki Talustan Gülten, sonuç olarak bu gelişmelerin, Alman siyasetinin dinamiklerini yansıttığını ve hükümetin koalisyon içindeki dengeyi sürdürme çabalarını gösterdiğini kaydetti.


[i] “German Liberals Narrowly Vote to Stay in Scholz’s Fractious Coalition”, Reuters, https://www.reuters.com/world/europe/german-liberals-vote-stay-scholzs-fractious-coalition-dpa-2024-01-01/, (Erişim Tarihi: 03.01.2023).

[ii] Aynı yer.

[iii] Aynı yer.

[iv] Aynı yer.

Zeki Talustan GÜLTEN

Zeki Talustan Gülten, 2021 yılında Yalova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden “Amerikan Dış Politikası” başlıklı bitirme teziyle ve 2023 yılında da Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Dış Ticaret bölümünden mezun olmuştur. Halihazırda Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı’nda Tezli Yüksek Lisans öğrenimine devam eden Gülten, lisans eğitimi esnasında Erasmus+ programı çerçevesinde Lodz Üniversitesi Uluslararası ve Politik Çalışmalar Fakültesi’nde bir dönem boyunca öğrenci olarak bulunmuştur. ANKASAM’da Asya-Pasifik Araştırma Asistanı olarak çalışan Gülten’in başlıca ilgi alanları; Amerikan Dış Politikası, Asya-Pasifik ve Uluslararası Hukuk’tur. Gülten, iyi derecede İngilizce bilmektedir.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.