ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
18:36 “Ben Benim” adı ile Sanatçı Yücel Kale’nin sergisi BonVivant İzmir’de açıldı
12:44 Bazı CHP milletvekillerinin Meclis’te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı engellemeye yönelik provokasyonuna tepkiler sürüyor
12:15 Bakan Yerlikaya: Yasa dışı bahisle ilgili 9 bin 780 tutuklama yaptık
12:07 Türkiye, yağışlı sistemin etkisine giriyor
11:57 ‘Yenidoğan çetesi’ davasında savunmalar sürüyor
09:57 ABD’ye iş ve yeni hayat hayaliyle gelen Türkler arasında kayıp vakaları dikkat çekiyor
06:48 Erdoğan: “Trump’ın savaşları bitirme söylemine inanmak istiyor, adımlar atmasını bekliyoruz”
06:23 AB’nin 5 büyük üyesinden Ukrayna’ya destek: “ABD yardımı azaltırsa mali ve askeri yardıma hazırız”
00:47 Kongo’nun İstanbul Fahri Konsolosu İlyas Keskin
00:32 Suriye: “İsrail’in Palmira kentine düzenlediği saldırıda 36 kişi öldü”
00:26 Yunanistan’da hayat pahalılığını protesto için işçiler 24 saatlik genel greve gitti, halk sokağa indi
00:15 ABD Temsilcisi Hochstein Hizbullah’la ateşkes sağlamak üzere İsrail’e gidiyor
00:13 ABD Ukrayna’ya 275 milyon dolarlık yeni askeri yardım açıkladı
12:46 Nizip Ticaret Odası, Gaziantep Oda/Borsaları ortak meclis ve istişare toplantısına katıldı
12:02 Nizip TOBB Ortaokulu ile eğitimde yeni bir adım atıyor
11:44 TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan Nizip Ticaret Odası’na ziyaret 
11:25 Sosyal medya platformları karşılıklı küfür ve hakaret arenası olmamalıdır
09:29 Ukrayna ilk kez Rusya topraklarına ABD’nin verdiği uzun menzilli füzeler fırlattı
09:27 Zeynep Sönmez: ‘Kupayı kaldırırken yaptıklarımın mutluluğu kadar vazgeçtiklerimin duygusallığını da yaşıyorum’
08:09 Rusya’daki Kuzey Kore askerleriyle ilgili neler biliniyor?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

F-16’lar İçin Önemli Bir Engel Aşıldı, Ancak …

F-16’lar İçin Önemli Bir Engel Aşıldı, Ancak …
13 Aralık 2022
184
A+
A-

Alman Marshall Vakfı (German Marshall Fund) Ankara Direktörü Özgür ÜNLÜHİSARCIKLI Perspektif için kaleme aldığı yazısında, ABD Yönetiminin, Türkiye’ye F-16 satışını sadece Türkiye’nin ve NATO’nun da değil, doğrudan ABD’nin çıkarlarının da bir gereği olarak görmekte ve desteklediğine dikkat çekti.

Özgür Ünlühisarcıklı | Gazete PencereÖzgür ÜNLÜHİSARCIKLI, ancak yıllar içinde ikili ilişkilerdeki krizin bir sonucu olarak Kongre’nin her iki kanadında Türkiye aleyhinde genel bir yaklaşım pekiştiğini ve dolayısıyla Türkiye’ye F-16 satışına karşı çıkan Kongre üyelerinin çok sayıda destekçi bulacağının aşikâr olduğunun altını çizdi.

ABD Temsilciler Meclisi’nin, Kongre’nin 2023 yılı Savunma Bütçesi Yasa Tasarısı’nı, yasa taslağında yer alan ve Türkiye’ye F-16 avcı uçakları ve F-16 modernizasyon kiti satışını şartlara bağlayan hükümleri kaldırarak onaylamasının, Ankara’da alımın gerçekleşmesine ilişkin ihtiyatlı bir iyimserliğe yol açtığını ifade eden ÜNLÜHİSARCIKLI, “Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, gelişmeyi “Nihai metinde olumsuz bir unsurun olmaması olumlu bir gelişme, bunu olumlu karşılıyoruz” sözleriyle değerlendirirken Milli Savunma Bakanı Akar ihtiyatlı iyimserliğini, “Olumlu yaklaşımlara bağlı olarak artık ABD tarafından olumlu ve somut adımlar bekliyoruz” şeklinde ifade ettiğini hatırlattı.

“Bilindiği gibi ABD Kongresi, Senato ve Temsilciler Meclisi şeklinde iki kanattan oluşuyor” diyen Özgür ÜNLÜHİSARCIKLI, şunları söyledi:

“Yasama sürecinde her iki kanat kendi taslağını hazırladıktan sonra bir araya gelip uzlaşarak nihai tasarıyı ortaya çıkartıyor. ABD Temsilciler Meclisi yaz aylarında Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası (NDAA) tasarısına Türkiye’ye F-16 savaş uçağı (F-16) ve F-16 modernizasyon kiti satışını “ABD Başkanı’nın satışın ABD’nin ulusal çıkarına olduğunu onaylamasına” ve “F-16’ların Türkiye tarafından Yunanistan toprakları üzerindeki uçuşlarda kullanılmaması için somut adımlar atılmasına” bağlayan bir ekleme yapılmasına yönelik tasarıyı kabul etmişti. Öte yandan bu koşullar ne tasarının Senato versiyonunda ne de uzlaşma sonucunda ortaya çıkan nihai versiyonunda yer aldı ve böylece Türkiye’nin ABD’den 40 yeni F-16 savaş uçağı ve yaklaşık 80 uçak için modernizasyon kitleri satın almasının önündeki önemli bir engel kalkmış oldu. Ancak bu gelişmeler, satışın önünde hiç bir engel kalmadığı anlamına gelmiyor”.

ABD Kongresi personeli ağır iş koşulları ve kötü maaşlara karşı  sendikalaşma çalışmalarına başladı | Independent Türkçe

ABD Sistemi ve Katı Kuvvetler Ayrılığı

ABD siyasal sisteminin belki de en ayırt edici özelliğinin, kuvvetler ayrılığı ilkesinin çok katı bir şekilde uygulanıyor olmasının. Bütçe ve borç tavanı gibi konularda Kongre’nin tam yetkisi bulunduğunu dile getiren Alman Marshall Vakfı (German Marshall Fund) Ankara Direktörü ÜNLÜHİSARCIKLI, “bütçeyi Kongre yapıyor ve Kongre izin vermezse Yönetim belli bir miktarın üzerinde borçlanamıyor. ABD’de Kongre üyeleri her ne kadar genel olarak partileri ile uyumlu hareket etseler de önseçimle aday oldukları için iradeleri partilerinin veya liderlerinin ipoteği altında değil. ABD’de seçim kampanyaları pahalı bir iş olduğu için de Kongre üyeleri baskı gruplarının ve lobilerin etkisine oldukça açık” olduğunun altını çizdi.

Özgür ÜNLÜHİSARCIKLI, ABD Kongresi’nin dış politika üzerinde ve bu arada yabancı ülkelere silah satışında da güçlü bir etkiye sahip bulunduğuna vurgu yaparak, “Silah Satışı Kontrol Yasası (AECA), ABD Başkanı’na belli bir meblağın üzerindeki silah satışı konusunda Kongre’ye 30 gün önce bildirimde bulunma zorunluluğu getiriyor. Müttefik ülkeler söz konusu olduğu zaman bu süre 15 güne düşüyor. Bu süre zarfında Kongre’nin iki kanadının ortak bir yasa tasarısını kabul ederek satışı engelleme yetkisi bulunuyor. Öte yandan bugüne kadar Kongre herhangi bir silah satışını bu yolla engelleyebilmiş değil. Öncelikle 15 gün çok kısa bir süre ve Kongre’nin tatilde olduğu günler bu 15 günden düşülmüyor. Kongre tatilde olsa bile takvim işliyor. Kaldı ki Kongre, ABD Başkanı’nın belli bir ülkeye silah satışını yasaklayan bir yasa çıkartmayı başarsa bile son kertede Başkan’ın bu yasayı veto yetkisi bulunuyor” dedi.

ÜNLÜHİSARCIKLI, “Ancak hikâye burada bitmiyor. ABD’de yasaların yanı sıra teamüllere de önem veriliyor ve ABD Başkanı’nın Kongre’ye yabancı bir ülkeye silah satışına ilişkin resmi bildirim yapmasından 20 gün önce Dışişleri Bakanlığı’nın gayrı resmi bir bildirim yapması yerleşik bir teamül. Dışişleri Bakanlığı’nın bildiriminden sonra Kongre’de güçlü bir muhalefet sergilenmesi durumunda ABD Başkanları genelde itirazlar giderilene kadar resmi bildirimde bulunmuyor. İşte Türkiye’nin ABD’den F-16 ve F-16 modernizasyon kiti alımında asıl gürültü burada kopacak” şeklinde konuştu.

ABD Yönetimi’nin Türkiye’ye 40 yeni F-16 savaş uçağı ve yaklaşık 80 adet modernizasyon kiti satma konusunda herhangi bir tereddüdünün bulunmadığını belirten Özgür ÜNLÜHİSARCIKLI, Türkiye’nin bu uçaklara ihtiyacı olduğu gibi, NATO’nun da Türkiye’nin bu uçaklara sahip olmasına ihtiyacının olduğunu dile getirdi.

Türkiye- Yunanistan gerilimi - Bursa Haberleri

Türkiye-Yunanistan Gerilimi

Bir parantez açıp konunun Türkiye ve Yunanistan arasındaki gerilime bağlanmasına değinmek isteyen Alman Marshall Vakfı (German Marshall Fund) Ankara Direktörü ÜNLÜHİSARCIKLI, şunları aktardı:

Turkish Prime Minister #Ecevit BBC Interview on #Cyprus (1974) - YouTube

“Geçmiş başbakanlarımızdan rahmetli Bülent Ecevit’in Kıbrıs Barış Harekâtı sonrasında BBC’ye verdiği bir mülakatta belirttiği gibi “Türkiye ve Yunanistan, coğrafyanın dost olmaya mahkûm ettiği iki ülkedir.” Aralarındaki bir sıcak çatışmanın her iki ülke üzerinde de çok büyük olumsuz etkileri olacaktır. Zaten böyle bir çatışma muhtemel de değildir. Şu anda iki ülkenin seçim takvimlerinin örtüşmesi ve iki ülkede de liderleri zorlu bir seçim mücadelesinin bekliyor olması gerilimi had safhaya çıkarmış olsa da seçimlerden sonra bu gerilim düşecektir. Kaldı ki Türkiye, söz konusu F-16’ları alamadığı zaman iki ülkenin arasındaki askeri dengenin belirleyici bir şekilde değişmesi mümkün değildir. Türkiye ve Yunanistan arasında bir savaş ihtimali çok düşük olduğu gibi böyle bir savaşın nasıl sonuçlanacağı, Türkiye yeni F-16’ları alsın veya almasın, büyük ölçüde bellidir. Türkiye’nin ABD’den F-16 alımını Türkiye-Yunanistan ilişkilerindeki gerilime bağlamanın ne Türkiye’ye ne Yunanistan’a ne de ABD’ye bir faydası vardır”.

ABD'den Türkiye'ye F-16 müjdesi - B Gazete

Parantezi burada kapatıp konuya geri dönmek isteyen Özgür ÜNLÜHİSARCIKLI, “Türkiye’ye F-16 satışının NATO’nun birliğine ve kapasitesine yönelik çıkarları ve dahası ABD’nin ulusal güvenlik, ekonomik ve ticari çıkarları ile ilgili olduğunu belirtmiştir. Bir diğer ifade ile ABD Yönetimi, Türkiye’ye F-16 satışını sadece Türkiye’nin değil, sadece NATO’nun da değil, doğrudan ABD’nin çıkarlarının da bir gereği olarak görmekte ve desteklemektedir” dedi.

Kongre’nin Türkiye Yaklaşımı

Öte yandan Kongre’deki genel havanın, ABD Yönetimi’nin yaklaşımını yansıtmadığına da dikkat çeken ÜNLÜHİSARCIKLI, “Perspektif için kaleme aldığım “Türkiye-ABD İşbirliği: Yolun Sonu Mu?” başlıklı makalede ikili ilişkilerdeki krizi ele alırken yine ikili ilişkilerdeki sahiplik sorununa dikkat çekmiş, “bir yandan ABD ve Türk ordularının ilişkiye sahip çıkma durumu sona ererken bu durumun sonucu olarak veya tamamen başka sebeplerle ilişkiye destek veren başka camialar ve bireylerin de desteklerini çektiklerini, en iyi ihtimalle suskunluğa büründüklerini” belirtmiştim” şeklinde konuştu.

Özgür ÜNLÜHİSARCIKLI, bugün ABD Kongresi’nde etkili olan çok sayıda lobi grubunun Türkiye’nin aleyhine çalışırken ABD-Türkiye ilişkilerinin sahipsiz durumda oldunu, ayrıca yıllar içinde ikili ilişkilerdeki krizin bir sonucu olarak Kongre’nin her iki kanadında Türkiye aleyhinde genel bir yaklaşımın pekiştiğini ve dolayısıyla Türkiye’ye F-16 satışına karşı çıkan Kongre üyelerinin çok sayıda destekçi bulacağının da aşikâr olduğunun altını çizdi.

“İşte ABD Yönetimi’nin ABD’nin ulusal güvenlik, ekonomik ve ticari çıkarlarının bir gereği olarak gördüğü Türkiye’ye F-16 ve F-16 modernizasyon kiti satışını gerçekleştirmek için Kongre’de bu koşullarda mücadele etmesi gerekmektedir” diyen Alman Marshall Vakfı (German Marshall Fund) Ankara Direktörü ÜNLÜHİSARCIKLI, “Yönetim, Kongre’nin direncini aşabilir mi? Eğer ara seçimlerden moral tazeleyerek çıkmış olan Başkan Biden bu konuya önem ve öncelik verirse, ki görünen budur, aşabilir. Bekleyip göreceğiz” dedi.

Özgür ÜNLÜHİSARCIKLI, Perspektif için kaleme aldığı ‘F-16’lar İçin Önemli Bir Engel Aşıldı, Ancak …‘ başlıklı yazısını şöyle noktalıyor:

“Bu arada yazıyı buraya kadar okuyanların bazıları, madem ABD’den silah almak için deveye hendek atlatmak gerekiyor neden başka kaynaklara yönelmiyoruz diye düşünebilir ki bu düşüncede haklılık payı var. Türkiye gelecekte başka kaynakları da değerlendirmeli. Ancak hem NATO üyeliği ile bağdaşmayacak hem de Türkiye’nin mevcut silah envanteri ile uyumlu olmayan kaynaklara yönelmesinin olası sonuçlarını sanırım S-400 macerası sayesinde öğrendik. Zaten Rusya’nın Türkiye’ye kayda değer sayıda uçak satması şu an için mümkün değil, kelin merhemi olsa kendi başına sürer. Ancak Türkiye’nin kendi savaş uçağını üretene kadar Avrupa’daki diğer alternatifleri de değerlendirmesi makul olur”.

[UHA Haber Ajansı, 13 Aralık 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.