“Net bir aday işaret edilmeyebilir”

Özdağ – Kılıçdaroğlu görüşmesinin ardından, kulislere iki liderin “olumlu görüşme” yaptığı ve Kılıçdaroğlu’na destek eğilimi olduğu yansıdı. Yapılan analizler ve hızlı kamuoyu yoklamalarında seçmen eğiliminin, ATA İttifakı’nın “kırmızı çizgisi” olarak ifade edilen politikalarına net yanıtlar verilmesi koşuluyla Kılıçdaroğlu’ndan yana destek verme eğiliminde olması gösteriliyordu.

Ancak, Özdağ ve Oğan’ın, “seçmen iradesine saygısızlık olacağı” gerekçesiyle doğrudan “Kılıçdaroğlu’na destek veriyoruz” gibi bir tutum alması planlanmıyordu. Bunun yerine, politikaların uyuştuğu vurgusu yapılabileceği belirtiliyordu. Ayrıca, Bahçeli’nin Oğan’a yönelik sert eleştirileri nedeniyle de “Adeta Bahçeli ve MHP yöneticileri bizi Millet İttifakı’na itiyor” yorumları yapılıyordu.

“İlkeli bir değişim isteriz”

Erdoğan – Oğan görüşmesinin ardından BBC Türkçe’ye yürütülen görüşme trafiğine ilişkin değerlendirmede bulunan Zafer Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Sina Gürel, şimdiden bir tutum açıklamanın mümkün olmadığını söyledi.

Gürel, “Biz değişim isteriz ama ilkeli bir değişim isteriz. Bizim ilkelerimiz ortada, değişim olacaksa da bu ilkeler doğrultusunda olur. Önceliklerimiz belli, kim bu önceliklerimize değer veriyorsa, biz destek veririz” görüşünü dile getirdi.

“Şunu destekliyoruz, diyeceğimiz bir süreç olmaz”

Basından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Uğur Batur ise görüşmelerde tarafların karşılıklı taleplerini dile getirdiğini, parti ve ittifak olarak bunları yetkili kurullarında değerlendireceklerini ifade etti.

Erdoğan’ın Oğan’la görüşme talebinin çok yeni bir gelişme olduğuna işaret eden Batur, “Benim şahsi fikrim, bu öyle iki günde karar verip, şunu destekliyoruz, diyeceğimiz bir süreç olmayacak.

Çünkü bir taraf, diğerinin önerilerini gördükçe başka hamleler gelecek görünüyor” dedi. İttifak olarak bir makam beklentisi veya taleplerinin olmadığını belirten Batur şu görüşleri dile getirdi:

“Bizim derdimiz belli, kriterlerimiz var. Sığınmacıların bir an önce gitmesi, Anayasa’nın ilk 4 maddesi ile hiçbir şekilde oynanmayacak, Anayasa’nın 66. Maddesi ile oynanmayacak. Bunların hepsi Türk halkının çıkarları doğrultusunda kriterler.

“Tabii partimizin, süreci uzatalım gibi bir kararı, tavrı yok ama bu süreç sanki uzayacak gibi. Nereden bu kanıya varıyorum? Sinan Bey’le ‘görüşmem” diyen Erdoğan’ın şimdi görüşmek istemesinden. Bu noktaya geldiğine göre daha çetrefilli geçecek görünüyor.”

Oğan’ın desteği neden önemli?

14 Mayıs’taki seçimlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan yüzde 49,52, Kılıçdaroğlu ise yüzde 44,88 oy aldı. Muharrem İnce’nin pusulada yer almasına karşın adaylıktan çekildiği seçimde ATA İttifakı’nın adayı Sinan Oğan ise iki aday arasındaki oy farkına yakın oranda, yüzde 5,17 oy aldı.

Oğan’ın oyları, “iki tarafa da tepkili seçmenin” protesto oyu olarak görülüyor. Erdoğan ile Kılçdaroğlu arasında yaklaşık 2,5 milyonluk oy farkı olduğu dikkate alındığında, sandığa gitmeyen 8,5 milyon seçmen, geçersiz oy kullanan 1 milyon civarındaki seçmen ile Sinan Oğan’a oy veren seçmenin tutumu belirleyici olacak görünüyor.

Oğan’ı destekleyen seçmenin, Erdoğan ve Kılıçdaroğlu arasında bölüneceği tahmini yapılırken, yapacağı tercih özellikle kararsız veya sandığa gitmeyen seçmeni, destekleyeceği adaya yönlendirebilir.

Gazeteci* Ayşe SAYIN