Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, “Zeytinliklerimizin talan edilmesi yok edilmesini istemiyoruz”…
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, “Zeytinliklerimizin talan edilmesi yok edilmesini istemiyoruz. Yasanın biran önce iptal edilmesini istiyoruz, ucu açık bir yasa” olduğunu açıkladı.
Başkanı Davut Er, Zeytincilik kanununun tekrar delinmeye çalışılmasıyla ilgili olarak, İzmir’de TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)‘dan Gül KABACAOĞLU‘na’ye açıklamalarda bulundu.
Davut Er, “Sektörümüzün ortak görüşü; zeytincilik vasfını ve verimini yitirmiş yerlerde uygulanabilir ama Türkiye’nin tamamını kapsaması zeytinliklerimize ziyan olması demektir. Zeytin ağaçları 7 yaşında ilk meyvesini verir 50 yaşında tam verime ulaşır. Binlerce sene verim alabilirsiniz. Zeytinliklerimizin talan edilmesi yok edilmesini istemiyoruz. Kanun teklifinin geri çekilmesini istiyoruz. Zeytin ağaçlarımızı daha fazla korumak gerekiyor. Sektör için hayati önem taşıyan 3573 sayılı Zeytincilik Kanunu, hazırlanan “torba kanun” içerisinde yer alan teklif ile tekrar delinmeye çalışılmaktadır” dedi.
Bu hedeflere ulaşmanın önündeki en büyük engelin ise zeytin ağaç varlığını ve sektörün geleceğini tehlikeye atan bu tarz girişimler olduğunu belirten Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, “Sayıları 500 bini aşan üretici ailesi ve milyonlarca zeytin dostunun gür sesi dinlenmeli ve daha önceki girişimlerde olduğu gibi yanlıştan dönülerek, 3573 sayılı Zeytincilik Kanununa tamamen aykırı olan ve son 20 yılda sektöre yapılan tüm yatırımların boşa gitmesine neden olacak kanun teklifi iptal edilmeli”
Bu sezon zeytinyağı sektörü olarak tarihin en yüksek ihracat rakamlarına ulaşarak başarılı bir sezonu geride bıraktıklarını ifade eden Başkan Davut Er, 31 Ekim’de sona eren 2021-2022 zeytinyağı ihracat sezonunda 120’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini ve toplam zeytinyağı ihracatının yüzde 53’ünü ambalajlı olarak gönderdiklerini hatırlattı.
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Er, dünya zeytin ağaç varlığı bakımından, İspanya’nın 330 milyon ağaç varlığıyla ilk sırada yer aldığını, Türkiye’nin 193 milyon ağaç varlığıyla 2. Sırada bulunduğunu belirtti.
İspanya’da 120’den fazla ikili iş görüşmesi
İspanya’nın zeytinyağı ihracatında ABD’den sonra Türkiye’nin en büyük ihraç pazarı olduğuna dikkat çeken Davut Er, “Dünya zeytinyağı rekoltesinin yüzde 50’den fazlasını tek başına karşılayan İspanya’ya Ticaret Bakanlığımızın koordinasyonu ile 22 firmamızla 27 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında çok başarılı bir Sektörel Ticaret Heyeti organizasyonu düzenledik. Heyet kapsamında 120’den fazla ikili iş görüşmesi gerçekleştirildi. İkili görüşmelerin yanı sıra; firma, işletme, zeytin plantasyonları ve Kooperatiflere yapılan saha ziyaretleri ile İspanya’nın teknik altyapısı yerinde incelenerek ülkemize adapte edilebilecek yenilikleri görme şansına da eriştik” dedi.
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi rekolte tahmin raporuna göre önümüzdeki 2022/2023 sezonunda 730 bin ton zeytin ve 420 bin ton da zeytinyağı rekoltesi öngörüldüğünü anlatan Er, bu rakamlara ulaşılabilirse Türkiye tarihinde ilk kez rastlanan bir tabloyla karşı karşıya kalacağının altını çizdi.
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, bu rakamlarla Türkiye’nin sofralık zeytinde dünyada birinci, zeytinyağında da ikinciliğe yükseleceğini dikkat çekerek, bu son derece sevindirici bir gelişme olduğunu belirtti.
Sektörümüz rakip ülkelerde olduğu gibi korunmalı ve desteklenmeli
“Ülkemiz ekonomisi açısından stratejik öneme sahip olan zeytincilik sektörünün geleceği açısından büyük tehdit oluşturan bu girişimin bir an önce iptal edilmesi ve sektörümüzün rakip ülkelerde olduğu şekilde korunmaya ve desteklenmeye devam edilmesi gerektiğine inanıyoruz” Davut Er, Türkiye’nin 2002 sonrasında zeytincilik sektörüne büyük yatırımlar yaptığını ve devletin desteği ile yapılan dikimlerle ağaç varlığı 90 milyondan 190 milyon düzeyine yükseldiğini aktardı.
Başkan Er, Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre yeni dikim ağaçlarının verimli hale gelmesiyle birlikte sofralık zeytin rekoltesinin 1 milyon 200 bin tona, zeytinyağı rekoltesinin ise 650 bin tona ulaşacağının da altını çizdi.
Gazeteci* Gül KABACAOĞLU
[UHA Haber Ajansı, 24 Aralık 2022]