ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:37 Marmara derbisi rekorları ile tarihe geçti!
08:01 KKTC Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, “Çözüm, iki komşu devlet olarak yola devam etmek”
06:59 Azerbaycan-Ermenistan Barış Anlaşmasına Engel Olan Etkenler
06:57 Ardan Zentürk, ‘Bize yansımayan şeyler oluyor’ diyerek uyardı
00:56 Trabzonspor U19 UEFA Gençlik Ligi’nde yarı finalde
00:31 Bahçeli’den sokak çağrılarına tepki: Şuursuzluk ve sorumsuzluk
00:28 ‘Temiz Yerel Yönetim’ Vaadine Ne Oldu?
00:21 Dışişleri Bakanı Fidan, bugün Fransa’ya gerçekleştireceği resmi ziyaret kapsamında, Fransa Avrupa ve Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ile bir araya gelecek…
00:15 Fahrettin Altun: Siyasi rekabet, ilke ve vizyonla yapılır; tehdit ve sindirme ile değil
00:10 Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Aydın, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “boykot” çağrısına tepki gösterdi…
00:06 CHP Neden Boykot Çağrısı Yaptı?
00:03 Ömer Çelik: Özgür Özel’in geldiği nokta Türkiye’yi topyekun tehdit etmektir
00:02 Eski CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’ndan flaş adaylık açıklaması!…
22:26 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Salı günü vefat eden AK Parti Kocaeli İl İstişare Kurulu Üyesi ve eski Ulaşlı Belediye Başkanı Burhan Abiş’in cenaze törenine katıldı…
21:10 Acıların gölgesinde bir Ramazan Bayramı daha
18:55 Fidan’ın Washington Ziyareti ve Türkiye’nin Stratejik Otonomisi
18:41 Sokak Siyasetinden Geriye Ne Kalır?
17:34 Adalet Bakanı Tunç, Silivri’de işkence ve kötü muamele yapıldığına dair iddialara yanıt verdi…
13:26 Gazeteci Serkan Borlak hayatını kaybetti 
12:58 Kocaelispor Sakarya’yı eli boş gönderdi!…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, “ülkemiz zeytin ağaç varlığı en az 300 milyona ulaştırılmalı…

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, “ülkemiz zeytin ağaç varlığı en az 300 milyona ulaştırılmalı…
26 Aralık 2022
264
A+
A-

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, ülkemiz zeytin ağaç varlığının en az 300 milyona ulaştırılması için desteklerin artırılması gerektiğini açıkladı.

Davut Er (@DavutErezzib) / TwitterBirlik Başkanı Davut Er, konuyla ilgili olarak  İzmir’de TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)‘dan Gül KABACAOĞLU‘na açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin dünya zeytin ve zeytinyağı ticaretinde daha fazla söz sahibi olması ve ihracatta sürekliliği sağlamanın yolunun üretim artışından ve istikrarlı üretimden geçtiğini dile getiren Davut Er, bu hedeflere ulaşmanın önündeki en büyük engelin ise zeytin ağaç varlığını ve sektörün geleceğini tehlikeye atan yanlış girişimler olduğunu belirtti.

Zeytin ağaçlarının ağırlıklı olarak kıraç topraklarda yetişen, kuraklığa dayanıklı bir bitki olduğunu söyleyen Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, şunları söyledi:

“Ülkemizdeki zeytinliklerin büyük bir kısmı sulama altyapısından yoksun. Ağaç başına verimi artırabilmek için, damla ve basınçlı sulama sistemleri kurulmalı ve elektrik harcamaları, mazot ve gübre gibi çiftçilere yönelik destekler muhakkak artırılmalı. Daha önce de belirttiğim üzere, Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre Ülkemizde 193 milyon zeytin ağacı bulunmakta. Ülkemiz ağaç varlığının en az 300 milyona ulaştırılması için Bakanlığımızca fidan ve dikim desteklerinin sürdürülmesini istiyoruz. Ancak zeytin ağaç varlığı artırılırken, ihracat sektörümüzün ihtiyaçları da gözetilmeli, doğru çeşitlerin, doğru yörelerde dikimi desteklenmeli.”

Birlik Başkanı'ndan zeytin ağacı varlığı açıklaması - İzmir Haberleri

Esas sıkıntı üretimdeki girdi maliyetlerinin yüksekliği

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, “Örneğin; Manisa-Uslu, Domat ve Çelebi, Aydın-Memecik ve Çelebi, Bursa-Gemlik, Nizip-Kilis, Hatay-Savrani yağlık gibi türlerin desteklenmesi ile hem ihracatımızın iri taneli zeytin ihtiyacı, hem de yağlık zeytin ihtiyacımız doğru çeşitlerle karşılanmış olacaktır” dedi.

“Ülkemizde zeytin üreticisinin en büyük sorunu fiyat gibi görülse de, esas sıkıntının üretimdeki girdi maliyetlerinin yüksekliği ve bunun sonucunda ürün fiyatının yüksek oluşmasıdır” şeklinde konuşan Davut Er, “Sektör olarak beklentimiz, çiftçinin girdi maliyetlerinin düşürülmesi ve sonuç olarak ürün fiyatlarının rakip üretici ülkelerle uyumlu hale getirilmesidir.” dedi.

Tüm aşamalarda girdi maliyetlerinin daha rekabetçi olabilecekleri seviyelere çekilmesini isteyen Başkan Er, bu sayede, hem iç piyasada tüketicinin uygun fiyata sağlıklı zeytin ve zeytinyağına erişebileceğini, hem de ihracatçıların dünya piyasalarına sunmak üzere sürdürülebilir markalar yaratabileceğini açıkladı.

Türkiye'nin zeytinyağı ihracatı yüzde 50 arttı -

Davut Er, Ülkemizde üretim alanlarının ortalama büyüklüğünün İspanya, İtalya gibi rakiplere kıyasla çok düşük düzeyde ve engebeli bir coğrafi yapının üretim ve hasatta zorluklar çıkardığını ifade etti.

“Bu da üretimde ölçek ekonomisinin sağlanmasını engellemekte, üretim maliyelerini artırmakta, rekabetçi fiyatlardan hammadde teminini engellemektedir” şeklinde konuşan Başkan Er, ” Kırsal nüfusun azalması ve yaşlanması da bir diğer önemli konu. Uluslararası rekabette gücümüzün artırılması için; üretimin bahçeden işletmeye nakle kadar geçen tüm aşamalarında, girdi maliyetlerimizin daha rekabetçi olabileceğimiz seviyelere çekilmesi gerekmektedir” dedi.

Gazeteci* Gül KABACAOĞLU

[UHA Haber Ajansı, 26 Aralık 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.