Editörü Olkan ÖZYURT’dan, Kitap, Tiyatro, Sergi ve Müzik
* Kültür Sanat Editörü Olkan ÖZYURT, bu hafta’Kitap, Tiyatro, Sergi ve Müzik’te öne çıkanları sizin için derledi.
* İşte Olkan ÖZYURT’un özel haberi.
KİTAP
Özlem Kumrular’dan miras: Kafes
???? Yazar, çevirmen ve akademisyen Özlem Kumrular’ı mayıs ayında kaybettik. Erken bir kayıptı. Vefat etmeden önce bir polisiye yazmış ve yayıncısına teslim etmiş. İşte bu kitap ‘Kafes’ adıyla geçen hafta yayımlandı. Üstat Metin Celal bu hafta hem Özlem’i hem de ‘Kafes’i yazdı. Romanın baş karakteri başkomiser Nosta. Metin Bey “Nosta’nın yaşamı, karakteri, hatta tipi, giyimi kuşamı ve ilgi alanları ile bir alter ego gibi, Özlem’i çok anımsatıyor” diyor. Kitap için de ‘cinayet ve katille sınırlı kalmayan çok boyutlu, çok katmanlı, gerçekçi bakışlı, yeri geldiğinde eleştirmeyi ihmal etmeyen soluk soluğa okunan bir polisiye’ yorumunu yapıyor.
***
İşigüzel’den 1000 sayfalık yüzyılın öyküsü
???? 1000 sayfayı geçen romanlar… Geçen hafta bültende Nobel Edebiyat Ödüllü Olga Tokarczuk’un başyapıtı ‘Yakup’un Kitapları’nı yazmıştım. Bu hafta da Şebnem İşigüzel’in ‘Memoria’ kitabını anlatayım. Hafta için 10Haber Kitap Editörü Erkan Aktuğ müjdeyi verdi. Kitaplığınızda yer açın bu ayın sonunda Everest Yayınları’ndan İşigüzel’in 1000 sayfalık kitabı yayımlanacak. Erkan Abi ‘1000 sayfalık roman Cumhuriyet’in ilanıyla Karılar Tekkesi’nde başlıyor ve son yüzyılı ustalıklı kurgusu ve ilginç kahramanlarıyla anlatıyor. ‘Memoria’ 1000 sayfa ve tek parça bir anlatı; bu yönüyle Türk edebiyatında da bir ilk” diyor.
İşgal yıllarında kaçırılan tarihi eserlerin peşinde
???? Dr. Yahya Coşkun yurtdışına kaçırılmış tarihi eserlerin Türkiye’ye getirilmesi için görev yapan bürokratlarımızdan biri. Kronik Kitap’tan ‘Esir Şehrin Eserleri’ adıyla bir kitabı yayımlandı. Coşkun, Mondros Mütarekesi’nden sonra işgal edilen şehirlerimizde Yunanlar, Fransızlar, İngilizler, Amerikalılar ve İtalyanlar’ın nasıl yoğun bir şekilde tarihi eser kaçaklığı yaptıklarını anlatıyor kitabında. Kurtuluş Savaşı sırasında ülkeyi kurtarmak için canla başla çalışan kadrolar bir de bu kaçakçılığı engellemekle uğraşmışlar. Arkeolojiye meraklı okurlarımıza duyurmayı bir görev bilirim.
***
TİYATRO
Müzede Sahne’nin özel konukları müzenin güvenlik görevlileri!
???? ‘Bana Kimse Ne Olduğunu Anlatmadı’ oyununda İbrahim Selim, müzede çalışan bir güvenlik görevlisini canlandırıyor. Şimdi bu oyun Sabancı Müzesi’nin terasında ve bahçesinde 22-25 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek ‘Müzede Sahne’ etkiliğinde sahnelenecek. Sabancı Müzesi’ndeki güvenlik görevlileri de özel davetli oyuna. En önde izleyecekler. Efendim tiyatro yazarımız Bahar Çuhadar Müzede Sahne’nin bu yılki programı için etkinliğin direktörü Ayşe Draz’a mikrofon uzatınca öğrendik durumu. Draz, Bahar’a bu yılki oyunları tek tek anlatıyor. Bir göz atın derim Bahar’ın yazısına.
Şartlar ne olursa olsun inat etmek gerek
???? Geçen hafta Bahar’ın Bergama Tiyatro Festivali’ni takip ettiğini yazmıştım. Bahar bu haftaki yazısında “Bergama Tiyatro Festivali bir kez daha; üzerine uzun uzun çalışılan yerel bir tiyatro festivalinin, şartlar ne olursa olsun, ne kadar verimli olabileceğini gösterdi. Mekânın tarihi, fiziki ve kültürel dokusunu, mitolojik hikâyelerini katılımcılarıyla buluşturmasının yanı sıra, buraya yeni hikâyeler de hediye ederek sonlandı festival” diyor.
***
SERGİ
Emin Barın’ın dünyasına yolculuk için son şans!
???? Bu yılın önemli sergilerinden biri, Artİstanbul Feshane’de açılan hattat, grafik sanatçısı Prof. Dr. Emin Barın retrospektifi. Bu hafta haber geldi sergi 31 Ağustos’a kadar uzatıldı. Ki daha önce de iki kere daha uzatılmıştı. Bunun da sebebi gördüğü ilgi. Ilgaz Gökırmaklı da bu hafta sergi turunun odağına bu sergiyi aldı. Emin Barın’ı bilirdim ama onun dünyasına 17. İstanbul Bienali’nde Barın Han’ın mekan olarak kullanılmasıyla girdim. O zaman torunu anlatmıştı dedesini. Bildiğimiz birçok mekanda onun imzası var. Mesela Anıtkabir’de, Galata Kulesi’nde. Ilgaz, Barın’ı ve sergiyi bir güzel anlatıyor.
***
MÜZİK
İstanbul’da Selda Bağcan Antalya’da Hauser!
???? Konser Kurdu İhsan Dindar’a göre bu hafta sakin bir hafta geçirecekmişiz. Ama hazırladığı programa baktım cumartesi günü İstanbul’da saat 21.00’de Uniq’te Selda Bağcan konseri var. Antalya’da Aspendos Antik Tiyatrosu’nda çellist Hauser konser verecek. Nasıl bir sakin hafta diye sormadan edemedim! Daha neler var derseniz buyurun programa.
Dostum Ara Güler!
???? Fotoğraf tarihimizden bir kare. Ozan Sağdıç anlatıyor hikayesini: “Arkadaşımız Gültekin Çizgen’in o zamanki eşi Engin (Özendes) ile birlikte çıkardıkları Yeni Fotoğraf dergisi sahrada çiçek yetiştirmek gibi müthiş bir cesaret işiydi. O günlerden hatıra bir fotoğraf… Düzenleme bana aitti ve benim Hasselblad’ımla çekilmişti, değerli bir anıdır. Ben elimde kitap, teorisyen rolündeyim, Mustafa Türkyılmaz hassas terazisiyle karanlık oda kimyageri, Gültekin şemsiyesiyle ışığı, Ara Güler dikkatle pozu ayarlayan ve Şemsi Güner deklanşöre basan adam.”
≠tarih dergisinin hatırlatmasıyla gördüm fotoğrafı. 16 Ağustos Ara Güler’in doğum günü. Dergi de Ozan Sağdıç’ın Ara Güler’i anlattığı yazısıyla ustanın doğum gününü kutluyor. Çok özel bir yazı. Sağdıç, Güler ile dostluğunu anlatıyor. Okumak isterseniz linki burada.
Bu haftalık da bu kadar… Kültür sanatın gücü sizinle olsun!