Dünyada kaya gazı üretimi
Bağımsız, tarafsız düşünce ve yayın kuruluşu SETA Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’ndan Dünya Enerji Trendleri konusunda Uzman-Araştırmacı Büşra Zeynep ÖZDEMİR, “Doğal Gazda Kaya Gazı Hamlesi” konusunda yaptığı araştırmada, Dünyada kaya gazı üretimi ne durumda ve bu üretimin sağladığı faydaları değerlendirdi.
UHA / İnternational News Agency
Dünyada kaya gazı üretimi ne durumda ve bu üretimin sağladığı faydalar nelerdir?
DÜNYADA KAYA GAZI ÜRETİMİ
Uzman-Araştırmacı Büşra Zeynep ÖZDEMİR, Kaya gazının geleneksel yöntemlerle üretilen doğal gazdan farklı olarak daha düşük geçirgenliğe sahip rezervuarlarda yer aldığını belirterek, bu durumun dikey sondaj tekniğini zorlaştırmasının ABD öncülüğünde hidrolik çatlatma ve yatay sondaj tekniğinin geliştirilmesine vesile olduğunu söyledi.
Büşra Zeynep ÖZDEMİR, “bahse konu teknik 2000’lerin başında ABD’nin en fazla hidrokarbon üretilen eyaleti olan Teksas ve çevresinde denendikten sonra 2010’lar itibarıyla ülke genelinde yaygınlaşmıştır. “Şeyl devrimi”ni beraberinde getiren hidrolik çatlatma ve yatay sondaj tekniği sayesinde ABD 2012’de dünyanın en büyük doğal gaz ve 2013’te de en büyük petrol üreticisi olmuştur” dedi.
ABD’nin şeyl devrimindeki başarısının gözleri diğer ülkelere çevirdiğini ifade eden ÖZDEMİR, ABD dışında kaya gazı ve petrolüne sahip olabilecek ülkelerin incelenmeye başlandığını, ABD Jeoloji Araştırmaları Merkezi’nin bu konudaki çalışmalarının çok sayıda ülkenin yüksek maliyetli olması nedeniyle rafa kaldırdığı kaya gazı ve petrolü projesini yeniden gündemine almasında etkili olduğuna vurgu yaptı.
Büşra Zeynep ÖZDEMİR, Merkezin 2013’te yayımladığı rapora göre teknik olarak elde edilebilir kaya gazının en yüksek olduğu üç ülkenin sırasıyla ABD, Çin ve Arjantin; kaya petrolünün en yüksek olduğu üç ülkenin ise sırasıyla Rusya, ABD ve Çin olduğunun tahmin edildiğini dile getirdi.
Bununla birlikte bahse konu kaynakları üretime alan ülkelerin oldukça sınırlı olduğunu açıklayan ÖZDEMİR, “ABD, Çin, Kanada ve Arjantin kaya gazı üretimi yapan ülkeler olarak bilinirken yine ABD ve Çin en fazla kaya petrolü üreten ülkelerdir. Öyle ki Çin 2021’de tükettiği doğal gazın yaklaşık yarısını ulusal üretim ile karşılarken bu üretimin yüzde 44’ünü ankonvansiyonel doğal gaz oluşturmuştur. Yalnızca kaya gazı üretimi 62,3 milyar metreküp olmuştur” dedi.
Uzman-Araştırmacı Büşra Zeynep ÖZDEMİR, ABD’nin 2022 yılında toplam ham petrol üretiminin yüzde 66’sına karşılık gelen 7,79 milyon varil/gün kaya petrolün; toplam doğal gaz üretiminin ise yüzde 79’unu oluşturan yaklaşık 1,03 trilyon metreküp kaya gazı üretildiğini hatırlatarak, “Dahası artan doğal gaz üretimi sonrasında 2016’da sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ihraç etmeye başlayan ABD 2023’te Avustralya ve Katar’ı geride bırakarak dünyanın en fazla LNG ihraç eden ülkesi olmuştur” dedi. (devam edecek-TÜRKİYE’NİN KAYA GAZI POTANSİYELİ VE BU ALANDAKİ FAALİYETLERİ)
***
Yazar hakkında
BÜŞRA ZEYNEP ÖZDEMİR
2013’te İzmir Ekonomi Üniversitesi İşletme Fakültesi Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Birliği Bölümü’nde lisans eğitimini tamamlamıştır. 2016’da aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü’nden sürdürülebilir enerji alanında yüksek lisans derecesini “European Energy Union: A Further Step Ahead or Reorganization?” isimli tez çalışması ile almıştır. Doktora eğitimine Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İlişkiler programında devam eden Özdemir, Ocak 2017’den bu yana SETA’da çalışmaktadır. Dünya Enerji Trendleri: Rezervler, Kaynaklar ve Politikalar kitabının editörlerinden olan Özdemir çok sayıda Türkçe ve İngilizce kitap bölümü, rapor, analiz ve köşe yazısı kaleme almıştır.