ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOUVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
10:02 NATO Savunma Bakanları Toplantısı’ndan notlar!
09:25 Zeytinyağı piyasası ve küresel ısınma
09:14 Ortadoğu için kader seçimi: Trump mı Harris mi?
08:53 Alman hükümetinin tartışmalı güvenlik paketinde neler var?
07:34 Kitap: Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bireylerden geçiyor!
07:15 Ukrayna’daki İngiltere – ABD Rekabeti!
06:02 Biden İsrail’in İran’ın Nükleer Tesislerini Hedef Almasına Karşı
02:27 BakanTunç, “Adalet ve eğitim kalkınmanın ön şartı”
02:19 TBMM’de bütçe maratonu başlıyor
00:51 Florlu sera gazlarına ilişkin yönetmelik yayımlandı
00:37 Almanya’nın Düzensiz Göçü Önleme Çabaları
00:30 Dünya Gıda Üretimi Su Krizi Nedeniyle Risk Altında
00:29 Yılmaz: “2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifimiz, bu kazanımlarımızı sürdürülebilir hale getirecek”
00:23 İsrail’in Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğü iddia edildi
00:18 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
00:11 İzmir-Bremen hattında ticaret-bilim-kültür zirvesi
11:35 Pazar günü 81 ilde eş zamanlı orman temizliği yapılacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Dünyada hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde uygulanan etki yatırımları; Türkiye’de de uygulanıyor

Dünyada hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde uygulanan etki yatırımları; Türkiye’de de uygulanıyor
14 Ekim 2021
785
A+
A-

UHA HABER / Etki Yatırımı Danışma Kurulu (EYDK), etki yatırımını Türkiye’de ana akım bir yatırım modeli haline getirmek ve Türkiye’nin bu alanda uluslararası iş birlikleri ile projelere imza atabilmesini sağlamak misyonu ile, 30 lider kurumun bir araya gelmesiyle kurulan önemli bir lider kuruluş.

Mustafa Kemal AtatürkRöportaj: Etki Yatırımı Danışma Kurulu - Türkiye Etki Yatırımı Ligine Giriyor - Etki Yatırımı Platformu - EtkiyapEtki Yatırımı Danışma Kurulu’nun (EYDK) Başkanlığını yürütmekte olan Şafak Müderrisgil, (TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada,  EYDK’nın Türkiye’deki öncelikli misyonu konusunda yaptığı açıklamada, etki yatırımları için gerekli düzenlemelerin hayata geçirilmesi, şeffaf ve kapsayıcı bir ekosistem oluşturulması, farkındalık ve yetkinlik sağlanması, etki ölçümü ile yönetimi alanlarında ulusal bir çerçeve oluşturulması olduğunu söyledi.

Şafak Müderrisgil, Etki Yatırımı Danışma Kurulu’nun (EYDK), Türkiye’yi etki yatırımı alanında dünya sahnesine taşımak için bir araya gelen 30 lider kurum tarafından hayata geçirildiğini ifade etti.

Sürdürülebilir kalkınmanın stratejik önem taşıdığı küresel ekonomide, finansal kârlılığın yanı sıra pozitif ve ölçümlenebilir sosyal ve çevresel etki yaratmaya odaklanan etki yatırımlarının öneminin her geçen gün arttığına belirten Başkan Müderrisgil, “Buradan yola çıkarak kurulan EYDK, etki yatırımını Türkiye’de ana akım bir yatırım modeli haline getirmek için çalışmalarına başladı” dedi.

EYDK Başkanı Şafak Müderrisgil, Kamu ve özel sektörün önemli oyuncularını bir araya getirirken, kâr amacı gütmeyen paydaşlarının da desteğiyle büyüyen EYDK’nin; Türkiye’nin girişimci ruhundan, jeopolitik, sosyal ve ekonomik gücünden faydalandığının altını çizdi.

1 trilyon doları aşacak

Küresel ölçekte çok yakında 1 trilyon doların üzerine çıkması öngörülen etki yatırımlarının, çağın büyük odak noktaları arasında gösterildiğini ifade eden Müderrisgil, EYDK’nin, mevcut potansiyelden Türkiye’nin de en az küresel ekonomiden aldığı pay oranında fayda sağlamasını amaçladığına dikkat çekti.

Başkan Şafak Müderrisgil, Etki yatırımları konusunda kapasite geliştirmek isteyen herkese kapılarının açık olduğunu da hatırlatarak, Etki yatırımları için gerekli düzenlemelerin hayata geçirilmesini, şeffaf ve kapsayıcı bir ekosistem oluşturulmasını, farkındalık ve yetkinlik kazanılmasını sağlayan bir platform görevi göreceğini ve bu kapsamda, etki ölçümü ve yönetimi alanlarında ulusal bir çerçeve oluşturmayı da hedeflediklerini dile getirdi.

Türkiye de etki yatırımı yapacak - Para DergiEtki yatırım modeli nedir?

Etki yatırım modeli konusunda da bilgi veren EYDK Başkanı Müderrisgil, 2015 yılında Birleşmiş Milletlerin ilan ettiği Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile yatırım dünyasında bir paradigma değişikliği gerçekleştiğini ve etki yatırımı modelinin hızla yayılmaya başladığını ifade etti.

Etki yatırımı modelinin, yapılan yatırımlarla finansal getiri elde etmeyi ve ölçülebilir, pozitif sosyal ve/veya çevresel etki yaratmayı hedeflediğini açıklayan Şafak Müderrisgil,”Böylece etki yatırımları ile hem kar elde edilir hem de yatırımcının stratejik olarak tercih ettiği sosyal ve/veya çevresel bir konuda, yatırımın başladığı andan itibaren ölçülmek koşuluyla pozitif etki yaratılır” olduğunu açıkladı.

Etki yatırımı modeli nerede ve hangi alanlarda uygulanabilir?

Başkan Şafak Müderrisgil, Etki yatırım modelinin, dünyada hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde uygulanan etki yatırımlarının, sektörler üstü bir yaklaşımla sosyal ve/veya çevresel boyutlarının çözüm bekleyen tüm alanlarda kendilerine yer bulduğunun altını çizerek, her yatırımın bir etki potansiyelinin olduğunu aktardı.

“Bu potansiyeli ortaya çıkartmak için etki ölçümlemesi ve yönetimi prensiplerinin hayata geçirilmesi gerekiyor” diyen EYDK Başkanı Şafak Müderrisgil, “Türkiye için, sürdürülebilir tarım, yenilenebilir enerji, sağlık teknolojileri, finansal kapsayıcılık, kadınların güçlendirilmesi ve eğitim hizmetlerine erişim gibi temalar öne çıkıyor” şeklinde kaydetti.

Etki Yatırımı Danışma Kurulu Üyeleri

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, T.C. Dışişleri Bakanlığı, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TOBB, TÜBİTAK, Bilişim Vadisi, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği, Uluslararası Yatırımcılar Derneği, Türkiye Katılım Bankaları Birliği, Limak Şirketler Grubu, Kale Grubu, Kızılay Portföy, Garanti BBVA, TSKB, İş Girişim, Yapı Kredi Yatırım, Ak Portföy, Türkven, idacapital, Bahçeşehir Üniversitesi, TED Üniversitesi, 500 Startups, Impact Hub İstanbul ve Etkiyap. EYDK İstişare Komitesi: UNDP Türkiye, UNDP IICPSD ve EBRD Türkiye.

HABER : Ataner YÜCE & Emekli TRT Muhabiri

[UHA Haber Ajansı, 14 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.