ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:33 Agriconnect Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Platformu, COP29 Taraflar Konferansı’na katılacak
09:17 Çay içerken yanında yenilenlere dikkat: Kalsiyum ve demir emilimini sıfırlıyor
07:47 Tarım ve Orman Bakanlığı yeni listeyi açıkladı: Sağlığı riske atan tereyağı ve peynirler tek tek ifşa edildi
07:34 AB, “düzensiz göçle mücadele yasalarını sertleştirme” kararı aldı
06:47 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Cumhurbaşkanlığı onayıyla yürütülen Kartepe Haddane ve Çevre Tahribatı projesinden vazgeçilmesi son derece önemli”
06:09 CHP’li Bülbül, kayıp çocuk sayısını açıklayamayan TÜİK’i eleştirdi
01:01 Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara aktarılıyor
00:54 Ömer Çelik’ten katil İsrail’in bakanına tepki: Katz bir cinayet şebekesinin üyesidir
00:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Azerbaycan’a kutlama mesajı
00:39 İstanbul’daki bebek ölümleriyle ilgili 22 kişi tutuklandı
00:33 Dışişleri’nden soykırımcı katil İsrail’in eli kanlı bakanına fotoğraflı tepki
00:32 İran Dışişleri Bakanı Türkiye’de: Ankara, Tahran’a karşı elini güçlendiriyor mu?
00:21 Hakan Fidan Hamas üyelerini kabul etti
00:13 Cevdet Yılmaz: Barış katliamla değil Filistin halkının haklı talepleri karşılanarak sağlanabilir
00:08 Beyaz Saray: “Yahya Sinvar’ın öldürülmesi Gazze’de olası ateşkes için bir dönüm noktası olabilir”
00:08 İstanbul’da Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği toplantısı: Erdoğan İsrail’e silah ambargosu için BM’ye çağrı yaptı
00:02 Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Kulüpler Birliği (KOBSKA) ve  Su Politikaları Derneği  “Ticari İşletmelerin Yeşil Ekonomiye Geçişinin Desteklenmesi” projesinde işbirliği yapacak
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Dr. Öğr. Üyesi Erhan Bektaş’ın, “Osmanlı İmparatorluğu’nun Son Döneminde Dini Reform” kitabı raflarda…

Dr. Öğr. Üyesi Erhan Bektaş’ın, “Osmanlı İmparatorluğu’nun Son Döneminde Dini Reform” kitabı raflarda…
17 Kasım 2023
48
A+
A-

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih bölümü Dr. Öğr. Üyesi Erhan Bektaş’ın kaleme aldığı “Osmanlı İmparatorluğu’nun Son Döneminde Dini Reform” adlı çalışması I.B. Tauris yayınlarından okurla buluştu.

UHA /  İnternational News Agency

 “Religious Reform in the Late Ottoman Empire: Institutional Change and the Professionalization of the Ulema” ismiyle İngilizce kaleme alınan kitap, Osmanlı İmparatorluğu’nun son yüzyılında ulemanın etkisinin azaldığı yönündeki yaygın görüşü yeniden ele alıyor.

Eser, zengin araştırma sunması ve kuvvetli diliyle tarih meraklıları ve Osmanlı İmparatorluğu’nun karmaşık yapısını anlamak isteyenlere önemli bir kaynak olma özelliği taşıyor. 

Uluslararası arenada dünyanın önde gelen yayın evlerinden I.B. Tauris’ten okuyucusuyla buluşan kitap ile Dr. Erhan Bektaş, Osmanlı Tarihi alanında adından söz ettiriyor.

Osmanlı’nın son döneminde ulemanın etkisini ele alıyor…

Dr. Bektaş “Religious Reform in the Late Ottoman Empire: Institutional Change and the Professionalization of the Ulema” isimli çalışmasıyla Osmanlı İmparatorluğu’nun son yüzyılında ulemanın etkisinin azaldığı yönündeki yaygın görüşü yeniden ele alıyor.

Eser, Osmanlı devlet arşivleri ve Meşihat arşivine dayanarak ulemanın Tanzimat reformları çerçevesinde profesyonelleşme sürecinden geçtiklerini gösteriyor ve onların Osmanlı toplumundaki önemli rolünü sürdürdüklerini ortaya koyuyor.

Ulemanın detaylı portresini sunuyor…

Meşihat dairesindeki dönüşümleri açıklayarak başlayan kitap, daha sonra arşivleri kullanarak devlette hukuk ve eğitim alanında görevlendirilen ulemanın detaylı bir portresini sunuyor.

Kitap ayrıca, devletin merkezileştirme çabalarında ulemanın hükümet ile toplum grupları arasında aracılık yaparak imparatorluğun özellikle taşra bölgelerinde merkezî bir rol oynadıklarını da gösteriyor.

Dr. Erhan Bektaş, zengin araştırması ve kuvvetli kalemiyle tarih meraklıları ve Osmanlı İmparatorluğu’nun karmaşık yapısını anlamak isteyenlere önemli bir literatür sunuyor.

Üsküdar Üniversitesi

***

Yazar hakkında

Erhan Bektaş, Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü’nde Doktor Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır. Bektaş, 2019 senesinde Boğaziçi Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Türkiye Cumhuriyeti Tarihi programından doktora ve 2015 senesinde aynı bölümden yüksek lisans derecesini almıştır. Lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Tarih bölümünde 2013 senesinde tamamlamıştır. Doktora tezi “Geç Osmanlı İmparatorluğu’nda Ulema (1880-1920): Profesyonel Ulema Kimliğinin Oluşumu” başlığını taşımaktadır. 2013- 2016 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Politikalar Forumu’nda araştırmacı olarak çalışmıştır. Bektaş’ın verdiği dersler arasında “Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi” ve “Osmanlı Türkçesi” gibi dersler bulunmaktadır.  Akademik araştırma alanları Modern Türk Tarihi, Geç Osmanlı Tarihi, Orta Doğu Tarihi ve Osmanlı Entelektüel Tarihi’dir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.