Dr. Baran Bozoğlu, ‘Son 20 yılda metan gazı toplamda 85 kat daha fazla iklim krizine sebep oluyor’

ANKARA – UHA HABER / İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği Başkanı Dr. Baran Bozoğlu, Son 20 yılda metan gazının toplamda 85 kat daha fazla iklim krizine sebep olduğuna dair önemli bilimsel verilerin paylaşıldığına dikkat çekti.
Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’ya metan gazı konusunda açıklamalarda bulunan Dr. Baran Bozoğlu, bu konuda yaptıkları çalışmayla Türkiye’nin ve dünyanın en önemli laboratuarı olacağının altını çizdi.
Sonuçlar COP27 Taraflar Konferansı’nda paylaşılacak
Dr. Bozoğlu, büyükbaş hayvancılık sektörünün doğaya saldığı metan gazının azaltımına yönelik bir çalışma başlattıklarını belirterek, “Türkiye’de özellikle iklim krizine karşı yapılan çalışmalara katkı vermek amacıyla bir ilki gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
İskoçya’nın Glasgow kentinde gerçekleştirilen 26. BM İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP26) çok önemli kararlar alındığını söyleyen Dr. Baran Bozoğlu, “Zirvede tarımsal faaliyetlerden kaynaklı iklim krizine sebep olan gazların içerisindeki metan gazının 100’de 25 oranında dünyadaki sera gazı emisyonlarının içerisinde yer aldığı bilimsel raporlarda yer aldığını açıkladı.
İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği Başkanı Dr. Baran Bozoğlu, son 20 yılda metan gazının toplamda 85 kat daha fazla iklim krizine sebep olduğuna dair önemli bilimsel veriler paylaşıldığına vurgu yaparak, Bursa’nın Karacabey ilçesindeki Feyz Çiftliği’nde yürüttükleri çalışma ile dünyanın ve Türkiye’nin yaşadığı iklim krizine karşı sera gazı emisyonlarını azaltabileceklerini düşündüklerini ifade etti.
Dr. Baran Bozoğlu, bu kapsamda hazırladıkları protokolle birlikte çiftlik içerisinde İSO 14001 Çevre Yönetim Sistemi kurulmasından, karbon ayak izinin hesaplanması ve bu karbon ayak izine sebep olan metan gazının azaltılmasına yönelik teknik ve bilimsel ne gibi çalışmalar yapılabileceğini ortaya koyduklarını dile getirdi.
Ar-Ge çalışması da gerçekleştirdiklerini anlatan Dr. Bozoğlu, “Bu anlamda içerisinde enerji yönetim sisteminin olduğu ve belki enerji yatırımlarının da yapıldığı bir planlamayı ortaya koyduk. Bir yıllık çalışmanın sonunda önümüzdeki aylarda Mısır’da gerçekleştirilecek olan COP27 Taraflar Konferansı’nda Feyz Çiftliği ile beraber yaptığımız bu çalışmaları dünya kamuoyu ile paylaşacağız. Yapacağımız çalışmayla Türkiye önemli bir laboratuar olacak. Hatta bu coğrafyanın ve dünyanın en önemli laboratuarı olacak” dedi.
[UHA Haber Ajansı, 16 Haziran 2022]