ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:49 Siyasi partilerde bayramlaşma
11:23 Bir Başkadır Eşme’nin Bayramları!…
10:07 Adalet Bakanı Tunç, “Bu bayram Terörsüz Türkiye’ye adım attığımız bir bayram olsun.”
09:22 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Ramazan ayında bakanlık hizmet modellerinden yararlanan 155 bin aileye ziyaret etti!…
09:00 MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yıldız’dan tutuklama çıkışı…
08:35 (RTÜK) Başkanı Şahin’den “Günlerdir ‘özgür basın’ nutukları atanların riyakarlığını bir kez daha gördük…
08:22 Bakan Uraloğlu: Anadolu’nun kalbinde yolculuk!
00:53 Bakan Tunç: Uludağ’ki otel yangınının tüm yönleriyle  aydınlatılması için  soruşturma hassasiyetle yürütülüyor 
00:39 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Göktaş, bakanlık personeli ile bayramlaştı
00:36 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ramazan Bayramı vesilesiyle AK Parti teşkilatlarına video mesaj gönderdi…
00:23 Ekrem İmamoğlu’nun teslim etmediği telefonunun HTS kayıtlarına ulaşıldı
00:13 Dışişleri Bakanlığı, İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar tarafından yapılan açıklamayı “küstahça” olarak nitelendirdi ve reddetti.
00:13 Bakan Kurum’dan “Uluslararası Sıfır Atık Günü” paylaşımı
09:53 Türkiye’nin petrol üretim üssü halinde gelen Şırnak Gabar’da iki yeni sahada daha üretim başladı…
09:45 Külliye’de Ramazan programına 450 binden fazla kişi katıldı
06:37 Avrupa Savunmasının Geleceği: Trump politikaları gölgesinde yeni bir yol arayışı
00:54 İletişim Başkanı Altun’dan Özgür Özel’in boykot çağrısına tepki
00:40 Ramazan Bayramı dolayısıyla, Polis ve jandarma yolcu gibi otobüslere binip şoförleri denetliyor…
00:27 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “Her kim gençlerimizi kamu düzenini bozmaya çağırıyorsa ülkemizin geleceğini karartmaya çalışıyordur”
00:23 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Cezayir ve Ürdün Meclisi Başkanlarıyla telefom görüşmesi yaptı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Dondurulan Rus Varlıkları ile Ukrayna’ya Askeri Yardım Sağlanabilir mi?

Dondurulan Rus Varlıkları ile Ukrayna’ya Askeri Yardım Sağlanabilir mi?
3 Eylül 2024
17
A+
A-

27 AB ülkesinin savunma bakanları, 31 Ağustos’ta Brüksel’de yapılan gayri resmi bir toplantıda dondurulan Rus varlıklarından elde edilen karların Ukrayna’ya askeri yardım sağlamak için kullanılması tartışıldı.

Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Araştırmalar Merkezi’nden (TÜRKSAM)  Zehra AligülAraştırmacı Zehra ALİGÜL, kaleme aldığı “Dondurulan Rus Varlıkları ile Ukrayna’ya Askeri Yardım Sağlanabilir mi?” başlıklı Haber-Analizinde, Dondurulan Rus varlıklarının Ukrayna’ya askeri yardım olarak kullanılmasına yönelik benimsenen politikanın, Batı ülkelerinde giderek daha fazla tartışılmaya başlanıldığını dile getirdi.

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaş sonrasında Batılı ülkelerin, Rus oligarklarına ve devlete ait yaklaşık 300 milyar Euro varlığını  dondurduğunu dikkat çeken Zehra ALİGÜL, “Şimdi ise bu varlıkların, Ukrayna’nın savunma kapasitesini artırmak ve savaşın mali yükünü hafifletmek amacıyla kullanılabileceği konuşuluyor. Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında bu konuda farklı yaklaşımlar söz konusudur. Bazı ülkeler böyle bir adımı desteklerken, diğerleri bunun uzun vadeli olumsuz etkiler doğurabileceği endişesiyle temkinli yaklaşıyor” dedi.

(TÜRKSAM)  Araştırmacı Zehra ALİGÜL, AB ülkelerinde değişen bazı hükümetler ve buna bağlı yeni devlet politikalarının, Ukrayna’ya yönelik yardımların azalması yönünde sonuçlar doğurmaya başladığını belirterek,  Almanya’nın, gelecek yıl Ukrayna’ya yapılacak yardımı yarı yarıya düşüreceğini açıkladığını, hatta bunun yanı sıra bazı AB ülkelerinin yardımların artırılması ve Ukrayna’nın savunmasına katkı sağlanması için harekete geçtiğinin altını çizdi.

AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’na ek olarak, 31 Ağustos’ta savunma bakanları düzeyinde gayri resmi bir toplantı düzenlendiğini hatırlatan Zehra ALİGÜL, “AB dış politika servisi temsilcisi Nabila Massrali basın açıklamasında,  “Bakanlar, Ukrayna’ya yardım sağlanması konusunda kaydedilen ilerlemeyi gözden geçirerek. Özellikle de Rusya’nın dondurulmuş varlıklarından elde edilen gelirlerin ve G7 kredisinin Ukrayna’ya askeri yardım için kullanılmasını tartışlar.” sözlerini dile getirmiştir” dedi.

“Bir yayın kuruluşuna göre 24 Şubat 2022’den bu yana AB ve G7 ülkeleri, yaptırımların bir parçası olarak Rusya’ya ait yaklaşık 300 milyar Euroluk varlığı bloke etmiştir” diyen Araştırmacı Zehra ALİGÜL, şunları söyledi:

“Ukrayna, dondurulan Rus varlıklarının tamamının kendisine aktarılmasını istemektedir. Ukrayna’nın ana paranın tamamını talep etmesine karşılık Batı şimdilik sadece dondurulan Rus varlıklarının faiz gelirini aktarmakla yetinmektedir. 8 Mayıs 2024 tarihinde 3 milyar Euroluk bir aktarım, Brüksel tarafından gündeme getirilmiştir. Temmuz ayında ise AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, dondurulan Rus varlıklarından elde edilen 1,4 milyar euronun Ukrayna’nın savunma ve yeniden inşası için Kiev yönetimine aktarılacağı yönünde açıklamalarda bulunmuştur. 29 Ağustos tarihinde Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, durumu “yasa dışı kamulaştırma” olarak değerlendirmiştir”.

Dondurulan Rus varlıklarındaki ana paranın Ukrayna’ya aktarılması durumunda birçok uluslararası sorunu da beraberinde getirmesi ihtimalinin doğacağına vurgu yapan  ALİGÜL, “Dondurulmuş varlıkların el konulup başka bir ülkeye aktarılması, mülkiyet haklarına aykırı bir eylem olarak değerlendirilebilecek minvaldedir. Nitekim AB ülkeleri ve Avrupa Merkez Bankası’ndan bazı yetkililer, bu durumun savaşın belirsiz geleceğinde yararlı olmayacağını ve gelecekte diğer devletler tarafından benzer eylemler için emsal oluşturabileceğini öne sürmektedir. Ayrıca euronun güvenliği için de tehlikeli bir durum olarak ele alınmaktadır” dedi.

(TÜRKSAM)  Araştırmacı Zehra ALİGÜL, kaleme aldığı “Dondurulan Rus Varlıkları ile Ukrayna’ya Askeri Yardım Sağlanabilir mi?” başlıklı Haber-Analizinin sonunda, Ukrayna’nın, cephede savunma hatlarını genişletirken, Avrupalı devletlerin, cesur adımlar atmaktan kaçındığını ve askeri yardımları yavaş, tutarsız ve etkisiz bir şekilde sunmakla suçlandığını hatırlattı.

Almanya ve Fransa gibi AB’nin lokomotif ülkelerinin Ukrayna’ya para aktarma konusundaki soğuk tutumlarının, enerji ve ekonomi alanındaki kaygıları sebebiyle Kremlin’i daha fazla kışkırtmaktan geri durduğu şeklinde yorumlandığını ifade eden Zehra ALİGÜL, “Savaşın mali yükünün ağırlığı, Avrupa bünyesinde bulunan Rus varlıklarının aktarılabileceği ihtimalini gündeme getirmiştir. Ukrayna’nın elini rahatlatacak bu durum, Avrupalı devletler için ‘cesur’ bir hamle olarak değerlendirilmektedir” dedi.

***

Yazar hakkında

Zehra ALİGÜL, 2001 Kahramanmaraş doğumludur. Lisans eğitimini 2020-2024 yılları arasında Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde tamamlamıştır. 2024 yılı Ağustos ayında TÜRKSAM’da “Avrupa’da Artan Rus Tehdidi” adlı tezi ile stajını tamamlamıştır. İyi derecede İngilizce bilmektedir. Bölgesel Çalışmalar, Rus Dış Politikası ve Uluslararası İlişkiler alanlarıyla ilgilenmektedir. 1 Ağustos 2024 tarihi itibariyle TÜRKSAM’da Araştırmacı olarak çalışmalar yürütmektedir.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.