ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:10 Almanya’da resesyon çanları çalıyor
10:07 AK Parti Fiber Altyapı İşini, Operatörlerden Ayıracak mı?
09:06 Otomotiv ihracatı eylülde yüzde 21 artışla 3,4 milyar dolar oldu
06:55 Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uygulaması, taklit ve hileli gıda listeleri artık anlık olarak elektronik ortamda tüketicilerle paylaşılıyor
06:34 Nefret Söyleminin Sahiplenilmesi ile Ne Amaçlanıyor?
06:13 Irak ve Suriye’nin kuzeyinde gerçekleştirilen operasyonlarda; Son bir haftada 58 teröristi etkisiz hâle g
06:00 Elon Musk ilk kez Trump’ın seçim mitingine katıldı
00:48 TBMM’de yoğun mesai başlıyor: İşte gündem maddeleri…
00:34 Katil İsrail Beyrut’u şimdiye kadarki en ağır bombardımanla vurdu
00:32 İzmir Körfezi’ne ‘nefes’ olacak eylem planı bugün açıklanacak
00:30 Türkiye’den Bosna Hersek’e yardım eli
00:29 7 Ekim’in yıldönümü öncesinde dünyanın dört bir yanında Filistin yanlısı gösteriler düzenlendi
00:28 Bağımsız milletvekili Nadir Bedir, “Savaş bittikten sonra Hizbullah ile oturup konuşmalıyız”
00:25 Irak ve Suriye’nin kuzeyinde 4 terörist etkisiz hale getirildi
00:20 Bakan Fidan Lübnan Başkakanı Mikati ile görüştü
00:10 Bakan Göktaş: Şiddetin kök nedenlerini ortadan kaldırmak için çalışmaları sürdüreceğiz
00:03 Astana Zirvesi; Şanghay İş Birliği Örgütü Büyüyor mu?
00:02 Irak’ın kuzeyinde 12 terörist etkisiz hale getirildi
15:29 İsrail Türkiye Sınırına Yanaşır mı?   
10:43 CHP’li Kanko: Vatandaşa, diğer ülkelerin kabul etmediği ve gümrüklerden geri dönen gıdalar yediriliyor!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Doğanın çağrısı!

Doğanın çağrısı!
25 Ağustos 2023
31
A+
A-

Güneş solgun. Deniz bile kararmış, hırçın dalgaları vuruyor kıyıya. Her yıl yaşanan orman yangınlarıyla birlikte, ciğerlerimiz yanıyor. Birçok canlının dünyada cehennemi yaşayarak hayatını kaybettiği yangınlarda, yine hayatta kalmayı başaran birçok canlı da yaşam alanlarından mahrum kalıyor.

İnsanoğlu ne zaman insan olmayı öğrenecek ya da zaten insanlığın doğası mı zalim olmak. Bizi hayvanlardan ayıran özelliğimiz düşünmek, ancak dünyanın ekolojik dengesini bozmanın bugünümüze ve yarınımıza olacak olumsuz etkilerini düşünmeden hareket ediyor olmak kabul edilemez.

Bu dünyada yalnız değiliz. Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisinin ilk basamağı olan fizyolojik ihtiyaçlarda, nefes alma en temel ortak ihtiyaçlarımızdandır. Kimsenin bir başkasının nefes alma özgürlüğünü tehdit etmesi kabul edilebilecek bir durum değildir. O ağaçların her biri, hepimizin nefesi iken, birçok canlının da yuvasıdır.

Birçok ülke orman yangınlarının etkisi altında - Son Dakika Haberleri

Son yıllarda özellikle Ege kıyılarını hedef alan orman yangınları, doğanın sırtına saplanmış bir hançerden farksızdır. Çünkü yanan alanların tekrar ağaçlandırılması yerine beton yığınlarına dönüştürülmesi, akıllara kasıt ihtimalini getirmektedir. İnsanoğlu bunu kendine nasıl yapar.

Kıt kaynakların azaldığı, üretimin durağanlaştığı günümüzde doğaya, tarıma yatırım yapmamız gerekirken, belli bir kesimin gelir düzeyini hızla yükselten inşaat sektörünün ön plana çıkması insanlığa yapılan en büyük haksızlık.

İklim dengesinin bozulması, ekonomik koşullar tarımı aşağı çekmektedir. Birbirine bağlı zincir halkalarından oluşan döngü yangınlarla bozulmaktadır.

Bu Gezegen Yalnızca Bizim Değil: Dünya Üzerindeki Ekolojik Denge İle İlgili 10 Bilgi

Doğanın dengesinin bozulması, iklime etki etmekte, yağmurların azalması, mevsim anormaline, böylelikle tarımda verimsizliğe neden olmaktadır. Ekonomik koşullar nedeniyle ekili tarım alanlarının da azaldığı günümüzde, bu alanların da çıkan yangınlar nedeniyle telef olması bizler için tehlike çanlarını çalmaktadır.

Kıt kaynakların azalması, yakın zamanda arz talep dengesizliğine de neden olarak ekonomik kriz olarak karşımıza çıkacaktır.  

Görüldüğü üzere yaşam döngüsü birbirine bağlıdır. Bir halkada meydana gelen olumsuzluk, domino etkisi ile diğer halkalara da etki etmektedir. Bu nedenle; kimsenin bir başkasının yaşam özgürlüğünü olumsuz etkileyecek davranışlarda bulunması kabul edilemez.

Bir kibrit, doğanın sırtına saplanan bir hançerken, öte yandan tüm canlıların yaşamına kast eden bir cinayet, bir insanlık suçudur. Bir izmarit, bir çöp ya da yangına sebep olacak hiçbir davranışın bahanesi olamaz.

Bodrum'da dikkat çeken yangın manzarası - Son dakika haberleri – Sözcü

Yanan ormanların yerini betonların alması kabul edilemez. Geleceğimiz için doğanın dengesinin korunması şarttır. Aksi takdirde afetlerle doğa intikamı aldığında, kimsenin söyleyecek tek bir sözü olamaz. 

Eski uygarlıklarda doğa ile savaşmak yerine doğa ile bir bütün olarak hareket edilmekteydi. Doğa ile savaşmaya başlanıldığında tarih uygarlıkların yok olduğuna şahit olmuştur. Bu sebeple, doğaya saygı duymalıyız. Doğayı koruduğumuzda, doğa bize meyvesini verecektir. 

Saygılarımla!

Gül Kabacaoğlu'nun ilk Sİngle çalışması Spotify'dan sonra iTunes müzik marketlerde yerini aldı

Yazar* Gül Kabacaoğlu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.