ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:24 Zafer uğruna yerle bir oldular: Kanlı şehir savaşları
06:09 Kapalı Maraş’ın bazı bölümlerinin ziyarete açılmasının dördüncü yıl dönümü
00:41 Bakan Bak, “Türkiye Yüzyılı, dijitalin yüzyılı, gençlerin, sporun yüzyılı olacak”
00:39 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze soykırımının hesabının sorulmadığı bir dünya huzura kavuşamayacaktır
00:29 Doğru müdahaleyle disleksili bireyler okuma yapabilirler
00:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Recai Kutan için başsağlığı mesajı
00:17 Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metro Hattı’nda yolcu rekoru
00:16 Emine Erdoğan: Bu karanlık günler, bir halkın özgürlük umudunu söndüremeyecek
00:09 Recai Kutan vefat etti
00:07 SPD Taşkın Alt Kurulu’nun üçüncü toplantısına katıldı
00:04 Katil Siyonist İsrail’in katliamlarına Batı medyasından destek! Kirli oyunları ifşa oldu: Soykırımı böyle gizlemeye çalıştılar!
00:04 Kayseri Gastronomi Günleri’nin 2.’si kapılarını misafirlerine açtı
10:10 Almanya’da resesyon çanları çalıyor
10:07 AK Parti Fiber Altyapı İşini, Operatörlerden Ayıracak mı?
09:06 Otomotiv ihracatı eylülde yüzde 21 artışla 3,4 milyar dolar oldu
06:55 Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uygulaması, taklit ve hileli gıda listeleri artık anlık olarak elektronik ortamda tüketicilerle paylaşılıyor
06:34 Nefret Söyleminin Sahiplenilmesi ile Ne Amaçlanıyor?
06:13 Irak ve Suriye’nin kuzeyinde gerçekleştirilen operasyonlarda; Son bir haftada 58 teröristi etkisiz hâle g
06:00 Elon Musk ilk kez Trump’ın seçim mitingine katıldı
00:48 TBMM’de yoğun mesai başlıyor: İşte gündem maddeleri…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Doç. Dr. Nebi Miş, “Güncellenen siyaset başarıyı getirdi”

Doç. Dr. Nebi Miş, “Güncellenen siyaset başarıyı getirdi”
22 Ekim 2022
290
A+
A-

SETA Siyaset Araştırmaları Direktörü Doç. Dr. Nebi Miş, “Veriler üzerinden konuştuğumuzda, AK Parti gerçekten Türkiye siyasi partilerinde istisnai bir parti” olduğunu anlattı.

Ferhat Pirinççi kimdir? Ferhat Pirinççi kaç yaşında, nereli? Ferhat Pirinççi instagram hesabı ne? - Habernew.comTÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’dan Ataner YÜCE’nin  Kriter Dergisine dayandırdığı haberine göre, Bursa Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünden Prof. Dr. Ferhat Pirinççi’nin, “Bu noktada bir AK Parti gerçeği var. Cumhuriyet tarihinde, rekor üstüne rekor kırdı. Sonuçta 3 Kasım 2002’de girdiği ilk seçimlerden itibaren iktidar partisi konumunda. 20 yıldır süren iktidarın, diğer siyasi partilere iktidarı kaptırmaması veya diğer siyasi partilerin 20 yıl süren bir iktidarı seçimlerle, sandık yoluyla yenememesini neye bağlıyorsunuz? Teveccüh gösterilmesinin sebebi nedir? sorusunu Doç. Dr. Nebi Miş cevapladı.

“Veriler üzerinden konuştuğumuzda, AK Parti gerçekten Türkiye siyasi partilerinde istisnai bir parti” olduğunu ifade eden Doç. Dr. Nebi Miş, İstisnai olmasının en önemli gerekçesinin  ise Demokrasiye geçilmesinden yani 14 Mayıs 1950’den bu yana, Türk siyasal hayatında kesintisiz olarak bu kadar uzun dönemde iktidarda kalan bir partinin olmadığının altını çizdi.

SETA Siyaset Araştırmaları Direktörü Doç. Dr. Nebi Miş, “Hatta dünya tarihinde de istisnai konuma doğru gidiyor; kuşkusuz dünyada hakim parti sistemlerinde çok uzun süre iktidarda kalan partiler var. Ama aynı liderle demokratik sistemde bu kadar uzun süre iktidarda kalan parti az. AK Parti bu bağlamda Türk demokrasi tarihinde arka arkaya 15 farklı seçimi kazanan, kendisi ile en yakın rakibi arasında oy farkını her zaman neredeyse iki katından fazla koruyan ve parlamentoda da her zaman çoğunluğu elde eden bir parti” olduğuna dikkat çekti.

“Bu başarının sırrı, AK Parti’nin Türkiye siyasetinde toplumsal sosyolojiye uygun, siyaset, söylem, hizmet siyasetini üretebilen bir parti olması” diyen Doç. Dr. Nebi Miş, “Yani belirli bir toplumsal sosyolojinin üzerine partinin kurulduğunu görmemiz lazım. Siyasetle sosyolojinin buluşması bu bağlamda önemli. Ama bunun ötesinde bütün siyasi hayatı boyunca AK Parti, taban eğilimlerinde yaşananları yani tabanın siyasetten beklentisini sürekli göz önünde bulundurarak siyasetini güncelleyebiliyor mesela” dedi.

Doç. Dr. Nebi Miş, hem içerideki o toplumsal dönüşüme yönelik olarak kendi siyasetini dönüştürdüğünü, hem de kendi siyasetini dönüştürürken aslında toplumun dönüşmesinin bir manivelası olduğunu söyledi.

“Hem dünya hem de içerideki konjonktürü çok iyi okuyor” diyen SETA Siyaset Araştırmaları Direktörü Doç. Dr. Nebi Miş, “Taban eğilimlerinin yanında her dönem toplumun farklı kesimleriyle ittifak yapabiliyor. Örneğin 2010 öncesinde baktığımız zaman AK Parti liberallerle ve toplumun muhafazakar, milliyetçi, dindar yani aslında çok geniş kesimi ile bunların desteğini alarak seçimleri yüksek destekle kazandı. 2014’ten itibaren ve 15 Temmuz’dan itibaren MHP ile BBP ile ve bu partilerin tabanları ile ittifakını geliştirerek devam ediyor. Yani farklı toplum kesimlerine yönelik olarak o taban eğilimlerinin dönüşümü üzerinden ittifakını güncelleyebiliyor” dedi.

SETA Siyaset Araştırmaları Direktörü Doç. Dr. Nebi Miş ve Kriter Dergisi Yayın Koordinatörü Doç. Dr. Ferhat Pirinççi
[Nebi Miş “AK Parti’nin geçmiş sağ iktidarlardan farkları var, iktidarını sürdürmesi açısından. Karşısına çıkan bütün krizleri yönetebiliyor. Bunu nasıl sağlıyor derseniz, aslında bir siyasal öğrenme geliştiriyor ve siyasal liderlik meselesi AK Parti’nin bu kadar uzun dönemli iktidarda kalmasında çok önemli etken.”]

AK PARTİ’Yİ İKTİDARDA TUTAN UNSURLAR: SİYASAL LİDERLİK, HİZMET VE KALKINMA SİYASETİ, KESİNTİSİZ REFORMLAR VE KRİZ YÖNETME BECERİSİ

Doç. Dr. Nebi Miş şöyle devam etti: 

“Aynı zamanda ekonomik kalkınma ve hizmet siyasetini önceliyor; bu Türkiye toplumu açısından, sağ iktidarlar açısından çok önemli bir unsurdur, Menderes’i, Özal’ı, Demirel’i iktidarda tutan, seçimleri kazandıran ekonomik kalkınma ve hizmet siyasetini öncelemesidir. AK Parti’nin geçmiş sağ iktidarlardan farkları da var, iktidarını sürdürmesi açısından. Mesela kriz yönetme becerisi benim baktığım yerden çok önemli. Karşısına çıkan bütün krizleri yönetebiliyor. Bunu nasıl sağlıyor derseniz, bir siyasal öğrenme geliştiriyor. O siyasal öğrenme sonucunda hangi krize nasıl tepki vereceğini, toplumla, toplumsal sosyolojiyle nasıl hareket edeceğini biliyor”.

AK Parti’nin, her siyasal krizden sonra seçimlerde desteğini artırarak ya da koruyarak toplumsal desteğini, değişimin dönüşümün kaldıracı olarak kullandığını hatırlatan Doç. Dr. Nebi Miş, “Tabii bütün bunların ötesinde, bence siyasal liderlik meselesi AK Parti’nin bu kadar uzun dönemli iktidarda kalmasında en önemli saik. Yani Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın “1994 İstanbulu”nda ortaya koyduğu hizmet siyaseti tarzının, AK Parti siyasetinde de devam ettiğini görmemiz lazım” şeklinde ifade etti.

Doç. Dr. Nebi Miş, bu siyasal liderlikte sahicilik, verdiği sözleri tutma meselesi ve milletle kurduğu ilişkinin çok önemli olduğunun altını çizerek, “Siyasi liderlik karizması zor zamanlarda toplumu bir arada tutma, sorunların üstesinden gelme, halka derin bir bağ kurma gibi farklı bileşenlerle olur” dedi.

Birkaç hususun daha olduğunu açıklayan Doç. Dr. Nebi Miş, “sadece başlıkları sıralayalım; mesela reform siyasetini öncelemesi, vesayetle mücadelesi ve bütün bunların ötesinde yapmış olduğu reformlarla birlikte toplumun orta sınıflarını güçlendirmesi, bence AK Parti’nin Türkiye siyasetinde uzun dönemli kalıcı olmasını sağlayan diğer unsurlar” bulunduğunu aktardı. (devam edecek)

Gazeteci * Ataner YÜCE

[UHA Haber Ajansı, 22 Ekim 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.