ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:48 TBMM’de yoğun mesai başlıyor: İşte gündem maddeleri…
00:34 Katil İsrail Beyrut’u şimdiye kadarki en ağır bombardımanla vurdu
00:32 İzmir Körfezi’ne ‘nefes’ olacak eylem planı bugün açıklanacak
00:30 Türkiye’den Bosna Hersek’e yardım eli
00:29 7 Ekim’in yıldönümü öncesinde dünyanın dört bir yanında Filistin yanlısı gösteriler düzenlendi
00:28 Bağımsız milletvekili Nadir Bedir, “Savaş bittikten sonra Hizbullah ile oturup konuşmalıyız”
00:25 Irak ve Suriye’nin kuzeyinde 4 terörist etkisiz hale getirildi
00:20 Bakan Fidan Lübnan Başkakanı Mikati ile görüştü
00:10 Bakan Göktaş: Şiddetin kök nedenlerini ortadan kaldırmak için çalışmaları sürdüreceğiz
00:03 Astana Zirvesi; Şanghay İş Birliği Örgütü Büyüyor mu?
00:02 Irak’ın kuzeyinde 12 terörist etkisiz hale getirildi
15:29 İsrail Türkiye Sınırına Yanaşır mı?   
10:43 CHP’li Kanko: Vatandaşa, diğer ülkelerin kabul etmediği ve gümrüklerden geri dönen gıdalar yediriliyor!
10:19 Küresel gıda fiyatlarında 18 ayın en hızlı artışı!
09:24 Enflasyon ATM’leri Nasıl Vuruyor? Kaynak: https://turk-internet.com/enflasyon-atmleri-nasil-vuruyor/
07:49  İzmirlinin öncelikli ihtiyaçlar listesi
07:31 Azerbaycan’ın JF-17 talebi: Türkiye kilit rol oynayabilir
07:15 Trump’ın Kongre Baskını Davasında Kritik Gelişme
07:01 Avusturya’da Özgürlük Partisi’nin Başarısı: Avrupa’da Aşırı Sağ Zaferlerine Bir Yenisi Daha Eklendi
06:37 Bakan Göktaş, “Kadına Yönelik Şiddet Araştırması’nın saha çalışmaları başlıyor”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Diriliş Postası CHP’nin planına ulaştı!

Diriliş Postası CHP’nin planına ulaştı!
11 Mayıs 2023
335
A+
A-

* Diriliş Postası, Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu’nun 300 milyar dolar sıcak para vaadinin detaylarına ulaştı.

* CHP’nin “İkinci Yüzyıl” planına göre, Türkiye’nin 22 yılda elde ettiği kazanımlar, “Bölgesel ekonomik kalkınma modeli” adı altında 49 yıl boyunca uluslararası finans kuruluşlarına ipotek edilecek.

Uluslararası Haber Ajansı (UHA)‘nın Diriliş Postası’dan aktardığı Özlem Coşan-Gökhan Yılmaz’ın Özel haberine göre, CHP lideri ve Millet İttifakı’nın ortak cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun oldukça gündem olan “300 milyar dolar getireceğim” vaadinin arka planı ifşa oldu. CHP’nin hazırladığı “İkinci Yüzyıl Türkiye İnşa Projeleri” isimli planda Türkiye’nin son 22 yılda elde ettiği kazanımların yabancı sermayeye ipotek edildiği görüldü.

TÜRKİYE MANDA OLACAK!

Diriliş Postası’nın ulaştığı belgeye göre CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, tarımdan petrole, eğitimden turizme birçok alanda Türkiye’yi küresel finans kuruluşlarının mandası hâline getireceğini vadetti.

YABANCIDAN VERGİ ALINMAYACAK

Tam adı “Özel Ekonomik Bölgeler Aracılığıyla Global Üretim-Ticaret-Finans Projesi” olan plana göre, Türkiye’de 8 özel ekonomik bölgede 50 üretim üssü ilan edilecek. CHP modelinin, stratejik jeopolitik ve yerel dinamikler göz önünde bulundurularak hazırlandığı görülen plana göre, projeye katılacak yabancı finans kuruluşlarına, yüzde 100’e varan vergi muafiyeti sağlanacak.

 

 

ESNEKLİĞE DAYALI ‘ÖZEL’ MEVZUAT

CHP’nin hazırladığı modele ilişkin belgede, Özel Ekonomik Bölgeler üzerinden şekillenen ‘Küresel Üretim, Ticaret ve Finans Ağı Modeli’nin yerelleşme-küreselleşme ekseninde hareket edeceği belirtildi. Bu modelin yerel yönetimler için bir politika aracı oluşturmakla birlikte katı kurallarla düzenlenmiş bölgesel uygulamalara tabi olmayacağı vurgulandı. Özel Ekonomik Bölgelerin “Özel mevzuata tabi olacağı” belirtilen belgede ayrıca söz konusu projenin ekonomik, siyasi ve sosyal sonuçlar doğuracağı da vurgulandı.

TÜRKİYE 8’E BÖLÜNDÜ!
CHP’nin belirlediği 8 Özel Ekonomik Bölge şu şekilde;
1-Mersin-Adana
2-Hatay
3-Konya-Karaman
4-Afyon
5-Ordu-Giresun
6- Erzurum
7-Adana-Yumurtalık (Hatay-Yumurtalık)
8-Marmara Ereğlisi

KUMARHANELER GERİ Mİ DÖNECEK?

Ana hedefin “Yabancı Yatırımları Çekmek” olduğunun altı çizilen belgeye göre, “Gümrüksüz Bölge”, “Serbest Turizm Bölgesi”, “Serbest Kumar Bölgesi” oluşturulacak.

KENDİNE ÖZGÜ BÜROKRASİ

CHP’nin planında, özel ekonomik bölgelere “Ülkenin geri kalanına kıyasla daha serbest piyasa ekonomisi mevzuatına sahip coğrafi alanlar, kendine özgü bürokratik uygulamalar ve teşvik sistemleri” getirileceği vadedildi. Belgede yer alan bu bölüm, “Ekonomik anlamda özerk” bölgeler ilan edileceğinin de işareti oldu.

 

 

‘SATIŞ’ YETKİSİ CUMHURBAŞKANI’NA!

Yetki ve çalışma esasları belirlenen söz konusu modelde, karar verme yetkisinin “Cumhurbaşkanı’nda olacağı vadedildi. Projede, bölgesel kalkınmanın “Çok uluslu yapı” tarafından yürütüleceği belirtilirken bölgesel yatırımlar ve üretim üsleri, küresel finans kuruluşlarının da dahil olduğu yatırımcılara bir cazibe alanı olarak sunuluyor.

HUKUKİ GARANTİ VERİLİYOR
8 ekonomik bölgede toplam 4 milyon 52 bin 490 dönüm arazinin yabancı yatırımcıya verileceği belirtilirken bölgedeki kamu yatırımları miktarının da 35 milyar 650 milyon dolar olacağı vurgulandı. CHP modelinde, “Bölge Kurucusu” olarak tarif edilen yabancı sermayenin Türkiye içinde kuracağı yapıların ‘ Türk Hukuku’na değil ‘Uluslararası Hukuk’a bağlı olacağının garantisi verildi.

KAZANÇ GARANTİSİ VAADİ

Sermaye güvenliği ve hukuki güvencenin sık sık tekrar edildiği modelde, yabancı sermayeye “Kazanç garantisi” sunulması da dikkati çekti. Jeopolitik bölgelerde “Pazara giriş üstünlüğü, bölgeye erişim kolaylığı, veri bankası ve bilgiye kolay erişim” vadedilen modelde, yabancı yatırımcılara yüzde 100’e kadar vergi ve harç muafiyeti sağlanacak. CHP’nin modeline göre yabancı sermaye, girmek istediği sektörde; 8 ekonomik özel bölge arasından ‘iş gücüne, coğrafi konumuna ve ham maddeye erişim kolaylığına’ göre kıyaslama yaparak bir tercihte bulunabilecek.

VİZESİZ GİRİŞ, HAZİNEYE BORÇ!
Teşvik ve muafiyetlerin 49 yıl geçerli olacağı vurgulanan CHP modelinde; yabancı yatırımcıya “vizesiz” giriş imkânı sağlanırken küresel finans kuruluşlarına da hukuki anlamda “sermaye korunacak” garantisi verildi. Bölgesel kalkınmayı çok uluslu yapılara tahsis eden CHP, bu kuruluşlara “Özel imar” yetkisi de verecek. Yatırımların Dünya Bankası, İslam Kalkınma Bankası tarafından sigortalanacağı ve bu sigorta bedellerinin de Hazine tarafından karşılanacağı modelde, Türk halkı küresel sermayeye ucuz iş gücü olarak sunulurken yıllar boyunca borç ödemeye de mahkûm edilecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.