ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:05 Gençlik ve Spor Bakanı Bak, gençleri Hakkari’ye davet etti
00:01 Aşık Şenlik Tüneli açıldı
00:01 NEDERLANDS BEKENDE KABARETIER NİLGÜN YERLİ HERLEEFT NA EEN LANGE PAUZE
10:38 Türkiye seramik kaplama malzemeleri üretiminde Avrupa’da 3’üncü, dünyada 10’uncu sırada
10:18 Kastamonu Belediye Meclis Toplantısı’nda, Esenyurt Belediyesi’ne kayyum atanması tartışması
06:44 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, “Siber Güvenliğin Yeni Silahı Yapay Zeka”
06:24 Analiz: Ortadoğu’da Tırmanan Gerilim ve İran-İsrail Çatışması
06:16 Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Caparov, Donald Trump’ı ABD Başkanı seçilmesinden dolayı tebrik etti
06:06 Amsterdam’da uzun bir aradan sonra sahnelere dönen Türk kabare sanatçısı Nilgün Yerli…
00:38 250 bin Sosyal Konut Projesi’nin ihaleleri bugün başladı
00:33 Moldova Cumhurbaşkanı: Halk demokrasiyi, özgürlüğü ve Avrupalı bir geleceği seçti
00:28 Sağlığı tehlikeye sokan gıdalar bir bir ifşa ediliyor: İşte o ürünler
00:25 Gençlik çalışmalarının yol haritası Bahreyn’de görüşüldü
00:20 Prof. Dr. Mühip Kanko, AKP’nin Vergi Politikası Halka Yük, Zengine Muafiyet! 
00:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Macaristan’da diplomasi trafiği
00:14 Cumhurbaşkanı Aliyev, “Azerbaycan, Türk Devletleri Teşkilatı’nın (TDT) güçlendirilmesine yönelik çabalarını sürdürecek”
00:09 Cumhurbaşkanı Erdoğan, barış dileklerini yeniledi
00:06 Kırgızistan Ziyareti ve Güçlü Türk Dünyası Hedefi
22:08 İzmit Ulugazi Okulunda Kocaelispor Şenliği
16:52 Siyasi İrade ve Sorun Çözme Kapasitesi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Dindar / Muhafazakar İnsanlar ve Laikler

Dindar / Muhafazakar İnsanlar ve Laikler
7 Kasım 2024
9
A+
A-

Kuruluşunun 101. yılını yeni kutladığımız Cumhuriyet’in en temel, olmazsa olmaz, vazgeçilemez devrimi laikliktir. Cumhuriyet döneminde çağdaşlık ve modernlik adına devlet ve toplum hayatına kazandırılan hiçbir yenilik, yapılan hiçbir reform ve devrim laiklik kadar önemli değildir. Çünkü laiklik dışında gerçekleştirilen her yenilik, her devrim ancak laiklikle anlam ve değer kazanabilir.

Laiklik, Türk toplumunun ezici çoğunluğunca benimsenmiş, daha da önemlisi içselleştirilmiş, toplumsal uzlaşmanın olmazsa olmaz gereği olarak görülmüş bir düzenlemedir. Kabulünden bu yana bu anlamda rolünü/işlevini de yerine getirmiştir. Bununla beraber dindar/muhafazakâr çevrelerde hâlâ küçümsenemez ölçüde laikliğin dinsizlik olduğuna inanan insanlar bulunmaktadır. Bu insanlar, kamuya çok açık olan TV kanallarında, gazete sayfalarında değilse de daha dar bir çevreye hitap eden sosyal medya platformlarında bu inançlarını açık açık ve sık sık dile getiriyorlar.

Şimdiye kadar laikliğin dinsizlik olmadığı, yalnızca din ve inanç özgürlüğü olduğu ile ilgili çok şey söylendi, yazıldı ve bunlar kitaplaştırıldı. Bugün piyasada bu anlamda laiklikle ilgili yüzlerce kitap bulunmaktadır. Ama ben bu yazıda laiklikle ilgili tek bir kitaptan söz edeceğim. Bu, Demokrat Partiyi iktidara taşıyan ve onun kapatılmasından sonra da aynı politik çizgiyi sürdüren partileri destekleyen dindar/muhafazakâr çevrelerin çok değer verdiği, eserlerini ellerinden düşürmediği Prof. Dr. Ali Fuat Başgil (1893-1967)’in Din ve Laiklik(Kubbealtı Yayınları, İst. 14. Baskı, 2022) adlı kitabıdır. İlk baskısı 1954’te yapılan bu kitap dindar/muhafazakâr çevrelerde hâlâ çok okunan, referans kabul edilen bir eserdir. İşte bu kitaptan laikliğin dinsizlik olmadığına ilişkin düşünceler:

“Din hürriyetini hem dinî hem de siyasî taassuba (bağnazlığa, fanatizme) karşı korumak için alınacak tedbir bir kelime ile laikliktir. Geçmiş devirleri bir kenara bırakalım, yaşadığımız bu devirde din hürriyeti ancak laik bir devlette gün görüp yaşayabilir” (s. 189).

“Laiklik, sırf devlet hayatına ait bir hareket ve faaliyet prensibidir. Binaenaleyh ferdin hususi ve manevî hayatı ve ailesi içindeki vaziyeti ile tenakuza (çelişkiye) girmez ve dindarlığı asla nefyetmez (yasaklamaz, engellemez). Laikliği dinsizlik sanmak, onu yanlış anlamaktır. İnsan iş ve münasebetler hayatında laik olur, ferdî ve hususi hayatında dindar olarak yaşar. Laiklik sadece devlet faaliyetlerine ve amme faaliyetleri sahasına ait bir prensiptir” (s. 190).

“Laiklik, ne münkirliktir (inkarcılık), ne de hususiyle din düşmanlığıdır. Laiklik, din ile devletin birbirinden ayrılması; dinin mana ve ruh aleminde ve ferdin hususi hayatı ile ailesi hariminde, devletin de madde ve cisim aleminde ve cemiyetin umumi hayatında hükümran olması demektir” (s. 196).

Görüldüğü üzere laikliğin dinsizlikle, din karşıtlığı/düşmanlığı ile hiç ilgisi yoktur. Laiklik; dindarlığın herhangi bir kimsenin, grubun, mezhebin, tarikatın etkisinden, dayatmasından kurtulmasıdır. Dindarlık özgürlüğüdür ve dindarlığın güvencesidir.

Laik biri bir dine inanmayabilir, tersine bir dine inanıp iyi bir dindar da olabilir. Laik biri her iki halde de kendisinden farklı inanana saygılıdır. Laikliğin ruhu da bu saygıdır.

Din kaynaklı toplumsal kavgaları, ihtilafları, çekişmeleri önlemenin; bireylerin ve çeşitli toplum kesimlerinin karşılıklı saygısını sağlamanın laiklikten başka bir aracı yoktur. Tam da bu nedenle laiklik huzurlu, sağlıklı bir toplumsal yaşam için eşsiz bir keşif, bir buluştur.

İki şey bağdaşmaz: Para sevgisi ve dindarlık - DÜŞÜNENLERİN DÜŞÜNCESİ

İsmail ÖZCAN & Eğitimci Yazar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.