ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:56 Trabzonspor U19 UEFA Gençlik Ligi’nde yarı finalde
00:31 Bahçeli’den sokak çağrılarına tepki: Şuursuzluk ve sorumsuzluk
00:28 ‘Temiz Yerel Yönetim’ Vaadine Ne Oldu?
00:21 Dışişleri Bakanı Fidan, bugün Fransa’ya gerçekleştireceği resmi ziyaret kapsamında, Fransa Avrupa ve Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ile bir araya gelecek…
00:15 Fahrettin Altun: Siyasi rekabet, ilke ve vizyonla yapılır; tehdit ve sindirme ile değil
00:10 Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Aydın, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “boykot” çağrısına tepki gösterdi…
00:06 CHP Neden Boykot Çağrısı Yaptı?
00:03 Ömer Çelik: Özgür Özel’in geldiği nokta Türkiye’yi topyekun tehdit etmektir
00:02 Eski CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’ndan flaş adaylık açıklaması!…
22:26 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Salı günü vefat eden AK Parti Kocaeli İl İstişare Kurulu Üyesi ve eski Ulaşlı Belediye Başkanı Burhan Abiş’in cenaze törenine katıldı…
21:10 Acıların gölgesinde bir Ramazan Bayramı daha
18:55 Fidan’ın Washington Ziyareti ve Türkiye’nin Stratejik Otonomisi
18:41 Sokak Siyasetinden Geriye Ne Kalır?
17:34 Adalet Bakanı Tunç, Silivri’de işkence ve kötü muamele yapıldığına dair iddialara yanıt verdi…
13:26 Gazeteci Serkan Borlak hayatını kaybetti 
12:58 Kocaelispor Sakarya’yı eli boş gönderdi!…
10:17 “Klinik Araştırmalar Eğitim Programı” gerçekleştirildi
09:51 Bipolar bozukluk, genellikle 15-35 yaş arası bireylerde ortaya çıkıyor
09:44 SAHA İstanbul bülteni!…
09:26 Irak ile Kuzey Irak Arasında Türkiye’ye Petrol İhracatı Gerilimi Çözülecek Mi?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

‘Derinlerde’ operasyon PKK’nın tedirginliğini artırıyor

‘Derinlerde’ operasyon PKK’nın tedirginliğini artırıyor
30 Temmuz 2021
382
A+
A-

UHA HABER / Irak’ın ‘derinlerinde’ artan MİT ve TSK operasyonları terör örgütüne büyük darbe vuruyor. Sınırın kilometrelerce içinde dahi rahat yüzü görmeyen teröristlerin üzerindeki baskıya işaret eden uzmanlar, Ankara’nın sivil hassasiyetine de dikkat çekiyor.

Sertaç Aksan
TRT Haber : Sertaç Aksan

Hafızalarımızı yoklayıp Türkiye’nin terörle mücadelesine ilişkin en önemli dönüm noktalarını düşündüğümüzde son 10 yılda yaşananların daha geniş bir yer tutacağı muhakkak.

Tabii bu süreç içindeki her noktayı yazmak imkansız ancak genel bir çerçeve çizecek olursak yurt içindeki teröristlerin yedikleri her darbenin ardından önce sınır noktasına, daha sonra sınırın hemen öte tarafındaki inlerine kaçmak zorunda kaldıklarından bahsedebiliriz.

Örgütün bu adımları izlerken temel düşüncesi ‘Burada güvendeyiz’ olsa da gelinen nokta teröristler için pek parlak değil. Dağlarda, mağaralarda, ‘kale’ gördükleri yerlerde dahi tutunamayan teröristlerin son çaresi ‘daha güneye’ kaçmak oldu.

Türkiye'ninGüvenlik güçlerinin terörle mücadelede sergilediği başarı yeni bir dönem başlattı. Foto: AA

[Türkiye’nin Güvenlik güçlerinin terörle mücadelede sergilediği başarı yeni bir dönem başlattı. Foto: AA]

Süleymaniye bölgesi ısınıyor

Kaçılan yerlerden biri de Türkiye sınırına yaklaşık 150 kilometre uzakta olan Süleymaniye bölgesi idi. Ancak geçtiğimiz aylardan bu yana art arda gelen ve ‘TSK-MİT koordinasyonunda Süleymaniye’de düzenlenen operasyonda…’ cümlesiyle başlayan haberlerde örgütün sözde üst düzey isimlerinin bir bir etkisiz hale getirildiğini gördük. Ada İmralı kod adlı Mahiye Açık ve Ekin Rojava kod adlı Roha Raci’nin içinde bulundukları aracın Süleymaniye’de vurulması bu haberlerin son örneği oldu.

Bu tür sınır ötesi nokta operasyonların doğası gereği detayları pek paylaşılmaz… Biz detaylar yerine daha genel bir fotoğraf için Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar’ın kapısını çaldık ve yaklaşık 160 kilometre derinde yapılan bu operasyonların örgüt üzerindeki muhtemel etkilerini sorduk.

Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar. Foto: AA

[Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar. Foto: AA]

MİT’in etkisi artınca operasyonlar hızlandı

Abdullah Ağar söze aslında hepimizin bildiği ancak son operasyonlarla doğrudan ilgisi nedeniyle bir kez daha hatırlamamızı istediği bir değerlendirmeyle başlıyor.

Ağar’a göre MİT, Irak’ın derinliklerinde etkisini artırdı ve bu durum ‘insana dayalı istihbarat’ konusunda Ankara’nın elini güçlendirdi. ‘Çember genişledi’ cümlesiyle özetliyor bu durumu Ağar ve Türkiye’nin hem Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile hem de merkezi hükümetle kurduğu ilişkiler doğrultusunda saha kabiliyetlerinin de arttığını anlatıyor.

Operasyon ne anlama geliyor?

Haberin başında teröristlerin giderek güneye doğru gittiğini ancak orada da kendilerini bekleyen sondan kaçamadıklarını söylemiştik. Abdullah Ağar, sürecin takip-tespit-teyit-imha şeklinde formüle edilebileceğini söylüyor.

Peki ya bu operasyonların örgüt üzerinde yarattığı tahribat? “Sözde yöneticilerin ölmesinin çok daha ötesinde bir durum var” diyor Ağar ve devam ediyor:

“Örgüt müthiş bir baskı altında. Süleymaniye kırsalda operasyon yapabilmemiz onlar için çok rahatsız edici. Bu operasyonlar PKK’nın terör faaliyetlerini bıçak gibi kesmez ancak çok değerli bir ‘tedirginlik süreci’ başlatır ve başlattı da… Sürekli tedirgin olup, kendini baskı altında hisseden birinin hata yapma ihtimali artar.”

Örgütün 'kale' olarak gördüğü yerler de Türk SİHA'ları tarafından izleniyor.

[Örgütün ‘kale’ olarak gördüğü yerler de Türk SİHA’ları tarafından izleniyor.]

Bu adımları ‘noktasal’ olarak atabilmek çok değerli

MİT ve TSK’nın operasyonlarında dikkatimizi çeken başka bir konuyu da Ağar ile konuşmak istiyoruz… Ortaya çıkan fotoğraf ve videolarda sivil kimseye zarar verilmeden, son derece başarılı ve direkt hedefe yönelik operasyonlar görüyoruz.

“Yeni nesil savaşlarda en önemli başlıklardan biri meskun mahal ya da meskuna yakın alanda yapılan operasyonlardır” bilgisini paylaşıyor Abdullah Ağar ve teröristlerin ısrarla sivil halkı kendine kalkan olarak kullanmak istediğini söylüyor.

Eğer ilgili terör hedefine düzenlenecek operasyonun bir sivile zarar verme ihtimali varsa Ankara’nın ‘iptal’ seçeneğini kullandığını öğreniyoruz Ağar’dan. “Nokta hedefi vurabilmek çok önemli, yoksa aleyhinize kullanırlar. PKK, batının bu huyunu bildiği için ‘demokrasi, insan hakları’ diye çığırtkanlık yapmaya başladı” diyen Ağar’a göre Türkiye hem insani nedenlerle hem de sahip olduğu imkan ve kabiliyetlere doğrudan hedefe yönelik operasyonları kusursuz bir şekilde icra edebiliyor.

Bölge halkı süreci daha net görmeye başladı

Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar sözlerini tamamlarken ilginç bir noktaya dikkat çekiyor. “MİT, bölgedeki etkisini artırdı” cümlesini biraz daha açıyor ve sahadaki güncel durumla ilgili önemli bilgiler veriyor:

“Türkiye’nin oradaki mücadelesinin PKK ile olduğunu net bir şekilde görmeye başladı bölge halkı. PKK yoksa bomba yok, PKK yoksa harekat yok, PKK yoksa nokta operasyon yok… Eğer PKK orada bulunmazsa Türkiye de bu tür harekatları yapmaz. Ankara neden enerjisini durduk yere o bölgeye harcasın ki?

Halk bunu anladı… İşte MİT’in etkisi arttı derken biraz da bu kısmı kast ediyorum. Bölgede PKK’nın varlığının kendisi için ne denli büyük bir zarar teşkil ettiğini gören halk, terör unsurlarını ihbar etmeye başladı. Bu ihbarlar istihbarata dönüşüyor ve istihbarat da işte son gördüğümüz örnekle olduğu gibi nokta operasyona… Bölge halkının süreci daha net görmeye başlamasını bu nedenle çok önemsiyorum.”

[UHA Haber Ajansı, 30 Temmuz 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.