ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:44 Türk Devletleri Teşkilatı’nın Gelişmesi Işığında Yükselen “Türk Dünyası” Algısı
07:03 Bakanı Uraloğlu, “Demiryolu ağını dijital çağa uygun hale getirmek için yerli ve milli çözümlerle yapay zeka entegrasyonunu hızlandırdık”
00:25 Kocaeli ve Sakarya’da Ramazan Bayramı boyunca etkili olacak!
00:23 AK Parti Sözcüsü Çelik, “CHP Genel Başkanı’nın siyasi vesayet altında olduğu net görülüyor”
00:16 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı ile görüştü
00:09 Adalet Bakanı Tunç, “Soruşturma makamı, iddialara vakıf olduktan sonra bir soruşturma başlatmaması düşünülemez”
23:14 İBB’ye yolsuzluk soruşturmasında 12 şirkete el konuldu
22:05 Mikroplastikler halk sağlığı krizi!
13:21 İzmit’in gözbebeği Gölkay Park kaderine terk edildi
11:48 Kocaeli Yüzme Kulübü Teknik Direktörü Sabri Bozca, Türkiye Açık Su Yüzme Teknik Kurul Başkanlığı’na getirildi
10:42 Adalet Bakanı Tunç: “Suç varsa yargının ona el atmaması diye bir durum söz konusu olamaz hukuk devletinde.”
10:00 Arkeoloji Öğrencileri Kültürel Mirası Keşfediyor
09:46 Demokrasi mi istiyorsunuz, anarşi mi?
09:26 Türkiye Varlık Fonu’ndan bir ilk!
08:16 Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Alpaslan; “Sizi arayarak kurasız hac vaadinde bulunanlara sakın inanmayınız”
07:02 Dünyada N’ler Oluyor’:Türkiye- ABD arasında “F-35” Flörtü…
00:55 Gazeteci Aslı Sözbilir’in ‘Orada N’ler Oluyor’da gündeme damgasını vuran haberler!
00:42 CHP Genel Başkanı Özgür Özel İngiliz kanalı BBC’ye konuştu! İngiliz başbakana resmen yalvardı: Bu nasıl dostluk?
00:34 UHA / İnternational News Agency’ndan ‘Ekonomide N’ler Oluyor’da gündeme damgasını vuran haberler!
00:25 İBB’ye yönelik yolsuzluk ve terör soruşturması kapsamında: Firari Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Ebru Özdemir teslim oldu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Depremde 49 kişinin öldüğü apartmanın sanıklarına 22 yıl hapis istemi

Depremde 49 kişinin öldüğü apartmanın sanıklarına 22 yıl hapis istemi
10 Temmuz 2023
11
A+
A-

TRT TÜRK yeni banner

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen kentlerden biri olan Gaziantep’te 49 kişinin öldüğü Emre Apartmanı’nın inşaatından sorumlu olan 2’si tutuklu 4 sanık hakkında 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası talep edildi.

UHA / İnternational News Agency

Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığınca, 6 Şubat’taki depremlerde Batıkent Mahallesi’nde yıkılan ve 49 kişinin hayatını kaybettiği, 17 kişinin yaralandığı Emre Apartmanı’na yönelik yürütülen soruşturma tamamlandı.

Soruşturma kapsamında tutuklu sanıklar Ahmet Y. ve Ali E. ile tutuksuz sanıklar Nazmi T. ve Erol Ö. hakkında “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 2 yıl 8’er aydan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianame, 9. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Gaziantep'te deprem sonrası insanlar enkaz başında
[Gaziantep’te deprem sonrası insanlar enkaz başında]

Beton ve demir işçiliği yetersiz

Deprem sonrası bilirkişilerin ilk tespitlerinde, beton ve demir işçiliğinin yeterli olmadığı, düzensiz agrega kullanıldığı, temeldeki beton kalitesinin kötü olduğu, temel betonunda büyük ve kaymaya müsaade edebilecek yuvarlak çakıl taşları kullanıldığı, projede sürekli temel görünmesine rağmen bazı pabuçların birbirlerine kirişlerle bağlanmadığının tespit edildiğine dikkat çekildi.

Depremde yıkılan apartmanın yürürlükteki standartlara ve statik projesine uygun bir şekilde inşa edilmediği vurgulanan iddianamede, aynı zamanda mimari ve statik projelerinin birbirleriyle uyumsuz olduğu ve bu uyumsuzluk giderilmeden binanın inşa edildiği aktarıldı.

Gaziantep'te deprem sonrası insanlar yıkılan binanın enkazı başında
[Gaziantep’te deprem sonrası insanlar yıkılan binanın enkazı başında]

Projede yer alan perde duvar inşa edilmemiş

Diğer yandan iddianamede, enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken olay yerinde keşfe gidildiği ve örnekler alındığı belirtilirken, 16 Şubat’ta ise yer bilimciler tarafından sismik inceleme yapıldığı ifade edildi. İddianamede devamında şu ifadelere yer verildi:

“Binanın inşasında kullanılan betonun kalitesiz olduğu ve beton içerisinde büyük çaplı taşlar bulunduğu, etriye aralıkları ve etriye kancalarının derecelerinin dönemin yasal mevzuatına uygun olarak yapılmadığı, binanın temelinin statik projede sürekli temel olarak görünmesine rağmen statik projeye aykırı tekil temel olarak inşa edildiği belirlenmiştir. Statik projede mevcut olan ve deprem dayanıklılığı için çok önemli olan perde duvarının inşa edilmediği ve binanın inşasında kullanılan bazı donatıların dönemin yasal mevzuatına uygun dayanıklılığı sağlamadığı, binada kullanılan beton sınıfının dönemin yasal mevzuatındaki standartları sağlamadığı anlaşılmıştır.”

Orhan Erkılıç - Güney 24

Gazeteci* Orhan ERKILIÇ

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.