ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:10 Yozlaşmanın İpuçları-4
00:04 Gazetecilik tahsili yapanlar ve gazeteci olmak isteyenler, Hürriyet Gazeteciliğinin efsane dönemini mutlaka okumalılar…
00:04 Ukrayna Hava Kuvvetleri: “Rusya, Ukrayna’ya kıtalararası balistik füze fırlattı”
18:36 “Ben Benim” adlı Sanatçı Yücel Kale’nin yeni sergisi BonVivant İzmir’de açıldı
12:44 Bazı CHP milletvekillerinin Meclis’te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı engellemeye yönelik provokasyonuna tepkiler sürüyor
12:15 Bakan Yerlikaya: Yasa dışı bahisle ilgili 9 bin 780 tutuklama yaptık
12:07 Türkiye, yağışlı sistemin etkisine giriyor
11:57 ‘Yenidoğan çetesi’ davasında savunmalar sürüyor
09:57 ABD’ye iş ve yeni hayat hayaliyle gelen Türkler arasında kayıp vakaları dikkat çekiyor
06:48 Erdoğan: “Trump’ın savaşları bitirme söylemine inanmak istiyor, adımlar atmasını bekliyoruz”
06:23 AB’nin 5 büyük üyesinden Ukrayna’ya destek: “ABD yardımı azaltırsa mali ve askeri yardıma hazırız”
00:47 Kongo’nun İstanbul Fahri Konsolosu İlyas Keskin
00:32 Suriye: “İsrail’in Palmira kentine düzenlediği saldırıda 36 kişi öldü”
00:26 Yunanistan’da hayat pahalılığını protesto için işçiler 24 saatlik genel greve gitti, halk sokağa indi
00:15 ABD Temsilcisi Hochstein Hizbullah’la ateşkes sağlamak üzere İsrail’e gidiyor
00:13 ABD Ukrayna’ya 275 milyon dolarlık yeni askeri yardım açıkladı
12:46 Nizip Ticaret Odası, Gaziantep Oda/Borsaları ortak meclis ve istişare toplantısına katıldı
12:02 Nizip TOBB Ortaokulu ile eğitimde yeni bir adım atıyor
11:44 TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan Nizip Ticaret Odası’na ziyaret 
11:25 Sosyal medya platformları karşılıklı küfür ve hakaret arenası olmamalıdır
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Deprem bölgesinde nasıl oy kullanılacak?

Deprem bölgesinde nasıl oy kullanılacak?
22 Mart 2023
64
A+
A-

Depremzedeler, çadırlar yerine enkaz da olsa var olan adreslerinde kayıtlı olacak ve buradaki okullarda oy kullanacak. Alican Uludağ’ın haberi.

Türkiye, 14 Mayıs Pazar günü Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Genel Seçimleri için sandık başına gidecek. Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) açıkladığı seçim takvimi işlerken gözler depremin vurduğu 11 kentte nasıl oy kullanılacağı sorusuna çevrildi. İktidarın deprem bölgesinde çadırlarda oy kullanılmasın gündeme getirmişti. Ancak bu girişim karşılık bulmadı.

CHP’nin YSK Temsilcisi Hadimi Yakupoğlu, çadırların ikametgâh olarak gösterilememesi nedeniyle seçmen nakli yapılamadığını; herkesin, binası yıkılsa da var olan adresine göre kaydedildiğini ve buradaki okulların bahçesinde oy verme işlemi yapılacağını açıkladı.

Arasında Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ve Malatya’nın bulunduğu 11 il seçimlerde 96 milletvekiliçıkaracak. Yaklaşık 9 milyon seçmeni bulunan 11 kentin deprem sonrasında seçmen sayısının kaça düştüğü ise henüz bilinmiyor. En az 2 milyon kişinin, deprem bölgesinden başka kentlere göç etti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 18 Mart’ta yaptığı açıklamada deprem bölgesinden 345 bin 97 vatandaşın oy kullanmak için ikametgâh değişimi yaptığını bildirdi.

YSK deprem bölgesine gitmişti

YSK’dan 30 kişilik bir heyet, Mart ayının ilk haftasında Ankara’dan deprem bölgesine gitmişti. Heyet; personelin sağlık durumu, kurum binaları, sandıkların konulduğu bina ve yapılar, seçim ve büro malzemeleri, ulaşım ve sistem teknik altyapısı hakkında detaylı olarak incelemelerde bulunmuştu.

İçişleri Bakanlığı da yaptığı açıklamada, depremzedelere yerleşmeleri için gösterilen karavan, çadır, prefabrik ev, yurt, huzurevi gibi yerlere, nüfus müdürlükleri, e-devlet ve nüfusmatikler aracılığı ile yerleşim yeri adres beyanında bulunulabileceğini açıklamıştı.

Ancak depremzedelerin konteyner veya çadırlarda oy kullanabilme fikri uygulamaya geçirilemedi.

CHP’nin YSK Temsilcisi Hadimi Yakupoğlu, DW Türkçe’ye yaptığı açıklamada, depremzedelerin mevcut sistemdeki gibi seçmen olarak göründüğünü kaydetti. Yakupoğlu, “Örneğin o yıkılan mahallelerde daha önce nasıl sandık kuruluyorsa, yine o okulun bahçesinde konteynerlerde sandık kurulacak. Deprem bölgesindeki vatandaşlar, evleri yıkılsa da ağır hasar alsa da o adreslerinde seçmen olarak gösterilecek ve daha önce kullandığı okulun bahçesinde oyunu kullanabilecek” dedi.

Türkei Samandag Erdbeben Ruinen

[Fotoğraf: Emrah Gurel/AP Photo/picture alliance]

“Çadırlara seçmen nakli yapılamadı”

Yakupoğlu, çadırların ikametgah olarak gösterilemediğini belirterek “Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü tarafından çadırlara numarataj yapılamadığı için bu çadırlara seçmen nakli yapılmadı. Kişiler son kayıtlı adreslerinde kaldı. Yani geçerli bir adres demek, yerel belediyelerce tanımlanmış sokak, cadde ismi ve kapı numarası verilmiş demekti. Ancak Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’nde numarataj çalışması yapılmadı” ifadesini kullandı.

Yakupoğlu, depremzedelere seçmen bilgi kâğıdının muhtarlıklar üzerinden dağıtılacağını belirtti.

Peki, depremde ölenler veya halen durumu belli olmayanların yerine oy kullanılabilir mi?

Ölü seçmenlerin listeden düşüldüğünü ifade eden Yakupoğlu, “Halen ölü veya sağ olup olmadığı belli olanlar ise son bir haftaya kadar eğer öldüğü tespit edilirse seçmen listelerinden düşülecek” dedi.

Bu arada 298 Sayılı Kanun’un 36’ıncı maddesinde yapılan değişikliğin 6 Nisan’da yürürlüğe gireceğini belirten Yakupoğlu, “Seçmen kütükleriyle ilgili YSK bir karar aldı. Eskiden adres kaydı olmayanlar oy kullanamazlardı. 500 bin seçmen vardı bunun gibi. Hiçbir seçmen oy kullanma hakkından yoksun bırakılamaz düzenlemesi gereği bu seçmenlerin hepsi kayıtlı adreslerinde, beyan etmemişlerse en son kayıtlı adreslerinde seçmen olarak görünecekler. Dolayısıyla seçmen olmayan kimse kalmadı” ifadesini kullandı.

Yakupoğlu, 2 Nisan’a kadar herkesin gittikleri yerde adres beyanında bulunabileceğini, nüfus müdürlüklerine adres beyan formu vererek bu işlemi yapabileceklerini de sözlerine ekledi.

HDP temsilcisi: Kimlik kontrolü ile sorun aşılır

HDP’nin YSK Temsilcisi Mehmet Tiryaki de deprem bölgesinde seçim güvenliğiyle ilgili şimdilik bir zafiyet olmadığını belirterek “Ölenlerin yerine oy kullanmak teorik olarak mümkün. Ancak yeterince sandık görevliniz varsa, kimliklerini gösterdikleri kişileri kontrol ederlerse bu sorun aşılır” dedi. Tiryaki, gerçek anlamda deprem bölgesinde kaç kişinin sandık başına gideceğinin henüz belli olmadığını da kaydetti.

Tiryaki, deprem bölgesinde görevlendirilen AFAD ve diğer İçişleri Bakanlığı personelinin adres kayıtlarının deprem bölgesine alınması durumunda bu kişilerin de hem cumhurbaşkanlığı hem milletvekilliği için oy kullanabileceğini kaydetti.

Deprem bölgesinde jenaratör, internet gibi eksikliklerin ilçe seçim kurulları tarafından giderilmeye çalışıldığını anlatan Tiryaki, seçimde kritik olanın sandık sonuç tutanaklarının nerede birleştirildiği, bu tür yerlerin koşullarının iyi olması gerektiğini kaydetti.

Gazeteci* Alican ULUDAĞ

Alican Uludağ 2008’den bu yana gazetecilik yapan Alican Uludağ, yargı ve insan hakları gibi konulara odaklanıyor.alicanuludag
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.