ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:10 Almanya’da resesyon çanları çalıyor
10:07 AK Parti Fiber Altyapı İşini, Operatörlerden Ayıracak mı?
09:06 Otomotiv ihracatı eylülde yüzde 21 artışla 3,4 milyar dolar oldu
06:55 Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uygulaması, taklit ve hileli gıda listeleri artık anlık olarak elektronik ortamda tüketicilerle paylaşılıyor
06:34 Nefret Söyleminin Sahiplenilmesi ile Ne Amaçlanıyor?
06:13 Irak ve Suriye’nin kuzeyinde gerçekleştirilen operasyonlarda; Son bir haftada 58 teröristi etkisiz hâle g
06:00 Elon Musk ilk kez Trump’ın seçim mitingine katıldı
00:48 TBMM’de yoğun mesai başlıyor: İşte gündem maddeleri…
00:34 Katil İsrail Beyrut’u şimdiye kadarki en ağır bombardımanla vurdu
00:32 İzmir Körfezi’ne ‘nefes’ olacak eylem planı bugün açıklanacak
00:30 Türkiye’den Bosna Hersek’e yardım eli
00:29 7 Ekim’in yıldönümü öncesinde dünyanın dört bir yanında Filistin yanlısı gösteriler düzenlendi
00:28 Bağımsız milletvekili Nadir Bedir, “Savaş bittikten sonra Hizbullah ile oturup konuşmalıyız”
00:25 Irak ve Suriye’nin kuzeyinde 4 terörist etkisiz hale getirildi
00:20 Bakan Fidan Lübnan Başkakanı Mikati ile görüştü
00:10 Bakan Göktaş: Şiddetin kök nedenlerini ortadan kaldırmak için çalışmaları sürdüreceğiz
00:03 Astana Zirvesi; Şanghay İş Birliği Örgütü Büyüyor mu?
00:02 Irak’ın kuzeyinde 12 terörist etkisiz hale getirildi
15:29 İsrail Türkiye Sınırına Yanaşır mı?   
10:43 CHP’li Kanko: Vatandaşa, diğer ülkelerin kabul etmediği ve gümrüklerden geri dönen gıdalar yediriliyor!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Daha fazla rüzgâr enerjisi için şebeke kapasitesinin açılması için acil eylemler gerekiyor

Daha fazla rüzgâr enerjisi için şebeke kapasitesinin açılması için acil eylemler gerekiyor
7 Temmuz 2024
11
A+
A-

WindEurope yeni bir raporunda, Avrupa’daki şebeke erişim zorluklarını analiz ederek, yeni ve yeniden güçlendirilmiş rüzgâr santralleri için şebeke kapasitesini serbest bırakmak üzere pratik, acil eylemler öneriyor.

Temiz Enerji Haber Portalı’nda Gazeteci Didem TAŞBAŞ’ın haberine göre, Yeni WindEurope raporu, şebeke bağlantısı gecikmelerinin faktörlerini analiz ediyor ve hangi ülkelerin özellikle etkilendiğini gösteriyor. Rapor, şebeke doygunluğu ve verimsiz şebeke planlamasının başlıca nedenler olduğunu ancak tek nedenler olmadığını bulgularken, ulusal şebeke genişleme hedefleri genellikle Üye Devletlerin Ulusal Enerji ve İklim Planlarında (NECP) belirtilen 2030 yenilenebilir enerji genişleme hedefleriyle uyumlu olmadığını belirtiyor.

WindEurope CEO’su Giles Dickson, elektrik şebekelerinin genişlemesini hızlandırmak için ülkeler, şebeke altyapısının izinlendirilmesinde, yenilenebilir enerji kaynaklarını doğrudan bağlamak veya şebekenin daha geniş çaplı şebeke takviyesi için üstün kamu yararı ilkesini uygulaması gerekliliğine dikkat çekiyor.

Dickson, “Yeni rüzgâr çiftlikleri için üstün kamu yararı (OPI) bir başarı hikayesidir. OPI kullanan Almanya ve diğerleri izin hacimlerini önemli ölçüde artırdılar ve bunu çok hızlı bir şekilde yaptılar. Ancak elektriği taşıyacak bir şebeke yoksa, elektrik işe yaramaz. Ulusal ülkeler OPI’yi şebekelerine uygulayabilir – daha ne bekliyorlar?” diyor.

WindEurope, şebeke erişim kuyruklarını açmak için acil eylemleri şöyle belirtiyor:

  • Şu anda çoğu Avrupa ülkesindeki şebeke izin verme yetkilileri, şebeke erişimini verirken “önce gelen, önce hizmet alır” ilkesini uyguluyor. Bu nedenle, olgunlaşmamış ve bazen tamamen spekülatif yenilenebilir enerji projelerinin de talepleri geldiğinde değerlendirilmesi gerekiyor. Bu, aşırı kuyruklar ve gecikmeler yaratıyor. Daha olgun ve gelecek vaat eden projeleri geciktiriyor. Ve izin verme yetkilileri üzerindeki idari yükü artırıyor. Sonuç: Bugün yeni veya yeniden güçlendirilmiş rüzgâr santralleri için şebeke bağlantı izni almak 9 yıla kadar sürebilir .
  • Şebeke izin yetkililerinin ” ilk gelen, ilk hizmet alır / herkese eşit davranır ” ilkesinden uzaklaşmaları gerekir . Şebeke bağlantısı taleplerini daha iyi ele almak için filtreleme ve önceliklendirme kriterleri uygulamalıdırlar . Amaç, sıradaki proje sayısını azaltmak, olgunlaşmamış, spekülatif teklifleri elemek ve tüm stratejik net sıfır teknolojilerine şebeke kapasitesinin dengeli bir şekilde tahsis edilmesini sağlamak olmalıdır. “

  • İlk gelen, ilk hizmet alır ” ilkesi, şebeke kapasitesinin düşüncesizce tahsis edilmesine ve teknolojik ve/veya coğrafi olarak dengesiz bir karışıma yol açabilir. Bu, şebeke tıkanıklığını ve yenilenebilir enerji kısıtlamasını ciddi şekilde yoğunlaştırabilir ve bu da maliyetleri artırır. Birçok ülke zaten filtreleme kriterlerini kullanıyor . Bunlar arasında şebeke bağlantısı değerlendirmesi için bekleme listelerine daha sıkı giriş kriterleri, tahsis edilen şebeke kapasitesini ayırmak için yeterli mali taahhütler ve projelerin önemli kilometre taşlarına doğru ilerlediğinin düzenli olarak kontrol edilmesi yer alıyor. Fransa, Norveç, İspanya ve İngiltere, bekleme listelerini daha dinamik bir şekilde yönetmek ve yavaş hareket eden veya durmuş projeleri bırakmak için bu “kilometre taşı başarısı” ilkesini uygulamaya başladı. İspanya, İrlanda ve Yunanistan zaten önceliklendirme kriterlerini deniyor .

  • Sistem entegrasyonu önceliklendirilmesi gereken iyi bir şey olurdu. Örneğin, olgunlaşmamış projeleri eledikten sonra, farklı üretim teknolojilerini ve/veya depolamayı bir arada konumlandıran projelere ve/veya gelişmiş şebeke destek yeteneklerine sahip projelere öncelik verin.. Bu, şebeke bağlantısının daha verimli kullanılmasını sağlardı. Ayrıca, geliştiricileri mevcut şebeke kapasitesinin kullanımını en üst düzeye çıkarmak için rüzgâr ve güneş karışımı gibi farklı enerji kaynaklarının tamamlayıcı doğasından yararlanmaya teşvik ederdi.

Didem Taşbaşı (@ddmdmyn) / X

Gazeteci* Didem TAŞBAŞI

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.