ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
10:02 NATO Savunma Bakanları Toplantısı’ndan notlar!
09:25 Zeytinyağı piyasası ve küresel ısınma
09:14 Ortadoğu için kader seçimi: Trump mı Harris mi?
08:53 Alman hükümetinin tartışmalı güvenlik paketinde neler var?
07:34 Kitap: Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bireylerden geçiyor!
07:15 Ukrayna’daki İngiltere – ABD Rekabeti!
06:02 Biden İsrail’in İran’ın Nükleer Tesislerini Hedef Almasına Karşı
02:27 BakanTunç, “Adalet ve eğitim kalkınmanın ön şartı”
02:19 TBMM’de bütçe maratonu başlıyor
00:51 Florlu sera gazlarına ilişkin yönetmelik yayımlandı
00:37 Almanya’nın Düzensiz Göçü Önleme Çabaları
00:30 Dünya Gıda Üretimi Su Krizi Nedeniyle Risk Altında
00:29 Yılmaz: “2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifimiz, bu kazanımlarımızı sürdürülebilir hale getirecek”
00:23 İsrail’in Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğü iddia edildi
00:18 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
00:11 İzmir-Bremen hattında ticaret-bilim-kültür zirvesi
11:35 Pazar günü 81 ilde eş zamanlı orman temizliği yapılacak
11:12 Kocaeli Atılım Lisesi Arkadaşlığı Sahneye Taşındı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Cumhuriyetin 100. Yılını Kutlamak

Cumhuriyetin 100. Yılını Kutlamak
2 Kasım 2023
32
A+
A-

Cumhuriyetimizin yüzüncü yaşı kutlu olsun. Nice yüzyıllara.

UHA / İnternational News Agency

SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin DURANSETA Genel Koordinatörü Duran: Türkiye'nin 2022'de bir aşı diplomasisi harekatı yapacağını öngörmek zor olmaz yazısında, kaleme aldığı “Cumhuriyetin 100. Yılını Kutlamak” başlıklı yazısında,Hâkimiyet kayıtsız şartsız milletindir” ilkesinden yola çıkan Cumhuriyetimizin ilk yüzyılını tamamladığını ve İkinci yüzyılına ise “Türkiye Yüzyılı vizyonu” ile girdiğini altının çiziyor.

Prof. Dr. Burhanettin DURAN, Osmanlı devletinin bakiyesi üzerine, zor bir coğrafyada kurulan Cumhuriyet’in ilk yüzyılında milletimiz tarafından büyük bir aidiyet ve milli gururla sahiplenilmesinin mutluluk verici olduğunu dikkat çekiyor.

“Bu itibarla kimi muhalif yorumcuların sürekli sıcak tuttukları “Cumhuriyet’in tehlikede olduğu” argümanının bir karşılığı bulunmamaktadır” diyen Prof. Dr. DURAN, “Türk milleti ülkemizin geleceğini belirlemede kendi iradesini gerçekleştirmeyi bütünüyle benimsemiştir. Hâkimiyetini hiçbir zümre, grup veya sınıfın eline bırakmayacağını çok kez göstermiştir. Demokrasi tarihimize bakanlar bunu yakından görecektir” diyor.

Prof. Dr. Burhanettin DURAN, “Haklı bir gururu yaşarken elbette hepimizin olan Türkiye Cumhuriyeti’nin nice yüzyıllarca refah içerisinde devam etmesi için geçtiğimiz yüzyılındaki başarılarını ve çözülmesi gereken sorunlarını rasyonel bir zeminde değerlendirebilmeliyiz. Bu da bizi Cumhuriyet’in yapısı hakkındaki bitmek bilmez siyasi-ideolojik tartışmaya götürür” diyor.

1950’de çok partili hayata geçişle birlikte Tek Parti döneminin radikal reformlarından uzaklaşıldığını ve böylece Cumhuriyet’in tehlikede olduğunu iddia eden Kemalist kesimlerin Cumhuriyet algısının “korku” üzerine oturduğunu söyleyen SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. DURAN yazısında, “Kastettiğim ülkemizin çevresindeki iç savaş ve terör örgütlerinin toprak bütünlüğümüze yönelik tehditleri değil. Son otuz yılda Ortadoğu’da yaşananlar, Irak ve Suriye’nin hâli ve PKK terör örgütünün bazı müttefiklerimiz tarafından desteklenmesi elbette “beka” meselesini tümüyle bir kenara bırakmamızı engellemekte” olduğunu ifade ediyor.

Prof. Dr. Burhanettin DURAN, Demokrat Parti dönemi ile başlayan ve AK Parti iktidarı ile zirveye çıkan Kemalist “korku”nun, kendini ülkenin sahibi ilan eden vesayetçi bürokrasinin ayrıcalığını kaybetme korkusu olduğuna vurgu yapıyor.

“Hatta bu korkunun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kesintisiz yirmi bir yıllık iktidarında yaşanan dönüşüm sebebiyle derin bir öfkeye döndüğü de söylenebilir” diyen Prof. Dr. DURAN yazısında, “Çağın ve demokrasinin gerekleri olarak tasfiye edilen “laikçi politikalar” Cumhuriyet’in kaybı değildir. Normalleşmedir, kapsayıcılıktır. Demokratikleşme sayesinde Cumhuriyet rejiminin geniş halk kesimleri tarafından benimsenmesidir. İslami, Kürt ve Alevi kimliğe dair demokratik taleplerin karşılanması tam da budur. Kuşkusuz Cumhuriyet’in ortak iyisini ve ülkülerini belirleme iradesi millete ve seçtiklerine ait” olduğunu dile getiriyor.

SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin DURAN, Yüz yıl sonra bile Osmanlı Devleti ile Cumhuriyet arasında süreklilik bağları kurulmasını korku ile karşılamanın en hafif hâliyle özgüvensizlik olduğunu belirtiyor, güçlü bir milli devlet olarak ikinci yüzyılına giren Cumhuriyetimizin Türkiye Yüzyılı vizyonunu öne çıkarmasının Osmanlı-Türk modernleşmesinin sürekliliğini temin ettiğini ifade ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, büyük bir sivilleşme, kalkınma, demokratikleşme ve bağımsızlık hamlesi ile Cumhuriyet’in mirasını ileriye taşıma ve yeni bir sıçramayı gerçekleştirme amacında olduğunu yazan rof. Dr. Burhanettin DURAN yazısının sonunda, şunları söylüyor:

“Kimi yabancı basının ve bazı eski model pozitivist-Jakoben aydınların Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhurbaşkanı Erdoğan dönemlerini birbirine zıt şekilde görmek istemeleri, modernleşme tarihimizi okuyamama hastalığı ile malul. “Türkiye Yüzyılı” vizyonu çağdaş medeniyet seviyesinin üstüne çıkma arayışının güncel versiyonudur. Cumhuriyet’in yüzüncü yılının kutlanması üzerindeki polemikler de ideolojik. Yüzüncü yılı uzun konuşmalarla anlatmak yerine TCG Anadolu ile, TOGG ile, Kaan ile ve Bayraktar TB3 ile kutlamanın daha anlamlı olduğu açık.

Cumhuriyetimizin yüzüncü yaşı kutlu olsun.

Nice yüzyıllara.”

Gazeteci* Ataner YÜCE

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.