Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “hava yolu sektör cirosu 2022 haziran itibarıyla 272,59 milyar liraya ulaştı”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Sivil havacılıkta Türkiye’nin şaha kalktığını, hava yolu sektör cirosunun 2002’de 3,6 milyar lira iken 2022 haziran itibarıyla 272,59 milyar liraya ulaştığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay TBMM’de, TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’dan Okaner YÜCE‘ye yaptığı açıklamada, Hava yolu sektörü istihdamının 2022 Haziran itibarıyla 253 bin 885’e yükseldiğini aktaran Oktay, havalimanı sayısının 26’dan 57’ye çıkarıldığını ifade etti.
Savunma sektörünün de başarılarına başarı eklediğini belirten Oktay, Savunma Sanayi Başkanlığının 750’nin üzerinde savunma sanayisi projesi yürüttüğünü aktardı.
Savunma sistemlerini yerli ve milli olarak tasarlayıp, üretip, geliştirdiklerini ifade eden Oktay, “Dünyada savaş gemisini milli imkanlarla tasarlayan ve inşa eden 10 ülke arasındayız. 2023 yılı savunma sanayiinde yeni bir milat olacak; TUSAŞ’tan yeni tip insansız jet savaş uçağımız geliyor.” şeklinde konuştu.
ANKA-3 MİUS’un, insansız hava araçlarında kabiliyeti daha ileri noktaya taşıyacak yeni nesil bir proje olduğunu aktaran Oktay, şunları kaydetti:
“ANKA-3, jet motoru ve hızıyla, yüksek yük taşıma kapasitesi ve radarda neredeyse görünmeyen kuyruksuz yapısıyla İHA alanında yeni bir sayfa açacak. Önümüzdeki yıl ANKA-3 MİUS projemizden müjdeleri milletimizle paylaşmaya devam edeceğiz. Milli Muharip Uçak ve Kızıl Elma ile diğer insansız savaş uçaklarımızla savunma dengeleri yeniden yazılacak. Uzun menzilli hava savunma sistemlerimiz Siper, Karaok, Bozdoğan ve Gökdoğan’ın ilk teslimatlarını yapacağız. Zırhlı Amfibi Hücum Aracı ZAHA’lar, PARS 6×6 Mayına Karşı Korumalı Araçlar, Modernize Zırhlı Muharebe Araçları ZMA’lar ve yerli motora sahip VURAN araçları ilk kez envantere girecek.
Bugün gururla söyleyebiliriz ki ülkemizde savunma ve havacılık sanayi, artık sadece kendi ihtiyaçlarımıza odaklanmanın ötesinde, yurt dışı pazarlara da açılma olgunluğuna ulaşmıştır. Ünü dünyaya yayılan ürünlerimiz, birçok ülkeden talep görmeye başlamıştır. Ülke ekonomisine katkının en önemli verilerinden biri olan ihracatta, savunma sanayi sektörü, tarihinin en yüksek seviyesine ulaşmıştır. Savunma sanayii ihracatımız yılın ilk 11 ayında 3 milyar 800 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu rakamın yılsonu itibarıyla 4 milyar doları aşması öngörülmektedir.”
E-devlet kapısında yer alan hizmetlerin artırılması, içeriklerinin genişletilmesi için çalışmaların yürütüldüğünü kaydeden Oktay, bunların yanı sıra Türkiye’yi siber uzayda daha güçlü kılacak yeni ve uygun teknolojilere hızlı adaptasyon, üretkenlik, yüksek rekabet gücü, çevik veri yönetişimi ve yeşil dönüşüm hedeflerine uygun politika ve stratejilerin hayata geçirildiğini söyledi.
Oktay, 2018 yılında kurulan Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi’nin bugün 231 üye firma, bu firmaların geliştirdiği 350’den fazla siber güvenlik ürünü ve 400’den fazla hizmet kapasitesine ulaştığını bildirdi.
Türkiye’nin ilk Siber Güvenlik Lisesini 2020’de açarak siber güvenlik meslek yüksekokullarının yaygınlaşmasına yönelik ilk adımı attıklarını kaydeden Oktay, “Dijital Dönüşüm Ofisi ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı iş birliğinde yürütülen bu projeyle siber güvenlik meslek yüksekokullarından ara eleman değil, aranan eleman yetiştireceğiz.” diye konuştu.
Türkiye Yüzyılı’nda siber güvenlik alanında savunmacı bir bakışın ötesinde caydırıcı bir siber güç olacaklarını ifade eden Oktay, 2025 yılına kadar 50 kamu kurumunun Kamu Veri Alanı projesine dahil olması ve gerekli insan kaynağının yetiştirilmesi yönünde çalıştıklarını belirtti.
“Türkiye Kamu Bulut Bilişim Stratejisi” hazırlık çalışmalarının devam ettiğini açıklayan Oktay, bu strateji ile kurumları kendi bilgi işlem altyapılarını kurup işletme yükünden kurtararak, bulut bilişim hizmetleri ihtiyaçlarını maliyet açısından daha etkin ve profesyonel kalitede temin edebilme imkanını sağlayacaklarını belirtti.
Oktay, bu stratejinin aynı zamanda Türkiye’nin veri işleme ve iletimi açısından bölgesel bir merkez olma vizyonuna da katkı sunacağını dile getirdi.
“Dijitalin Yüzyılı”nı hayata geçireceklerini dile getiren Oktay, “Sayın Kılıçdaroğlu diyor ya ‘millet teknoloji görsün’ diye. CHP’nin teknolojiden anladığı çevrimiçi görüntülü konuşma. O da hologramlı, üç boyutlu konuşma gibi bir şey de değil düz ekrana yansıtılmış bir konuşma. Gençler görün, bunların vizyonu bu. Bunu EBA ile e-okulda bizim çocuklarımız yıllardır kullanıyor. Zannediyorum CHP antik çağda yaşıyor.” dedi.
Gazeteci* Okaner YÜCE
[UHA Haber Ajansı, 15 Aralık 2022]