ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:53 Bakan Tunç: Uludağ’ki otel yangınının tüm yönleriyle  aydınlatılması için  soruşturma hassasiyetle yürütülüyor 
00:39 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Göktaş, bakanlık personeli ile bayramlaştı
00:36 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ramazan Bayramı vesilesiyle AK Parti teşkilatlarına video mesaj gönderdi…
00:23 Ekrem İmamoğlu’nun teslim etmediği telefonunun HTS kayıtlarına ulaşıldı
00:13 Dışişleri Bakanlığı, İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar tarafından yapılan açıklamayı “küstahça” olarak nitelendirdi ve reddetti.
00:13 Bakan Kurum’dan “Uluslararası Sıfır Atık Günü” paylaşımı
09:53 Türkiye’nin petrol üretim üssü halinde gelen Şırnak Gabar’da iki yeni sahada daha üretim başladı…
09:45 Külliye’de Ramazan programına 450 binden fazla kişi katıldı
06:37 Avrupa Savunmasının Geleceği: Trump politikaları gölgesinde yeni bir yol arayışı
00:54 İletişim Başkanı Altun’dan Özgür Özel’in boykot çağrısına tepki
00:40 Ramazan Bayramı dolayısıyla, Polis ve jandarma yolcu gibi otobüslere binip şoförleri denetliyor…
00:27 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “Her kim gençlerimizi kamu düzenini bozmaya çağırıyorsa ülkemizin geleceğini karartmaya çalışıyordur”
00:23 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Cezayir ve Ürdün Meclisi Başkanlarıyla telefom görüşmesi yaptı…
00:04 Dışişleri: Rümeysa Öztürk için girişimler sürüyor
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’nin sıradan bir ülke olmadığının farkına onlar da varacaklardır”
20:51 Çelik: Fanatiklerin eğitim hakkını engellemesi açık bir faşizmdir
20:38 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan bayram diplomasisi
18:19 Sapanca Gölü’nde kum fırtınasına yakalanan sporcuların kanoları battı: 15 yaşındaki gencin kanosuna ulaşıldı, arama çalışmaları sürüyor
07:17 SETA 2025 Bahar Dönemi Seminer Programı Başlıyor!
07:00 Suriye’de Yaşanan Son Gelişmeler ve Muhtemel Riskler
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Çin’in Ekonomik Zorlukları Karşısında ABD’nin Stratejisi

Çin’in Ekonomik Zorlukları Karşısında ABD’nin Stratejisi
3 Eylül 2023
34
A+
A-

* ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo dört günlük Çin ziyaretinde iki ülke arasındaki ticari sorunların yönetilmesine odaklandı.

* Çinli muhatabı Wang Wentao’yla görüşmesi sonrasında tansiyonu düşürmeye yönelik ortak bir forum oluşturulacağını açıklayan Raimondo, Biden yönetiminin çip ihracatı sınırlamalarını savunarak ulusal güvenlikten vazgeçmeyeceklerini söyledi.

* 5 yıldır Çin’e giden ilk Ticaret Bakanı olan…

UHA / İnternational News Agency

Yazarlar Sayfası – | SETASETA bağımsız, tarafsız düşünce ve yayın kuruluşu, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı Washington D.C. Koordinatörü Kadir ÜSTÜN, “Çin’in Ekonomik Zorlukları Karşısında ABD’nin Stratejisi” konusunu yorumladı:

ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo dört günlük Çin ziyaretinde iki ülke arasındaki ticari sorunların yönetilmesine odaklandı. Çinli muhatabı Wang Wentao’yla görüşmesi sonrasında tansiyonu düşürmeye yönelik ortak bir forum oluşturulacağını açıklayan Raimondo, Biden yönetiminin çip ihracatı sınırlamalarını savunarak ulusal güvenlikten vazgeçmeyeceklerini söyledi. 5 yıldır Çin’e giden ilk Ticaret Bakanı olan Raimondo’nun ziyareti, Haziran’da Dışişleri Bakanı Blinken’ın ve Temmuz’da Hazine Bakanı Janet Yellen’in ziyaretlerinin peşinden geldi. Çin’le ekonomik mücadeleye devam eden Biden yönetiminin bir yandan da artan tansiyonu düşürerek bu ülkedeki Amerikan ekonomik çıkarlarını ve sermayesini korumaya çalıştığını görüyoruz.

Çin Ekonomisinde Sorunlar

Biden yönetiminin tansiyonu düşürmeye çalışması, Çin’in içinden geçtiği ekonomik zorluklar dönemini fırsata çevirme çabası olarak okunabilir. Bu yılın ilk iki çeyreğindeki büyüme rakamlarına bakıldığında (1. çeyrekte %2,2; 2. çeyrekte %0,8), yıllık bazdaki %5 hedefinin tutturulmasının kolay olmayacağı görülüyor. ABD’nin sınırlamaları ve Batılı şirketlerin alternatif arayışları, Çin’in ihracatında gözle görülür bir düşüşe neden oldu.

Yılın ilk altı ayında Çin’in ABD’nin ithalatındaki payı %13,3 olarak gerçekleşti ki bu son 20 yılın en düşük oranına tekabül ediyor. Çin’e dış yatırımların büyük oranlarda düşmesiyle birlikte deflasyon ve genç işsizliği gibi sorunların da yönetilmesi gerekiyor. Ticaret Bakanı Raimondo’nun Batılı firmalara yapılan baskıları gündeme getirmesi, Washington’un Çin’den böyle zorlu bir döneminde daha fazla taviz koparabileceğinin farkında olduğuna işaret ediyor.

Ticaret Savaşının Etkileri

ABD’nin epeydir Çin’e bağımlılığını azaltmaya çalıştığı biliniyor. Washington Covid-19 salgının başlamasıyla birlikte Çin’in tedarik zincirine bağımlı olmasının artık ulusal güvenlik sorunu haline geldiğini gördü. Trump yönetiminin anti-Çin söylemleri ikili ticaretin Amerika lehine dengelenmesine çalışan bir politikaya dönüştü. Çin mallarına uygulanmaya başlanan ek vergiler ve kritik teknolojilerin ihracını engelleme çabası, Biden’ın uyguladığı çip ihracatı kısıtlamalarıyla birlikte ekonomik mücadele politikası devamlı hale geldi.

Bu politikanın etkilerine somut bir örnek olarak Boeing’in Çin havayolları için ürettiği 85 adet uçağı teslim edememesini gösterebiliriz. Çin ise Washington’un çip ihracatı yasağına Çinli firmaların Micron’dan çip almasını yasaklayarak ve Intel’in Tower Semiconductor firmasını satın almasını onaylamayarak misilleme yapmaya çalıştı. Pekin yönetimi içerde özellikle Batılı teknoloji firmalarına baskılarını artırarak elindeki kozları oynamaya çalışıyor.

Ticaret Bakanı Raimondo ziyareti sırasında Çin’in “yatırım yapılamaz” ülke haline geleceği uyarısında bulunarak Çin’e adeta gözdağı verdi. İkili ilişkileri düzeltmek istediklerini ve Çin’i hedef almadıklarını söyleyen Bakan, asıl hedeflerinin Amerikan ulusal güvenliğinin altının oyulmasını engellemek olduğunu ifade etti. Çinli yetkililerin ABD’nin Çin’in ekonomik gelişmesini engellemeye çalıştığı yönündeki suçlamalarına bu şekilde cevap veren Raimondo’nun ilişkilerde gerginliği azaltma çabasının Amerikan firmalarının çıkarlarını korumaya matuf olduğu açık. Ticaret savaşlarından olumsuz etkilenen özel sektör ise iki tarafın da ulusal güvenlik kaygılarından uzaklaşarak ticareti kolaylaştırıcı adımlar atması beklentisi içinde.

Ekonomik Mücadeleye Devam

Çin’le ekonomik mücadeleye devam edilmesinin ulusal güvenlik meselesi olduğu ve ABD’nin küresel liderliğinin devamını engelleyebilecek potansiyeline sahip tek ülkenin Çin olduğu gibi tezler Amerikan siyasetinde geniş kabul görüyor. Anketler Amerikan halkının Çin’e karşı negatif bakışın güçlendiğini gösterirken ticaret savaşlarından Amerikan ekonomisinin nispeten az etkilendiği de biliniyor. Serbest ticaretin önündeki engellerin kaldırılmasını en çok savunan klasik Cumhuriyetçi Parti’yi dönüştüren Trump’ın etkisi Cumhuriyetçi aday adaylarının anti-Çin söylemlerinde de kendini gösteriyor.

Bu dinamiklere bakıldığında ABD’yle Çin arasındaki ekonomik mücadelenin iki tarafa da olumsuz etkileri olsa da Çin’in daha zararlı çıktığı söylenebilir. Biden’ın Amerikan ekonomisinin Çin’e bağımlılığını azaltmakla kalmayıp müttefiklerini de bu yönde ikna etme başarısı göstermesi Pekin için ciddi bir handikap. Karşılıklı bağımlılık dolayısıyla tam bir kopuşun da gerçekçi olmadığının farkında olan Washington’un Çin ekonomisinin içinden geçtiği zorlukları Batılı şirketlerin gördüğü zararı hafifletmek için fırsata çevirmeye çalıştığını söyleyebiliriz. Bu bağlamda ilişkileri yumuşatma ve diyalog süreçlerinin ABD’nin Çin’le ekonomik mücadeleden vazgeçmesi anlamına gelmediğini belirtmek gerekiyor.

***

***

Yazar hakkında

Kadir Üstün

Washington D.C. Koordinatörü
Lisans öğrenimini İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü, yüksek lisansını ise Bilkent Üniversitesi Tarih Bölümü’nde tamamlayan Üstün, Columbia Üniversitesi Ortadoğu, Güney Asya ve Afrika Çalışmaları (MESAAS) Bölümü’nde doktora eğitimini tamamlamıştır. Üstün, Columbia ve George Mason üniversitelerinde Ortadoğu tarihi, İslam tarihi, Batı medeniyeti tarihi ve küreselleşme konularında dersler vermiştir. Çeşitli SETA yayınlarına katkıda bulunan Üstün’ün çalışmaları Insight Turkey, Aljazeera English, Daily Sabah, Hurriyet Daily News ve Mediterranean Quarterly gibi yayın organlarında yer almıştır. Üstün, History, Politics and Foreign Policy in Turkey, Change and Adaptation in Turkish Foreign Policy ve Politics and Foreign Policy in Turkey: Historical and Contemporary Perspectives adlı kitapların editörleri arasındadır. Halen Insight Turkey dergisinin asistan editörlüğünü yapmakta olan Üstün, Mart 2015’ten beri SETA Washington koordinatörlüğü görevini yürütmektedir.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.