Almanya’da “Çifte vatandaşlık” zorlu bir süreç…

Almanya Başbakanı Olaf Scholz önderliğinde kurulan Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) koalisyon hükümetinin hazırladığı yeni ‘Vatandaşlık Yasa Tasarısı‘ Türk kökenli vatandaşlar arasında sevinçle karşılandı.
Düsseldorf’dan “KRV- Seçim Hakkı Girişimi” sözcüleri Dr. Aysun Aydemir ve Bahattin Gemici, TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’ya yaptığı açıklamada, yeni ‘Vatandaşlık Yasa Tasarısını‘nın Koalisyon Hükümetince hazırlanacağından her zaman enim olduklarını ve tasarıyı sevinçle karşıladıklarını söyledi.
“Hıristiyan Birlik Partilerinin (CDU / CSU) ile aşırı sağcı AFD’nin yasa tasarısına gösterdikleri tepkinin yabancı düşmanlığını körükleyeceğine” dikkat çeken “KRV- Seçim Hakkı Girişimi” sözcüleri Dr. Aysun Aydemir ve Bahattin Gemici açıklamada, Başbakan Olaf Scholz önderliğinde kurulan Sosyal Demokrat Parti SPD ile Yeşiller ve Hür Demokrat Parti FDP hükümetinin, günümüz gerçeklerinden uzak olan vatandaşlık yasasının değiştirmek için hazırladıkları tasarıyı olumlu bulduklarını ve bu gelişmenin yıllardır verdikleri mücadelenin bir sonucu olduğunu belirtti.
Öte yandan ‘KRV- Seçim Hakkı Girişimi‘ Başkanı Bahattin Gemici, Çifte vatandaşlığın kabul edilmesiyle göçmen sorunlarının siyasi partiler tarafından dikkate alınacağına dikkat çekti.
Yasanın Federal Mecliste kabul edildikten sonra Eyaletler Meclisine (Bundesrat) gönderileceğini söyleyen Başkan Bahattin Gemici, yeni ‘Vatandaşlık Yasa Tasarısını‘nın burada onaylandıktan sonra büyük bir olasılıkla 2023 yaz mevsiminden itibaren yürürlüğe gireceğini ve bunun da zorlu bir süreç olduğunu dile getirdi.
“Sevinmek için vakit çok erkendir” diyen ‘KRV- Seçim Hakkı Girişimi‘ Başkanı Bahattin Gemici, “Bu süre içinde tüm demokratik kuruluşlar, yurttaşlarımız bölgelerindeki milletvekilleri ve partilerle ilişkiye geçerek yasa önerisine destek vermelidir.” dedi.
[Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser]
YENİ YASA NELER GETİRİYOR?
Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser’in hazırladığı ve bakanlıklara gönderdiği yasa tasarısı kabinede kabul edildikten sonra meclis oylamasına sunulacak.
“Topluma entegrasyon için dilbilgisi, eğitim, mesleki beceri ve özgürlükçü demokratik düzene bağlılığın, bir kişinin bir ya da birden çok vatandaşlığa sahip olmasından çok daha önemli olduğuna” dikkat çekilen yasa tasarısındaki yenilikler şöyle sıralanıyor:
■ Alman vatandaşlığına başvuru için ülkede ikâ
met süresi 8 yıldan 5 yıla inecek.
■ Okul ya da mesleki başarı, iyi Almanca bilgisi, kamu yararına faaliyetler gibi nedenlerle entgrasyona katkı sunanlar için bu süre 3 yıla kadar inebilecek.
■ 1. Kuşak göçmenlere, 67 yaş üstündekilere yazılı Almanca testi kalkacak.
■ Alman vatandaşlığına geçmek isteyen Türklerin kendi vatandaşlığından çıkması gerekmeyecek.
■ En az 5 yıldır Almanya’da yaşayan göçmenlerin çocukları da Alman vatandaşı olabilecek.
Çifte vatandaşlık yasa tasarısına karşı çıkan Birlik Partileri CDU / CSU ile AFDʼnin populist söylemlerinin yabancı düşmanlığını körükleyeceğine dikkat çeken Dr. Aysun Aydemir ve eğitimci – yazar Bahattin Gemici şunları söyledi: “Bu partilerin uzlaşmacı bir tavır sergilemeleri Almanya’daki entegrasyona ve iç barışa katkı sağlayacak; ülkeye gelmek isteyen kalifiye elemanlara Almanya’yı cazip hale getirecektir.”
Gazeteci * Ataner YÜCE
[UHA Haber Ajansı, 30 Kasım 2022]