enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:43 Almanya’da Yeni Koalisyonun Öncelikleri ve Türkiye ile İş Birliği, SETA’nın Analiz çalışmasında mercek altında…
07:22 Diplomasiyi Yeniden Sahiplenmek
07:18 Bayramda Elektrikli Yolculuklara Yoğun İlgi: EN YAKIT, Sürücülerin Yol Arkadaşı Oldu!…
07:17 Gazze’de açlık ve susuzluk kol geziyor…
07:10 Terörsüz Türkiye Hedefinde Gelinen Süreç ve Sonrası
06:55 Payten ve Paratika, Agora Fintech’te yerini alıyor
06:50 Trafik kazalarında rekoru hiçbir ülkeye kaptırmıyoruz
06:44 Myanmar’da Ölümcül Depremin Ardından Milyonlarca Çocuk Risk
09:33 “Yeni Filistin için mekansal vizyon”
09:09 Satır Aralarında Sanat
07:14 Kayseri’nin geleceğini inşa eden büyükşehir’e, ‘Akıllı Şehircilik’ alanında bir ödül daha
00:59 Devlet Bahçeli: CHP Genel Başkanı’nın otokontrolünü kaybettiği ortadadır…
00:48 Narin Güran cinayetinde ikinci dava…
00:43 Öcalan’ın haziran sonuna kadar serbest kalacağı iddialarına ilişkin açıklama
00:36 Minguzzi’nin mezarını tahrip eden şüpheli yakalandı
00:30 Pençe-Kilit operasyonu bölgesinde, 2022’de şehit olan ve naaşına ulaşılamayan Piyade Uzman Çavuş Nurettin Tokyürek’in naaşına ulaşıldı…
00:29 TBMM’de görüşülmekte olan İklim Kanun teklifi hakkında açıklama
00:17 AK Parti İstanbul Milletvekili Serkan Bayram, 21 Mart’ın, “Nevruz Günü Tatili” ilan edilmesi için kanun teklifi verdi…
00:10 9 ilde FETÖ operasyonunda 20 şüpheli yakalandı
00:07 Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükkılıç’ı ziyaret eden SP Genel Başkanı Arıkan: “Üzerimde emeği olan bir büyüğümdür”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Çiçekler, ultrason ile yenilebilir gıda ürünlerine dönüştürülüyor!

Çiçekler, ultrason ile yenilebilir gıda ürünlerine dönüştürülüyor!
28 Şubat 2025
10
A+
A-

ABD Georgia Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, ultrason teknolojisinin satılmayan çiçekleri sürdürülebilir, besin açısından zengin gıda bileşenlerine dönüştürebileceğini ve böylece atığı azaltabileceğini ortaya koydu.

UHA / İnternational News Agency

Sevgililer Günü’nün geride kalmasıyla birlikte, satılmayan birçok çiçek muhtemelen çöpe atıldı. Çiçekçilik sektörü için bu genel bir sorun. Ancak Georgia Üniversitesi’nde (UGA) yapılan yeni bir araştırma, bu çiçek atıklarını değerli gıda bileşenlerine dönüştürebilecek sürdürülebilir bir çözüm sunuyor.

Çalışma, ultrason teknolojisinin çiçekleri gıda ürünlerinde kullanılmak üzere nasıl yeniden şekillendirebileceğini ve yeni besin kaynakları sunarken israfı nasıl azaltabileceğini ortaya koyuyor.

Ultrason teknolojisi, çiçekleri nasıl işliyor?

Ultrason uzun süredir gıda işlemede kaliteyi artıran, raf ömrünü uzatan ve bitki bazlı bileşenlerden hayati besinlerin çıkarılmasına yardımcı olan bir teknolojidir. Soya fasulyesinden pretein çıkarma verimini artırmak, bitki bazlı et alternatiflerinin dokusunu iyileştirmek ve meyve suları ile yağları korumak için kullanılır. UGA araştırma ekibi, bu yöntemin yenilebilir çiçeklere de uygulanabileceğini keşfetti ve gıda endüstrisindeki işlevselliklerini geliştirirken, besin içeriklerini ve biyoaktif bileşiklerini korumaya yardımcı oldu.

UGA Tarım ve Çevre Bilimleri Fakültesi’nde Doçent olan Dr. Mohan’a göre, çiçekler genellikle kısa ömürlü dekoratif öğeler olarak görülüyor ancak çok daha kalıcı bir amaca hizmet edebilir.

Çiçekler, ultrason ile yenilebilir gıda ürünlerine dönüştürülüyor!

Geleneksel yöntemlere karşı ultrason teknolojisi

Çiçeklerin gıdalarda kullanılmasındaki en büyük zorluklardan biri yüksek nem içeriğidir. Bu, bozulmadan saklanmalarını ve taşınmalarını zorlaştırır. Ancak ultrason teknolojisi ile çiçekler, renklerini ve besin değerlerini korurken daha hızlı ve verimli bir şekilde kurutulabilir. Doğal veya sıcak havayla kurutma gibi geleneksel kurutma yöntemlerinin aksine ultrason, gereken süreyi ve kalite kaybı potansiyelini önemli ölçüde azaltır.

Dr. Mohan, “Yenilebilir çiçekleri protein, gıda boyası ve vitamin kaynağı olarak kullanmaya çalışıyoruz. Fikir, bu bileşikleri çiçekten çıkarmamızı kolaylaştırmak için ultrason teknolojisini kullanmaktı” dedi.

Estetik çekiciliklerinin ötesinde, bazı yenilebilir çiçekler insan sağlığı için gerekli olan vitamin ve mineralleri de içerir. Örneğin, brokoli çiçekleri tahıllara ve diğer gıdalara eklenebilecek protein içerirken, canlı renkleri onları potansiyel bir doğal gıda boyası kaynağı haline getiriyor.

Kullanılmayan gıda bileşenlerinin kaynağı

Mohan’ın araştırmasının ilk amacı sığır etinin raf ömrünü uzatmanın yeni yollarını bulmaktı. Laboratuvarı, güllerin sığır etini daha uzun süre taze tutabilecek bir antioksidan içerdiğini keşfetti. Ancak araştırma ilerledikçe ekip, çiçeklerin çok daha geniş bir yelpazedeki gıda uygulamaları için yeniden kullanılabileceğini fark etti.

Dr. Mohan, “Çiçekleri bu yönüyle görmemiştik. Gıda endüstrisi ve insanlar için ana akım haline gelebilecek, kullanılmayan harika bir gıda bileşeni kaynağı var” dedi.

Bu yeni araştırma gıda endüstrisi için heyecan verici olasılıkların önünü açıyor. İster protein, ister vitamin ya da doğal boya kaynağı olsun, ultrason teknolojisi çiçeklerin potansiyelinin ortaya çıkarılmasında önemli bir rol oynayabilir.

Araştırmadan elde edilen sonuçla Journal of Food Process Engineering dergisinde yayınlandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.