ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:43 CHP’li Kanko: Vatandaşa, diğer ülkelerin kabul etmediği ve gümrüklerden geri dönen gıdalar yediriliyor!
10:19 Küresel gıda fiyatlarında 18 ayın en hızlı artışı!
09:24 Enflasyon ATM’leri Nasıl Vuruyor? Kaynak: https://turk-internet.com/enflasyon-atmleri-nasil-vuruyor/
07:49  İzmirlinin öncelikli ihtiyaçlar listesi
07:31 Azerbaycan’ın JF-17 talebi: Türkiye kilit rol oynayabilir
07:15 Trump’ın Kongre Baskını Davasında Kritik Gelişme
07:01 Avusturya’da Özgürlük Partisi’nin Başarısı: Avrupa’da Aşırı Sağ Zaferlerine Bir Yenisi Daha Eklendi
06:37 Bakan Göktaş, “Kadına Yönelik Şiddet Araştırması’nın saha çalışmaları başlıyor”
06:21 Bakan Kurum’dan Kahramanmaraş’ta sanayi esnafına 1,5 milyon Tl’lik destek açıklaması
00:43 Yozlaşmanın İpuçları-3
00:39 TBMM’de ‘Geçen Hafta’
00:35 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Türkiye’de ne diyorsak, BM kürsüsünde de aynı cümleleri kurmaktan asla çekinmiyoruz”
00:33 Antalya Altın Portakal Film Festivali başladı…
00:21 Adalet Bakanı Tunç, Azerbaycan’da çeşitli temaslarda bulundu
00:20 Denizden kıyıya sanat yolculuğu…
00:18 Kriter’in Eylül Sayısı’nda: İsrail Batı’yı Esir Aldı | Soykırım Devam Ediyor
00:09 Üniversite ve Yüksek Okul mezunu Türk gençlerini okul bittikten sonra onları bir araya getiren Inter Talenten Vakfı
00:07 TBMM Başkanı Kurtulmuş, CNN Türk’teki “Hafta Sonu” programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı
00:05 CHP neden birinci parti olma konumunu kaybetti?
00:04 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail’e ekonomik tedbir uygulayan yegane devlet biziz
TÜMÜNÜ GÖSTER →

CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko: “İstanbul ve Kocaeli Büyük Felakete Hazır Değil!”

CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko: “İstanbul ve Kocaeli Büyük Felakete Hazır Değil!”
23 Ağustos 2023
24
A+
A-

İstanbul ve Kocaeli’nin büyük felakete hazır olmadığını söyleyen CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko,   Marmara Depremiyle ilgili olarak Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’dan Ataner YÜCE’ye çarpıcı açıklamalarda bulundu.

CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, son 100 yıl içerisinde dünyada gerçekleşmiş en yıkıcı 15 depremin 2 tanesinin Türkiye’de gerçekleştiğinin altını çizdi.

İstanbul ve Kocaeli büyük felakete hazır değil! - En Kocaeli

Prof. Dr. Kanko, “ Bu yaşadığımız büyük felaketler, ülkemizin deprem konusunda ne kadar riskli bir durumda olduğunu göstermektedir. İstanbul ve yakın çevresi, Kocaeli başta olmak üzere çoğu sanayi kuruluşları ve organize sanayi bölgelerinin bulunduğu 30 milyon nüfusa sahip Marmara Bölgesi muhtemel beklenen depreme maalesef hazır değil!” ifadelerini kullandı.   

Felaketin 24. yıl dönümü: 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nde hayatını  kaybedenler anıldı - Son Dakika Türkiye Haberleri | NTV Haber

17 Ağustos depreminin 24’üncu yıldönümü vesilesiyle önemli değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Mühip Kanko, 17 Ağustos 1999 tarihinde yaşanan “Gölcük Depremi” olarak bilinen 7,5 büyüklüğünde kaydedilen deprem ülkemizin 20’nci yüzyılda yaşadığı en büyük felaketlerden birisi olarak tarihe geçtiğini ifade etti.

17 Ağustos Gölcük depreminde resmî raporlara göre 17.480 ölüm, 23.781 yaralanma, 505 kişinin sakat kaldığını belirten Prof. Dr. Kanko, “285.211 ev, 42.902 iş yeri hasar gördü. 2010 yılında yayımlanan Meclis araştırması raporuna göre 18.373 kişi öldü, 48 bin 901 kişi ise yaralandı” dedi. 

Prof. Dr. Mühip Kanko, “17 Ağustos depreminin 24’üncu yıldönümüne uzmanlar tarafından hazırlanan deprem risk haritasıyla, Türkiye’yi büyük bir tehlikenin beklediği, üniversiteler, bilim insanları ve uzmanlarca Marmara’da yaşanması muhtemel deprem için ise yetkililerin defalarca uyarılmasına rağmen en son yaşadığımız Kahramanmaraş Depreminde 22 yıldır iktidarda olan Hükümetin ve bağlı olduğu kurumların hiçbir hazırlık yapmadığını gördük” şeklinde konuştu.  

Prof. Dr. Kanko, şunları söyledi:

“1999 Marmara Depreminin ardından 24 yılda, güncel tutarla 40 milyar dolar yani 1 trilyon 80 milyar lira deprem vergisi toplanmasına rağmen, depreme hazırlıkla ilgili hiç bir adım atılmadığı, yaşadığımız Kahramanmaraş merkezli depremle tekrar gün yüzüne çıktı. 22 yıldır ülke kaynaklarını israfa, yandaşa ve yolsuzluklara harcayan, ama depreme hazırlık adına hiçbir şey yapmayan bu beceriksiz hükümetin vebali çok fazla”. 

19 yıl sonra Deprem gerçeği - Gölcük Gündem

Akdeniz Kuşağındaki En Riskli Ülke Türkiye!  

CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, AB’ye üye ülkelerin sismik araştırma merkezlerinde hazırlanan risk haritasına göre, İtalya ve Yunanistan’ın da içinde yer aldığı Akdeniz kuşağında deprem açısından en riskli bölgenin Türkiye olarak gösterildiğini belirterek ,“Ülkemiz, dünyadaki büyük deprem kuşaklarından biri olan Asya kuşağında yer aldığı gibi, 780 bin kilometrekarenin yüzde 96’sının aktif deprem kuşağında bulunduğu net bir şekilde bilinmesine rağmen, gerekli önlemlerin alınmadığı bir yönetim anlayışıyla idare edilmekte” olduğunu vurguladı.  

İstanbul, Kocaeli, Bursa, Yalova, Çanakkale, Tekirdağ ve Balıkesir’in etkileneceği Marmara depreminin ne zaman yaşanacağının henüz belli olmadığını hatırlatan Prof. Dr. Kanko, “belli değil ama araştırmalar yeri ve büyüklüğü hakkında net bilgiler vermektedir. Bölgenin nüfus ve sanayi bakımından yoğun olması yaşanacak bir depremde felaketin boyutunu büyüteceği kesin” dedi. 

Prof. Dr. Mühip Kanko, “Bu bağlamda nüfusun, sanayinin ve riskin en fazla olduğu Marmara Bölgesi başta olmak üzere ülkemizde yaşanabilecek depremlerle ilgili binaların onarım ve güçlendirme çalışmalarının amaca ve tekniğe uygun yapılıp yapılmadığının, bu konuda bugüne kadar yaşanan aksaklıkların neden kaynaklandığının tespit edilmesi ve gereken tedbirlerin bir an önce alınması hayati önem arz etmektedir” şeklinde konuştu. 

İstanbul depreme hazır mı? En yaşlı yapılar hangi ilçede? İşte ilçe ilçe  son durum - Dünya Gazetesi

Ülkemizin Yüzde 96’sı Aktif Deprem Kuşağında! 

“Türkiye, bir deprem ülkesi olmasına rağmen, depreme karşı hazır mıyız sorusuna cevap verebilecek ne bir kurum nede bir hükümet yetkilisi var” diyen Prof. Dr. Kanko, “Ülke tarihimizin en büyük, sonuçları itibariyle en acı depremlerinden biri olan Kahramanmaraş merkezli depremlerde 50 bin 500 canımızı toprağa verdik. 18 bin 373 canımızı kaybettiğimiz Doğu Marmara Depreminin üzerinden ise 24 yıl geçmesine rağmen siyasi Hükümetlerinin bu durumdan gerekli dersi çıkarmadığını yaşadığımız felaketlerin doğurduğu yıkıcı sonuçlarla daha net görmekteyiz” dedi. 

“Ülke olarak bu felaketlerin acısını çok yaşadık” diyen Prof. Dr. Mühip Kanko, şöyle devam etti:

“Bu depremde; binlerce insanımız toprak altında kaldı, binlerce insanımız yaralandı. Kentleşme ve imar konularında yapılan “rant odaklı” uygulamalar; doğal ve öngörülebilir olan deprem ve su taşkınlarını afetlere dönüştürüyor! Can kayıpları ile birlikte ciddi ölçüde mal ve ekonomik kayıplar ortaya çıkıyor. Yapılarımızın durumuna baktığımızda doğa olayları karşısında son derece zayıf olduklarını hepimiz görüyoruz. Bugüne kadar yaşadığımız deprem ve diğer doğa olayları “tarihsel sürecin günümüze kadar taşıdığı öngörülebilir”  olaylardı! Ne yazık ki yaşadıklarımızın sonuçları da oldukça ağır oluyor!” 

17 Ağustos Depremi'nin üzerinden 23 yıl geçti: 16 milyon kişi etkilendi 17  bin 480 kişi hayatını kaybetti

81 kentin yaklaşık 55’inin ciddi deprem tehlikesi altında olduğunun altını çizen Prof. Dr. Kanko, “Ülkemizin yüzde 96’sı aktif deprem kuşağında yer aldığı gerçeğiyle hareket etmeliyiz. Bu konudaki çalışmaların yetersiz olduğu net bir şekilde görülmektedir. Muhtemel yaşanacak depremde mal ve can kayıplarının önlenmesi için biran önce çalışmaların yapılması gerekmektedir. Yeni yapılacak olan yapıların güvenli bir şekilde üretilmesi ve eski yapıların güçlendirilmesi sorunun temel kaynağı olarak karşımıza çıkmaktadır. Deprem yaşanmadan önce alınacak önlemler ve parasal harcamalar, deprem yaşandıktan sonra yapılacak düzenleme ve parasal kayıplardan 20 kat daha azdır” dedi.  

Bu konuda muhtemel yaşanabilecek bir deprem öncesi kurum ve kuruluşlarımızın hazırlıklı olup olmadığının araştırılarak, mevcut yapı stokunun deprem riskinin tespiti ve gerekli önlemlerin biran önce alınmasının şart olduğuna dikkat çeken CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, “Sadece konuşmak, anmak, ders aldık demek yetmiyor. Devlet kurumları ve vatandaş olarak önlemlerimizi ve tedbirlerimizi almamız gerekiyor. 17 Ağustos 1999 Depreminde hayatlarını kaybeden vatandaşlarımızı ve Kahramanmaraş felaketinde yitirdiğimiz canlarımızı bir kez daha rahmetle anıyorum…”  şeklinde konuşmasını noktaladı.

Ataner YÜCE (@aliaktuha) / Twitter

Gazeteci* Ataner YÜCE

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.