ChatGPT Odaklı Yapay Zeka Su Yönetimini Nasıl Dönüştürecek?
Daha İyi, Daha Hızlı, Daha Güvenli: Yeni Yapay Zeka Araçları Su Yönetimini hızla dönüştürecek.
UHA / İnternational News Agency
Bugün teknolojik gelişmeleri takip ediyorsanız, yapay zekanın (AI) donanım ve mühendislikten veri bilimi ve analitiğine, arama motorları ve uygulamalar gibi günlük araçlara kadar her şeyi nasıl dönüştürdüğünü duymuşsunuzdur.
Su endüstrisi ve su hizmetleri de bu konuda bir istisna değildir. Su hizmetleri, boru bakımı ve sızıntı tespiti, bakım onarım ihtiyacı , kirletici madde tanımlama gibi konularda halihazırda makine öğrenimi ve diğer benzeri gelişmiş veri analizi tekniklerini kullanmaktadır.
Yapay zeka ile ilgili son inovasyon dalgası, özellikle de ChatGPT gibi konuşma araçlarını geliştirerek , 21. yüzyılın en büyük yönetim zorluklarından bazılarının üstesinden gelmeye yardımcı olmak için önemli bir imkan sağlamıştır.
Burada ChatGPT, su yöneticilerinin karar verme ve uyumluluk, proje yönetimi, acil durum müdahalesi, planlama gibi yönetimle ilgili görevlerini kolaylaştırmak ve zamandan tasarruf etmek için kullanılacaktır.
Bu teknolojik gelişme, özellikle, otomasyon ve çok büyük miktarda verinin toplanıp değerlendirmesini içeren bir süreç olan su kalitesi işletme yönetimiyle ilgili birçok zorluğu ortadan kaldırmaktadır.
Özellikle ChatGPT, insan benzeri metin yanıtları oluşturmak ve etkileşimli konuşmalara katılmak için tasarlanmıştır; bu da onu, yönetimle ilgili sorulara hızlı ve doğru yanıt bulmaya ihtiyaç duyan, teknik olmayan şirket yöneticileri , idari elemanlar ve diğer çalışanlar için ideal bir araç haline getirmektedir.
Microsoft’un Azure başkanı Pablo Castro, yakın zamanda ChatGPT uygulamalarına ilişkin bir sunum sırasında, “Milyonlarca belge veya veri noktası olsa bile, ChatGPT konuyla en ilgili bilgi parçalarını bulur ve en üst sıradaki sonuçları sunar; bu da verilerinizle en ayrıntılı ve güvenilir şekilde ulaşmanıza olanak tanır” dedi.
Yapay Zeka, 21. Yüzyıl’ın Su Yönetimine Nasıl Yardımcı Olabilir?
21. yüzyılda su kaynaklarının yönetimi, artan talep, eskiyen altyapı, kirlenen çevre, iklim değişikliği ve daha sıkı denetim kuralları gibi faktörlerin su sistemleri üzerine oluşturacakları ilave baskılarla daha da zorlaşacaktır.
Yapay zeka, su yöneticilerinin günlük olarak uğraşması gereken en zorlu idari görevlerden bazılarını otomatikleştirerek bu zorlukların üstesinden gelmede çok önemli bir rol oynayacaktır. Yapay zekanın çok önemli etkiler yaratabileceği bazı alanlar şunlardır:
Proje Yönetimi
İster boru hattı yenilemeleri gibi altyapı projelerinin uygulanması veya sermaye arttırımı şirket birleşmeleri ve diğer yönetişim değişikliklerinin yönetilmesi, ister büyük bir kentsel su hizmetinin aksamadan en doğru şekilde verilmesi olsun 21. yüzyıl su hizmetleri yönetimi çok dikkatli bir planlama ve koordinasyon gerektirmektedir.
Hızlı ve kullanımı sezgisel olan bir yapay zeka asistanı, ister geçmiş verileri analiz ederek, ister potansiyel darboğazları tahmin ederek, kaynak tahsisini optimize ederek veya gerçek zamanlı izleme ve raporlama sağlayarak proje yönetiminin neredeyse her alanında yardımcı olabilecektir.
Acil Durum Müdahalesi ve Planlama
Doğal afetler veya suyun kirlenmesi gibi tehlikeli durumlarda hızlı ve bilinçli karar verme çok önemlidir. Yapay zeka destekli araçlar, erken uyarı sağlamak, riskleri değerlendirmek ve acil durumlarda karar almayı desteklemek için sensör ağlarından, iş emri yönetimi yazılımından ve hatta sosyal medyadan gerçek zamanlı verileri alarak işleyebilir.
Birleşik Krallık’taki büyük bir kamu kuruluşu , her 15 dakikada bir 7.000’den fazla basınç ve akış sensöründen gelen verileri işlemek için yapay zeka araçlarını kullanmaktadır. Bu da işletmecinin boru hasarları ve su sızıntılarının birkaç dakika içinde güvenilir bir şekilde tespit etmesine olanak tanımaktadır.
ChatGPT su yönetimi için durumsal farkındalık geliştirilebilmekte ve ortaya çıkabilecek olumsuzlukların su kaynakları ve halk sağlığı üzerindeki etkisini en aza indirmek için etkili bir şekilde müdahale edilmesine yardımcı olabilmektedir.
Yapay Zeka ile Su Kalitesinin izlenmesi
Su kalitesinin izlenmesi ve kaliteli su temini , pH, bulanıklık, metaller, bakteriler ve diğer parametrelerin sürekli izlenmesini gerektiren çok sayıda karmaşık veri yoğunluklu bir süreçtir.
Geleneksel olarak bu izleme süreçleri, zaman alıcı ve kaynak yoğun olan manuel numune alma, laboratuvar testleri ve veri analizini içerir. Ayrıca izleme faaliyetlerinden üretilen büyük miktardaki veri, değerlendirmenin hızla yapılıp uygulamaya geçilmesini zorlaştırır.
ChatGPT entegre edilmiş araçlar, işletmecilerin su kalitesi konusunda ihtiyaç duydukları verilere daha hızlı ulaşmalarına, numune alma sonuçlarına ilişkin niceliksel bilgiler oluşturmalarına, uyumsuzluk alanlarını belirlemelerine ve idari görevleri basitleştirerek veya tamamen otomatikleştirerek zamandan tasarruf etmelerine yardımcı olabilmektedir.
Su Kalitesinin Tahmine Dayalı Analizi
Yapay zeka destekli sensörler ve IoT (Nesnelerin İnterneti) cihazları, su kalitesi parametreleri hakkında gerçek zamanlı veriler toplayarak sürekli bir bilgi akışı sağlayabilir. Bu veriler, eğilimleri belirlemek, değişiklikleri tahmin etmek ve potansiyel kirletici maddeleri veya tehlikeleri tespit etmek için yapay zeka algoritmaları tarafından analiz edilebilir. Bu proaktif yaklaşım, kamu hizmetlerinin su kalitesi sorunları artmadan önce önleyici tedbirler almasına olanak tanır ve böylece halk sağlığını korur.
ChatGPT gibi konuşmaya dayalı yapay zeka araçlarıyla bu bilgileri elde etmek her zamankinden daha kolay hale geliyor. Çok sayıda kontrol panelini incelemek yerine ihtiyacınız olan bilgiyi ChatGPT’ye bir soru şeklinde sormak kadar basit olabilir, örneğin: “Hey Klir, önümüzdeki 90 gün içinde limit aşımlarını nerede göreceğiz?”
İdari Görevleri Örnekleme Sonuçları Verileriyle Bütünleştirme
Önemli veriler üzerinde harekete geçme zamanı geldiğinde yapay zeka asistanları, su kalitesi yönetiminin idari yönünün de otomatikleştirilmesine yardımcı olabilir.
Çok sayıda elektronik tablo veya grafiği incelemek yerine, yapay zeka asistanınızdan ” yöneticinize 75 nolu kuyunun sonuçlarını özetleyen resmi bir e-posta yanıtı yazmasını” isteyebilirsiniz.
Yapay zeka asistanınızdan yöneticinize, bu sonuçlarla ilgili olarak durumun hizmet programı ile uyumlu olduğunu veya mevcut sonuçların harekete geçilmesi gerektiğini gösterdiğini bildirmesini de isteyebilirsiniz.
ChatGPT gibi araçlarla, verileri araştırmak ve e-posta taslakları hazırlamak gibi rutin işler için daha az zaman harcayıp daha stratejik konularla ilgilenmek için zamanı daha iyi yönetebilirsiniz.
Hızlı Bilgilenme ve Uyumsuzluğun Raporlanması
Bu yıl şu ana kadar 42 numaralı tesisteki kurşun testlerinin yüzde kaçı uyumlu değildi? Bir yapay zeka asistanıyla, verileri örneklemekten ve olası uyumsuzlukları işaretleyerek niceliksel içgörüler üretmek, zaman alıcı, potansiyel olarak hataya açık bir süreçten uzaklaşır .Bu konuda yapılacak iş sisteme sadece bir soru sormanın hızlı ve zahmetsiz çabasına dönüşür.
Kurumiçi Bilgi Kontrollerine Uyum
ChatGPT bir kuruluşun dahili sunucularına dağıtıldığında, Yapay Zeka (AI) modeli, verileri harici olarak paylaşmaya gerek kalmadan verilerinizden öğrenebilir, bu da yardımcı programın bilgi koruma kontrollerine uymayı ve stratejik müşteri verilerini, altyapı ayrıntılarını ve uyumluluk kayıtlarını güvende tutmayı kolaylaştırır .
Yapay Zekanın 21. Yüzyıl Su Yönetimini Dönüştürme Potansiyeli
ChatGPT gibi yapay zeka teknolojisindeki son gelişmeler, su hizmetleri yönetimini dönüştürme konusunda büyük bir potansiyel taşıyor. Teknik ve idari yöneticiler yapay zeka araçlarından yararlanarak, izin verme ve uyumluluk, proje yönetimi, acil durum müdahalesi ve planlaması ve özellikle su kalitesinin sağlanması ve kontrolü konularında işgücü ve zamandan tasarruf edebilecektir.
ChatGPT entegrasyonunun yardımıyla, su hizmetleri yönetiminde ve tesislerinde çalışanlar rutin görevlerle daha az uğraşarak karşılaşabilecekleri sorunlara yönelik bilgi toplamaya ve öğrenmeye daha fazla zaman ayırabilecektir.
Çok miktarda veriyi işleme ve analiz etme yeteneği ile yapay zeka, su hizmetlerinde daha bilinçli kararlar almasını, operasyonel verimliliğin artmasını ve abonelere sürekli ve yüksek kaliteli su hizmeti verilmesini sağlayacaktır. Yapay zeka konusundaki ilerlemeler devam ettikçe, 21. Yüzyılın su yönetiminin belirsizlikleri ve zorluklarıyla başa çıkılması ve suyun daha verimli yönetimi kolaylaşacaktır.
Kaynak: https://www.klir.com/resources/how-ai-could-transform-water-management