Cemil Çiçek’ten HDP’nin kapatılması tartışmalarına ‘Batasuna’ yorumu
UHA HABER / Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi ve eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek, gündemdeki HDP’nin kapatılması tartışmalarına ilişkin AİHM’nin Batasuna kararını hatırlatarak “Değil terörle iltisaklı olmak, terörü teline etmemek bile kapatılma sebebi sayıldı” dedi.
(UHA) Uluslararası Haber Ajansı’nın ‘AKŞAM Gazetesi’nden aktardığı haberine göre, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi ve eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek, gündemdeki HDP’nin kapatılması tartışmalarını yorumladı.
Bir televizyon kanalına konuşan Cemil Çiçek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin İspanya’daki terör örgütü ETA’nın siyasi kanadını temsil eden Batasuna’nın kapatılmasına ilişkin kararını hatırlattı.
Cemil Çiçek, “Mahkeme değil terörle iltisaklı olmak, terörü teline etmemeyi bile kapatılma sebebi saydı” dedi.
Çiçek HDP’nin kapatılması tartışmalarına ilişkin şunları söyledi:
Evet Parlamanto’nun temayülü, geriye dönük, parti kapatmaları zorlaştırmaktı. Ben de bunu savundum. Hala de savunurum.
“PARTİLER SORUMLULUK TAŞIYAN KURULUŞLARDIR”
Parti kapatmalar doğru bir şey değil. Bir faydası olmadı. Ama bu da, amiyane tabir, atasözü olduğu için söylüyorum. “Ben köpeksiz köye düştüm değneksiz gezerim” havasında olmamalı. Partiler sorumluluk taşıyan kuruluşlardır. Demokrasinin vazgeçilmez unsurlarıdır. Ayak nasırı da olmamalıdır bunlar. Bunlar da kendisine çeki düzen vermeli. Olmasa nasıl olacak?
BATASUNA KARARINA GÖNDERME
Şimdi filancanın davası olduğu zaman AİHM kararı böyle diyor. AHİM kararı da diyor ki, Batasuna Partisiyle ilgili… Ben bunu çok önceden verdim. Başıma gelmedik de iş kalmadı. Şimdi herkes, ben de anlamıyorum yani bizim toplumumuzda belli kesim, medyanın belli kesimi, dün bu tarafta bugün bu tarafta. Herkes enlemini boylamını belli etse de biz de anlayıversek. Batasuna kararı çıktığı zaman ben dedim ki: Ya arkadaşlar bak dikkat edin değil terörle iltisaklı olmak terörü telin etmemeyi bile mahkeme kapatma sebebi saydı. Şimdi o karar işimize geldiği zaman AİHM kararı işimize gelmediği zaman olmaz.
O zaman yapılacak iki şey var. Ya mevzuatı değiştireceksiniz. Ya da bu kendi huyunu değiştirecek, söylemini değiştirecek. Değilse başka türlü olmaz ki.
[UHA Haber Ajansı, 02 Şubat 2021]