ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:33 Agriconnect Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Platformu, COP29 Taraflar Konferansı’na katılacak
09:17 Çay içerken yanında yenilenlere dikkat: Kalsiyum ve demir emilimini sıfırlıyor
07:47 Tarım ve Orman Bakanlığı yeni listeyi açıkladı: Sağlığı riske atan tereyağı ve peynirler tek tek ifşa edildi
07:34 AB, “düzensiz göçle mücadele yasalarını sertleştirme” kararı aldı
06:47 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Cumhurbaşkanlığı onayıyla yürütülen Kartepe Haddane ve Çevre Tahribatı projesinden vazgeçilmesi son derece önemli”
06:09 CHP’li Bülbül, kayıp çocuk sayısını açıklayamayan TÜİK’i eleştirdi
01:01 Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara aktarılıyor
00:54 Ömer Çelik’ten katil İsrail’in bakanına tepki: Katz bir cinayet şebekesinin üyesidir
00:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Azerbaycan’a kutlama mesajı
00:39 İstanbul’daki bebek ölümleriyle ilgili 22 kişi tutuklandı
00:33 Dışişleri’nden soykırımcı katil İsrail’in eli kanlı bakanına fotoğraflı tepki
00:32 İran Dışişleri Bakanı Türkiye’de: Ankara, Tahran’a karşı elini güçlendiriyor mu?
00:21 Hakan Fidan Hamas üyelerini kabul etti
00:13 Cevdet Yılmaz: Barış katliamla değil Filistin halkının haklı talepleri karşılanarak sağlanabilir
00:08 Beyaz Saray: “Yahya Sinvar’ın öldürülmesi Gazze’de olası ateşkes için bir dönüm noktası olabilir”
00:08 İstanbul’da Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği toplantısı: Erdoğan İsrail’e silah ambargosu için BM’ye çağrı yaptı
00:02 Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Kulüpler Birliği (KOBSKA) ve  Su Politikaları Derneği  “Ticari İşletmelerin Yeşil Ekonomiye Geçişinin Desteklenmesi” projesinde işbirliği yapacak
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOUVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Çay içerken yanında yenilenlere dikkat: Kalsiyum ve demir emilimini sıfırlıyor

Çay içerken yanında yenilenlere dikkat: Kalsiyum ve demir emilimini sıfırlıyor
19 Ekim 2024
4
A+
A-

Demir zengini yiyecekler tüketirken çay içmenin, bu hayati mineralin vücut tarafından emilimini önemli ölçüde azaltabileceği ortaya çıktı. Peki, çay neden demir emilimini engeller ve hangi besinlerle birlikte çay tüketiminden kaçınmak gerekir?

SputnikNews’de yer alan habere göre, Çaysağlık açısından Sputnik Türkiye'ye neden erişilemiyor? İşte sebebi ve çözümü Sputnik'e neden girilemiyor?birçok fayda sunsa da demir emilimi üzerindeki etkisi göz ardı edilmemesi gereken bir konu. Uzmanlar, çayın içeriğinde bulunan tanenler ve kalsiyumun, özellikle bitkisel kaynaklı demirin emilimini ciddi şekilde azaltabileceğini belirtiyor. Peki, bu durumun vücudumuz için sonuçları ne olabilir?

Çaydaki tanenler demir emilimini zayıflatıyor

Çay, yüksek miktarda polifenolik bileşikler içerir ve bu bileşiklerden biri olan tanenler, vücut için birçok açıdan faydalı olabilir. Ancak, çaydaki tanenler bağırsaklarda demirle birleşerek, demirin kana geçmesini zorlaştırdığı ortaya çıktı. Özellikle bitkisel kaynaklı non-hem demir, yani sebzelerden ve baklagillerden aldığımız demir, çay içildiğinde neredeyse hiç emilmez hale gelebilir.

Demir neden hayati önem taşıyor?

Demir, vücudun temel işlevlerinden biri olan oksijen taşınmasını sağlıyor. Kandaki hemoglobin üretiminde önemli bir rol oynayan bu mineral, enerji seviyelerinin korunması ve genel sağlık için kritik bir öneme sahip olmasıyla biliniyor. Uzmanlara göre yeterli miktarda demir alınmadığında, yorgunluk, halsizlik ve bağışıklık sisteminde zayıflama gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Dolayısıyla, çay tüketimi bu açıdan dikkat edilmesi gereken bir konu haline geliyor.
Uzmanlar uyardı: Demir eksikliğini önlemek için çay tüketimine dikkat!

Sebzeler ve çay tüketimi: Riskli bir kombinasyon

Çay, bitkisel kaynaklı demir emilimini daha da zorlaştırıyor. Örneğin, ıspanak, mercimek ve pazı gibi sebzeler demir açısından zengin olmalarına rağmen, bu yiyeceklerle birlikte çay içildiğinde vücut, demiri neredeyse hiç kullanamıyor. Bu yüzden uzmanlar, sebzelerle birlikte çay içilmemesi gerektiğini vurguluyor. Çayı yemeklerle birlikte değil, öğün aralarında tüketmek daha sağlıklı bir alışkanlık olabilir.

Sütlü çay da risk taşıyor

Çayla birlikte sadece tanenler değil, aynı zamanda çaya eklenen süt de demir emilimini olumsuz etkileyebiliyor. Sütkalsiyum açısından zengin olduğu için demirle yarışarak vücudun demir emme kapasitesini azaltıyor. Özellikle sütlü çay tüketen ve demir eksikliği riski taşıyan bireylerin bu duruma dikkat etmeleri gerekiyor.

Demir zengini yiyeceklerle çay tüketmekten kaçının

Demir eksikliği sorunu yaşamamak için, demir açısından zengin yiyeceklerle çayı bir arada tüketmekten kaçınmalısınız. Örneğin, ıspanak, mercimek, fasulye ve kuruyemişler gibi bitkisel kaynaklı demir içeren yiyecekler, çay ile birlikte tüketildiğinde vücut bu demirden tam anlamıyla faydalanamıyor. Bu yiyecekleri, C vitamini açısından zengin gıdalarla tüketmek ise emilimi artırabilir.

Çayı yemekten sonraya bırakın

Uzmanların bir diğer önerisi ise çay içimini yemeklerden sonraya bırakmak. Çayı, yemekten en az bir saat sonra içmek, demirin emilimini engelleyen etkilerinden kaçınmanıza yardımcı olabilir. Bu basit alışkanlık, özellikle demir eksikliği riski taşıyanlar için önemli bir fark yaratabilir.

Çay tüketimine dikkat

Sonuç olarak, çaydaki tanenlerin ve kalsiyumun, demir emilimini olumsuz yönde etkilediği bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçektir. Çay içme alışkanlığınızdan vazgeçmek zorunda değilsiniz, ancak demir açısından zengin yiyeceklerle aynı anda çay içmekten kaçınarak sağlığınızı koruyabilirsiniz. Unutmayın, doğru zamanlama ve bilinçli tercihler, sağlığınız üzerinde büyük bir etki yaratabilir.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.