CANiK’in yatırımı Türk-ABD ilişkileri için örnek oldu
* NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi Programı paralelinde Vaşington’da Türk Amerikan İş Konseyi ve Amerikan Türk İş Geliştirme Konseyi tarafından düzenlenen toplantıda, CANiK’in ABD’de inşası tamamlanan yeni fabrikası savunma sanayisinde iş birliği örneği olarak gösterildi.
* CANiK, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi Programı paralelinde düzenlenen Yuvarlak Masa Toplantısı’na katıldı.
Türk Amerikan İş Konseyi (TAİK) ve Amerikan Türk İş Geliştirme Konseyi (ATBR) tarafından organize edilen yuvarlak masa toplantısı, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve uzun yıllar ABD’nin NATO görevlerini icra eden General Tod D. Wolters’in katılımıyla büyük ilgi uyandırdı.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün de katılımıyla, Başkanlığın en üst seviyeden temsil edildiği toplantı, ATBR Yönetim Kurulu Üyesi Gregory Bloom moderatörlüğünde ve TAİK Başkanı Murat Özyeğin önderliğinde gerçekleştirildi.
CANiK ve önde gelen savunma sanayii şirketlerimizin sponsorluğunda gerçekleşen bu önemli toplantı, ABD ve Türkiye arasında savunma sanayinin yeni iş birlikleri ile daha da geliştirilmesi amacıyla düzenlendi.
Toplantıya katılan iki ülkenin önde gelen sanayi temsilcileri, önümüzdeki dönemde yapılması gerekenler hakkında istişarelerde bulundular.
Yuvarlak masa toplantısında, CANiK’in ABD’de inşası tamamlanan yeni fabrikası da iş birliği örneği olarak gösterildi.
CANiK Genel Müdürü Cahit Utku Aral, iki ülkenin savunma sanayinde var olan ilişkilerinde son dönemde atılan adımlarla yeni bir döneme girdiğini söyledi.
Bu kapsamda iki ülke kurumları ve şirketlerinin birlikte çeşitli projeler hayata geçirdiğini vurgulayan Aral, CANiK’in ABD’de bir üretim tesisi kurmak için bir süredir yürüttüğü çalışmaları tamamladığını bildirdi.
Aral, ABD’deki yatırımın Samsun Yurt Savunma Grup şirketleri bünyesinde üretilen ve ABD’de üretimi olmayan orta kalibre silahların teknoloji transferi ve ABD ordusuna satışı için hayata geçirildiğini vurguladı.
Savunma sanayinde stratejik iş birliklerinin ve teknoloji transferlerinin önemine dikkati çeken Aral, CANiK olarak bu doğrultuda çeşitli ülkelerde çalışmalar yaptıklarını, ABD ile bunlara yeni bir halka eklediklerini belirtti. Aral, diğer ülkelerde olduğu gibi ABD’de yürütecekleri faaliyetlerle de iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesine katkıda bulunmayı amaçladıklarını kaydetti.
***
CANiK ve Samsun Yurt Savunma Hakkında:
CANiK bağlı olduğu Samsun Yurt Savunma (SYS)’nın Dünyaca ünlü Ateşli silahlar markası olup Türkiye, ABD ve Birleşik Krallık’ta ana üretim tesisleri bulunan ve sahipleri Türk olan global bir savunma sanayi şirketidir. SYS, devlet öncülüğünde başlatılan Doğu Karadeniz Silah Projesi’nin Samsun ayağının temsilcisi olarak 1998 yılında kuruldu. Aradan geçen yılda SYS; CANiK markasıyla silah, silah aksesuarları, silah sistem tasarımı ve üretimi konusunda Türk savunma sanayinin önemli kuruluşlarından biri haline geldi. Merkezi İstanbul’da bulunan SYS, Samsun Organize Sanayi Bölgesi’ndeki toplam 100 bin ve ABD’de 20.000 metrekare kapalı alanda kurulu 7 tesisinde 1.000’den fazla çalışanı ile üretimini sürdürüyor. Aral Ailesi tarafından yönetilen SYS, hafif silah pazarında CANiK markasıyla adını dünyaya duyurdu. SYS Türkiye’deki tesislerinde yıllık 450 bin adet tabanca, 6.000 adet uçaksavar, İngiltere ve Türkiye’deki tesislerinde 250 adet orta kalibre top ve İstanbul’daki tesisinde de bu silahların atış kontrol sistemlerini üretimi gerçekleştiriyor. Türkiye ve İngiltere’nin yanı sıra Amerika’daki tesislerinde yıllık 150 bin adet tabanca üretimi gerçekleştiriyor. Ayrıca dünyanın 24 ülkesinin ilgili kurumlarınca ‘devlet ihalesi kapsamında’ resmi silah olarak tercih ediliyor. Üretiminin yüzde 95’ini 70 ülkeye ihraç eden firma, 2010 yılından beri ABD’deki faaliyetlerini, kurduğu CANiK USA firması üzerinden yürütüyor; 2020 ve 2021 yıllarında dünyadan Amerika’ya en çok tabanca ihraç eden üçüncü firma oldu ve 2021 yılında SSB tarafından Türkiye’nin Namlulu Silahlar kategorisinde en büyük ihracatçısı olarak ödüllendirildi. 2022 ve 2023 yıllarında da Türkiye’nin en büyük 10 savunma sanayi ihracatçısı arasında tek özel sektör silah üreticisi olarak yerini aldı. Özgün yerli tabancadan, milli uçaksavar üretimine kadar birçok yerli ve milli savunma sanayi projesinin partneri olan SYS, dünya çapında bir savunma sanayi şirketi olarak çalışmalarını sürdürüyor.