Çabuk unutuyoruz! Afet Acil Durumlar ve Sivil Savunma

A+
A-
Bir 17 Ağustos depremi anma programını daha geride bıraktık. Afet ve Acil Durumlara ne kadar hazırız, bu konu da bir sorgulama yapmalıyız. Ülkemiz Afet ve Acil durum kuşağında bir ülkedir. Dünyada en fazla Afet Acil Durum olayı yaşanan ülkelerin başında gelmektedir. Can ve Mal kaybını azaltmak için hazırlıklar yapılıyor ama yeterli değil, sürekli halkın ve kamuoyunun gündeminde tutmakta yarar var.
Strateji Enstitüsü Başkanı Şener MENGENE, “Çabuk unutuyoruz! Afet Acil Durumlar ve Sivil Savunma” başlıklı bir yazı kaleme aldı.
Konuk yazar MENGENE’nin yazısının detayı şöyle:
Özelikle; Marmara ve İstanbul gibi bir metropolde büyük bir depremin etkisi çok yıkıcı olur. Neler yapılmalıdır gibi bir sorgulama yaparsak öncelikle; eğitim ve bilinçlendirme ile başlanılmalıdır. Kentsel dönüşüm çalışmaları hızlandırılmalıdır. Kentsel dönüşümde ada bazlı bir uygulama yapılmalı. Vatandaşlar mağdur edilmemeli, hakları korunmalı, kata kat, m2’ye m2 tam olarak verilmeli.
Belediyeler ve Kaymakamlıklar bu konuda daha fazla inisiyatif almalıdır. Halkı mahalle mahalle, köy köy hazırlamaları gerekir. Hazırlıklar yapılıyor ama yeterli değil. Yine de bu konuyu önemine binaen sürekli halkın ve kamuoyunun gündeminde tutmakta yarar var. 6 şubat depremi sonrasında Afet ve Acil Durum Eğitim çalışmaları yoğun bir şekilde çalışmalar devam ediyor. İl ve İlçelerde Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezleri oluşturuluyor. Uygulamalı tatbikatlar geniş bir katılımla devam ediyor ama yine ’de sürekli hale getirilmelidir.

Önleyici eğitim çalışmalarına ve tatbikatlara daha fazla ağırlık verilmektedir. Dünyada ve Ülkemizde meydana gelen depremler, küresel ısınma, ekolojik sistemde değişimler ve mevsimsel iklim değişikliklerin dolayı ülkemizde sel, heyelan, toprak kayması, yıldırım, hortum, çığ gibi olaylar ve yangın, kimyasal olaylar gibi yapay afetlerde artışlar yaşanmaktadır. Ülke ekonomisini olumsuz yönde etkilemektedir.
EM-DAT verilerine göre, tüm dünyada doğal afetler 1980 öncesine göre üç kat artış göstermektedir. Ülkemiz, tektonik kuşakta yer aldığından deprem kaçınılmaz afet olarak karşımıza çıkmaktadır. Afet ve acil durum riskinin fazlası olması nedeniyle kısa, orta ve uzun vadeli afet planlaması yerel, bölgesel ve ulusal olarak yapılmalıdır.
Toplumsal afet bilincini artırmak için yazılı, görsel, radyo ve sosyal medya ile yerel, bölgesel ve ulusal medya da eğitici programlar ve kamu spotu gibi iletişim, video, resim gibi bilgilendirici reklam ve tanıtım programları yapılmalıdır. Daha fazla eğitim ve bütün kurumların katılımı ile tatbikatlar yapılmalıdır.

Afet ve Acil Durum mevzuatında kamu, özel ve özerk kurumlar ile gönüllü teşekküllerin işbirliği artırılmalıdır. İlköğretimden itibaren eğitimler verilmelidir. Bütün kamu ve özel kuruluşlar afet planı hazırlamalıdır. Deprem ve ilkyardım çantası hazır edilmeli. Her ailede aile afet planı yapılmalıdır. Yangınlar, can ve mal kaybına sebep olmakta ve özellikle sanayi tesislerinde yaşanan olaylar ülke ekonomisini ciddi olarak olumsuz etkilemektedir.
İnşaat teknolojilerinde meydana gelen yenilikler ve akıllı şehircilik projelerinin uygulama ve entegrasyonu çok önemli, özellikle proje onay aşaması ve öncesinde zemin etütleri büyük önem arz etmektedir. Bölgesel olarak risk içeresin olaylar ve nedenleri belirlenmeli ve çözümler üretilmelidir. Dere yatakları kesinlikle yerleşime kapatılmalıdır. Bu konuda ilçe, il ve büyükşehir belediyeleri, il özel idareleri ve kaymakamlıklar, üniversiteler ve valiliklere ve ilgili bakanlık ve merkezi kurumlara önemli görevler düşmektedir.
BM afet riskleri azaltılması için düzenlenen Sendai Konferansı 2015-2030 kararlarında ülkemizin de imzası var. Bu kararlarda devlet ve yerel yönetimlerin STK’ları bu konu da destekleyeceği kararı var. Bu konu da STK’lar daha fazla desteklenmelidir. Acil Durum ve Afetler ile ilgili kurumlar arasında işbirliği geliştirilmeli. Acil Durum numarası tek numara uygulaması ülke genelinde uygulamaya geçirilmelidir.
AFAD, İtfaiye, AKOM, UMKE, Hızır Acil, Milli Eğitim, Müftülükler, Emniyet, Jandarma, Sahil Güvenlik, Arama Kurtarma Dernekleri, Gaz, Elektrik, Su ve Zehir Danışma gibi kurumlar ortak komuta santralden yönlendirilmelidir. Tarih tekerrürden ibaret değildir. Hatalar tekerrürden ibarettir. Bölgesel riskler azaltılmalıdır. Özellikle; Ege ve Akdeniz’de orman yangınları ve her yağmurda Karadeniz bölgesinde bir il, ilçe yada köyde sel veya heyelan yaşanmaktadır. Orman yangınlarına kasdi neden olanlara caydırıcı cezalar verilmelidir.

Ülke olarak Afet ve Acil Durumları kronik sorun olmaktan çıkarmak için kalıcı çözümleri uygulamaya geçirmek mecburiyetindeyiz. Türkiye Afet Müdahale planı(TAMP) güncellenmektedir. Ayrıca masabaşı ve saha tatbikatları yapılmalıdır. Olası ani bir savaş durumuna göre Sivil Savunma hazırlıkları yapılmalıdır. Sığınaklar gözden geçilmeli, uzun ömürlü yiyecek ve su stok edilmelidir. AFAD ve İtfaiye Gönüllü Projesi geliştirilmeli, mevzuatta yer verilmeli, yasal düzenleme yapılmalı. Afetler yaşanmadan önce bütün hazırlıklar tamamlanmalıdır. Bizlerde katkı sunmaya ve üzerimize düşeni yapmaya hazırız.

Şener MENGENE
Strateji Enstitüsü Başkanı
ETİKETLER: 17 Ağustos depremi
Yorumlar
Benzer Konular
* TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasanın uzlaşmayla yapılması gerektiğini yineledi. * Siyasi partilerle gerçekleştirdiği ilk tur görüşmelerin olumlu bir havada geçtiğini vurgulayan Kurtulmuş, “Bu işin esası samimiyettir. Samimiyetle bu süreci yürütebilmeyi ümit ediyorum. Ben, kendi adıma buna gayret edeceğim” dedi. UHA / İnternational News Agency Yeni Şafak’ın haberine göre,...
6 Mayıs 2024
Bazı Devletler çeşitli yöntemlerle farklı ülkelerde yeni topraklar ediniyor. Yerel halk bu kaynaklardan yoksun kalıyor. Böylece kaynak paylaşımı rekabeti içinde yeni bir gıda jeopolitiği oluşuyor. UHA / İnternational News Agency Dursun YILDIZ, SPD Başkanı BM Raporları Gelişmekte olan ülkelerdeki tarım ve gıda üretimine yönelik yabancı sermaye akışında önemli artışlar olduğunu ortaya...
14 Şubat 2025
MİT, TUSAŞ’a yönelik gerçekleştirilen terör saldırısı sonrasında, Suriye ve Irak’ın kuzeyinde PKK/YPG’ye ait toplam 157 hedefi TUSAŞ üretimi ANKA SİHA’larla vurdu. MİT, Suriye ve Irak’ın kuzeyinde terör hedeflerini yerle bir etti. MİT, TUSAŞ’a yönelik PKK tarafından gerçekleştirilen menfur terör eylemi sonrasında, 23-26 Ekim tarihleri arasında Suriye ve Irak’ın kuzeyinde PKK/YPG’ye ait...
27 Ekim 2024
Irak’ın kuzeyindeki Pençe Kilit Operasyonu bölgesinde belirlenen 10 PKK’lı terörist hava harekatıyla etkisiz hale getirildi. UHA / İnternational News Agency Milli Savunma Bakanlığı sosyal medya hesabından Pençe Kilit bölgesinde hava harekatı düzenlendiğini duyurdu. Operasyonda 10 PKK’lı terörist etkisiz hale getirildi. “Milletimizi terör belasından kurtarmak için mücadelemizi sürdüreceğiz!” MSB açıklamasında şu...
23 Ocak 2024
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Estonya Cumhurbaşkanı Alar Karis’i resmi törenle karşıladı. Estonya Cumhurbaşkanı Karis, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davetine icabetle, Türkiye’ye resmi ziyaret gerçekleştiriyor. Liderler, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki resmi karşılama töreninin sonrasında baş başa görüşmeye geçti. Görüşmelerde, iki ülke ilişkileri tüm yönleriyle gözden geçirilerek, iş birliğinin geliştirilmesi için atılabilecek ortak adımlar ele alınacak. Türkiye...
28 Haziran 2024
UHA HABER / IŞİD’in Suriye’nin Kobani kentine düzenlediği saldırı sırasında, 6-8 Ekim 2014 tarihinde düzenlenen sokak gösterileriyle ilgili haklarında dava açılan ve aralarında HDP yöneticilerinin de bulunduğu 108 kişinin yargılanmasına devam edildi. Duruşmada dört kişi tahliye edildi. Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Kobani Davası’nın üçüncü duruşmasının beşinci oturumunda tutuklulardan...
27 Haziran 2021
Cumhurbaşkanı Erdoğan, terörle sivil siyasetin yan yana durmayacağını ifade ederek, “Terörle demokrasi bir arada bulunamaz. Yargının Hakkari ile ilgili vermiş olduğu karar kimseyi rahatsız etmesin. Yargı burada kanunu değil, hukuku konuşturmuş ve kararını da buna göre vermiştir” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 8. Anadolu Medya Ödülleri töreninde konuştu. Cumhurbaşkanı Recep...
6 Haziran 2024
İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, iktidarın Rusya’ya bağımlı enerji politikalarını eleştirerek, “Sayın Cumhurbaşkanının Putin’le şahsi kader dayanışması içinde olması Türkiye’nin enerji mimarisini, enerji güvenliğini şekillendirmemelidir.” ifadelerini kullandı. TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın haberine göre, İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, Enerji Bakanlığı bütçesinin Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki...
18 Kasım 2022