ByLock’un lisans sahibine yurt dışına çıkış yasağı
İSTANBUL-UHA HABER / FETÖ’nün şifreli haberleşme programı ByLock’un lisans sahibi David Keynes (Alpaslan Demir) hakkında tahliye kararı verildi ve yurt dışına çıkış yasağı getirildi.
İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, 3 Kasım’da, “silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan tutuklu yargılanan David Keynes ile ilgili dosya üzerinden aylık tutukluluk incelemesini yaptı.
Mahkeme, cumhuriyet savcısının 27 Ekim’deki mütalaasında sanığın tahliyesini talep ettiği bilgisini vererek, Keynes hakkındaki delillerin büyük oranda toplandığını açıkladı.
Soruşturma ve kovuşturmaya maruz kalacağını bilerek kendiliğinden yurt dışından Türkiye’ye gelen sanığın kaçma şüphesinin bulunduğuna dair somut bir olgunun olmadığına kanaat getiren mahkeme, hakkında etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanması ihtimalinin olması ve tutuklu kaldığı süreyi göz önüne alarak Keynes’in tahliyesine hükmetti.
Heyet, sanık hakkında yurt dışına çıkış yasağından oluşan adli kontrol tedbiri uygulanmasını karara bağladı.
Bu arada, davanın 6 Ekim’deki duruşmasında sanık Keynes’in savunması alınmış, tahliye talebi reddedilmişti.
Etkin pişmanlıktan faydalanmak istedi
ABD vatandaşı olduktan sonra Alpaslan Demir ismini değiştiren ve FETÖ’nün gizli haberleşme programı ByLock’un lisans sahibi olduğunu kabul eden David Keynes, 9 Haziran’da ABD’den Türkiye’ye geldikten sonra tutuklanmıştı.
FETÖ ile iltisakı nedeniyle kapatılan Bank Asya’da hesabı bulunan Keynes’in avukatınca 4 Mart 2021’de verilen dilekçede, Keynes’in Türkiye’ye gelerek etkin pişmanlık hükümleri kapsamında beyanda bulunmak istediği anlatılmıştı.
Örgüt elebaşı Gülen’le bizzat görüştürüldü
İddianamede, Keynes’le ilgili “örgütün evlerine gidip konakladığı, şakirtlik programına alınarak örgütün şakirdi haline geldiği, örgüt içerisinde görevler üstlendiği, kütüphane sorumlusu ve belletmen görevlerinde bulunduğu ve örgütün en önemli yapılanma alanı olan TSK gizli yapılanmasında ‘öğretmen’ (grup abisi) konumuna kadar yükseldiği” anlatılıyor.
Keynes’in yaşadığı olumsuzluklardan örgütü sorumlu tutması ve örgütle ilgili mahrem bilgileri köşe yazarına vermesi üzerine bizzat örgüt elebaşı Fetullah Gülen’le görüştürüldüğü anlatılan iddianamede, bu kişinin sahip olduğu mahrem bilgilerden dolayı uygun olanaklar sağlanarak Amerika’ya gönderildiği aktarılıyor.
David Keynes’in, örgüt elebaşının talimatıyla örgüt içi gizli yazışmalarda kullanılacak kriptolu yazışma programı ByLock alan adının kiralanmasıyla ilgili, Google ve Apple marketlerine yüklenmesinde kimlik ve kredi kartı bilgilerini kullandırtarak yardımda bulunduğu anlatılıyor.
Sanığın FETÖ kapsamında “silahlı terör örgütü üyesi olmak” suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.
[UHA Haber Ajansı, 09 Kasım 2021]