ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
06:47 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Cumhurbaşkanlığı onayıyla yürütülen Kartepe Haddane ve Çevre Tahribatı projesinden vazgeçilmesi son derece önemli”
06:09 CHP’li Bülbül, kayıp çocuk sayısını açıklayamayan TÜİK’i eleştirdi
01:01 Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara aktarılıyor
00:54 Ömer Çelik’ten katil İsrail’in bakanına tepki: Katz bir cinayet şebekesinin üyesidir
00:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Azerbaycan’a kutlama mesajı
00:39 İstanbul’daki bebek ölümleriyle ilgili 22 kişi tutuklandı
00:33 Dışişleri’nden soykırımcı katil İsrail’in eli kanlı bakanına fotoğraflı tepki
00:32 İran Dışişleri Bakanı Türkiye’de: Ankara, Tahran’a karşı elini güçlendiriyor mu?
00:21 Hakan Fidan Hamas üyelerini kabul etti
00:13 Cevdet Yılmaz: Barış katliamla değil Filistin halkının haklı talepleri karşılanarak sağlanabilir
00:08 Beyaz Saray: “Yahya Sinvar’ın öldürülmesi Gazze’de olası ateşkes için bir dönüm noktası olabilir”
00:08 İstanbul’da Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği toplantısı: Erdoğan İsrail’e silah ambargosu için BM’ye çağrı yaptı
00:02 Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Kulüpler Birliği (KOBSKA) ve  Su Politikaları Derneği  “Ticari İşletmelerin Yeşil Ekonomiye Geçişinin Desteklenmesi” projesinde işbirliği yapacak
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOUVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
10:02 NATO Savunma Bakanları Toplantısı’ndan notlar!
09:25 Zeytinyağı piyasası ve küresel ısınma
09:14 Ortadoğu için kader seçimi: Trump mı Harris mi?
08:53 Alman hükümetinin tartışmalı güvenlik paketinde neler var?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Büyük pasifik çöp alanında plastik yiyen mantara rastlandı!

Büyük pasifik çöp alanında plastik yiyen mantara rastlandı!
25 Haziran 2024
13
A+
A-

Dünyanın dört bir yanında doğaya karışan plastik atıklar, ciddi bir endişe konusu. Öte yandan bilim insanları doğada plastikle beslenen canlı türlerine rastlıyor. Bu, doğanın kendini iyileştirdiği anlamına mı geliyor?

Deniz bilimcilerden oluşan uluslararası bir ekip, Büyük Pasifik Çöp Alanı adıyla bilinen, ciddi miktarda çöpün yığın halde durduğu bir bölgede, plastik çöpleri parçalayan okyanus kaynaklı bir mantar keşfetti. Parengyodontium album olarak adlandırılan mantar türü, Kuzey Pasifik’teki yüzen plastik yığınının içinde ve çevresinde yaşayan diğer mikropların ince katmanları arasında keşfedildi.

Araştırmaya göre, bu mantar plastik atıkları tüketip parçalayabilen bilinen dördüncü deniz mantarı. Araştırmacılar P. album’un, su şişeleri ve market poşetleri gibi tüketici ürünlerinin yapımında en yaygın olarak kullanılan plastik türü olan ve dünya okyanuslarını kirleten en yaygın plastik atık türü olan, UV ışınlarına maruz kalmış karbon bazlı polietileni de parçalayabildiğini buldu.

Hollanda Kraliyet Deniz Araştırmaları Enstitüsü’nde (NIOZ) Deniz Biyoloğu ve Biyo-Jeokimyacı olan, araştırma ekibinin başında yer alan Annika Vaksmaa yaptığı açıklamada, “UV ışığının plastiği mekanik olarak parçaladığı zaten biliniyordu. Ancak sonuçlarımız, deniz mantarları tarafından biyolojik plastik parçalanmasını da kolaylaştırdığını gösteriyor” dedi.

Büyük pasifik çöp alanında plastik yiyen mantara rastlandı!

Plastik atıklar konusunda endişelenmeye devam etmeli miyiz?

Bu keşif, tek kullanımlık plastikleri gönül rahatlığıyla tüketmeye başlamanız gerektiği anlamına gelmiyor. Okyanuslarımız yıkıcı plastik kirleticilerle dolup taşıyor ve plastik kullanımından mümkün olduğunca kaçınmak, plastiğin Dünya’nın hayati önem taşıyan okyanuslarını çöplerle tıkamasını önlemek için hala en iyi seçeneğimiz.

Dünyanın su kaynaklarını kirleten plastiği azaltmak ve ortadan kaldırmak hala önemli bir hedef. Ancak bunu yapmak ne yazık ki plastiği okyanustan topluca çıkarmak kadar basit değil. Büyük ağlarla plastik aramak deniz yaşamını rahatsız edebilir, üstelik bu yöndeki çabalar maliyetlidir ve genelde başarısız olur.

Dolayısıyla okyanus plastiğini azaltmanın bir yolunu bulma mücadelesinde, plastik bozunma sürecini hızlandırabilen yeni bir mantarın bulunması heyecan verici bir gelişme. Ancak bu her derde deva değil. Araştırmaya göre, laboratuvarda yetiştirilen P. album’un UV ile muamele edilmiş belirli bir plastik parçasını her dokuz günlük dönemde, günde yaklaşık %0,05 oranında parçaladığı gözlemlendi.

Her yıl okyanusa eklenen milyonlarca ton plastik düşünüldüğünde, bu canlının Büyük Pasifik Çöp Yaması’nı tamamen ortadan kaldırması çok zor görünüyor.

Her şeye rağmen, P. Album’un keşfi ümit verici. Araştırmacılara göre bu son keşif, dünyada daha fazla plastik yiyen organizma olabileceğini de gösteriyor.

Araştırmadan elde edilen sonuçlar Science of the Total Environment dergisinde yayınlandı.

Kaynak* Gıda Hattı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.