ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
08:19 İnci Taneleri dizisindeki performansıyla hafızalarda iz bırakan başarılı oyuncu Hazar Ergüçlü ve Efe Çelik’in mutlu anları!..
08:13 IJS Istanbul Jewelry Show, Türkiye Gümüş Takı Sektörüne İvme Kazandıracak!…
07:51 Amerikan Kanser Derneği, 2025 yılına yönelik kanser eğilimleri raporunu açıkladı…
07:37 İzmir Büyükşehir Belediyesi AASSM’de görev yapan otizmli müzisyen Özge Çeltik, sanatıyla fark yaratıyor…
07:22 Samsun Yurt Savunma (SYS) Grup şirketleri’nden CANiK, gücünü Latin Amerika’ya taşıdı!…
07:16 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) halkını kandırmaya devam ediyor!…
07:11 Limon Suyu Görünümlü Ürünlere Yasak Geldi: Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Tüketiciyi Koruyan Yeni Düzenleme…
06:59 Siyaset gündemini hareketlendiren Kılıçdaroğlu iddiası günlerdir gündemden düşmüyor.
06:55 Ziraat Bankası’ndan Nisan Ayına Özel Kampanya: Bankkart Kullanıcılarına 1.500 TL’ye Varan Bankkart Lira Hediyesi…
06:54 Marmaris’in 2019-2024 dönemi eski CHP’li Belediye Başkanı Oktay’ndan partisine sert tepki!…
22:04 Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Trump’ın yeni gümrük tarifelerin etkilenecek sektörlerin temsilcileriyle Paris’te bir araya geldi…
21:35 Fanatik Rum’lardan KKTC topraklarında provokasyon
19:57 Bisiklet turizminin önemli destinasyonlarından Antalya, Kemer ilçesi dağ, gravel ve e-bike bisikleti tutkunlarını bir araya getirecek…
19:32 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 Mart ayı enflasyon verilerine göre, Memur ve emeklilerin Temmuz zammını belli oldu!…
18:28 Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Bahçeli, CHP Genel Başkanı Özel’İn boykot çağrısına tepki gösterdi…
17:20 CHP’nin boykot listesi giderek genişliyor: Anadolu Ajansı ve DBL Entertainment da listeye eklendi!…
12:53 Kocaeli Kartepe’den Haberler!…
11:10 Gazeteci Serkan Borlak son yolculuğuna uğurlandı…
11:08 Türkiye toplam tahıl ürünlerinde 2023-2024 piyasa döneminde yurt içi üretimi ülkedeki talebi karşılama yeterliliği yüzde 111,9 olarak belirlendi…
10:43 Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “Dijital bağımlılık riskine karşı çocuklarımızı korumak zorundayız”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

BRICS ve dünya düzeni

BRICS ve dünya düzeni
29 Ağustos 2023
21
A+
A-

TRT TÜRK yeni banner

BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) yükselen ekonomiler olarak tarif ediliyor. On yılı aşkın süredir zirveler yapılıyor. Son zirve de geçenlerde yapılarak yeni katılımların olması karara bağlandı.

Hasan Basri Yalçın | Yazar | Kriter Dergi

Prof. Dr. Hasan B. YALÇIN & İstanbul Ticaret Üniversitesi 

RICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) yükselen ekonomiler olarak tarif ediliyor. On yılı aşkın süredir zirveler yapılıyor. Son zirve de geçenlerde yapılarak yeni katılımların olması karara bağlandı. Mısır, İran, Arjantin, Birleşik Arap Emirliği, Suudi Arabistan ve Etiyopya, 1 Ocak 2024’te resmi olarak katılacak.

BRICS tartışmaları ilk başta Batı dışında yükselen ekonomilere bir isim vermek için ortaya çıkmıştı. Çin’in yükselişini ve Batı dışı aktörlerle ilişkisini tarif için kullanılan analitik bir değerlendirmenin ürünüdür. Yani sahada gerçekleşen bir işbirliğini anlatmak için türemiş olmaktan ziyade önce adı konulmuş, ondan sonra da siyasi bir gerçekliğe kavuşturma çabası ortaya çıkmıştır. Bir nevi zorlama işbirliği projesi gibi duruyor

Geçen hafta yeni katılımların olacağı kesinleştiği, bir de uluslararası ticarette doların hâkimiyetine karşı söylemler üretilmesi beklendiği için BRICS tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de gündem oldu. Yeni katılımlar onaylandı; ancak dolarla mücadele meselesi hiç açılmadı desek yeridir.

Bu da bana uluslararası sistemle ilgili yıllardır söylemeye çalıştığım şeyi hatırlatıyor. İçinde bulunduğumuz dünya düzeni öyle bir sistem ki, herkes yıllardır çözüldüğünü ve çökeceğini ümit ederek yazıyor ama çok temel göstergeler göz ardı ediliyor.

BRICS and De-dollarizationBatı dışı ülkelerin kendi aralarında bir uluslararası örgütlenmeye gitmesini başarılı bir deneme olarak değerlendirebiliriz. Ancak denemedir nihayetinde. Sonuç alması konusunda o kadar iyimser olunacak bir durum söz konusu değil. Uluslararası kurumsallaşmaya gidilmesi önemli görünür ancak kurumsallaşma tek başına jeopolitik ve jeoekonomik işleyişi belirlemez.

Daha gerçekçi olanı jeopolitik ve jeoekonomik gelişmelerin kurumsallaşmayı belirlediğini düşünmektir. Diğeri arabayı atın önüne koşmak gibi bir iş. Devletler kendi siyasi ve ekonomik çıkarları için bir kurum icat etme yoluna giderse o kurum işleyebiliyor. Ancak önce kurumu oluşturalım, oradan da ortaklık üretiriz diye düşünüldüğünde ise o kurumun işlerlik kazanması mümkün olmuyor.

Dolar konusunda yaşananlara bir göz atın. Dünyanın birçok ülkesi kendi aralarındaki ticarette dahi dolar kullanmanın ABD faydasına ve kendi zararlarına olduğunu düşünüyor olabilir. Hepsi bunu aşmak için istekli olsa dahi sistemik zorluklar buna müsaade etmeyebilir. Çok basitçe anlatmak gerekirse, şu BRICS toplantısına katılanların ticari ilişkileri birbirlerinden çok ABD ile olan ilişkileri çerçevesinde şekilleniyor. Her biri teker teker ABD ile daha fazla ilişkili olduğu için birbirleriyle ilişki kurmak için bile ABD üzerinden gitmek zorunda kalıyor.

Zaten tek kutuplu uluslararası sistemin temel özelliği de budur. Hâkim güç tek merkezi oluşturduğu için bütün ilişkiler onun üzerinden kurulur. Siz isteseniz de istemeseniz de birbirinizle ilişki kurmak için bile ABD üzerinden gitmek zorunda kalırsınız. ABD dışı partnerlerinizden hangisinin bir anda sizi göz ardı edip ABD’ye yanaşacağını bilemezseniz. Ve bu endişe nedeniyle de güvenli ilişki kuramazsınız.

Sadece bu basit sebepten ötürü bile BRICS meselesine taşıyamayacağı anlamlar yüklemenin doğru olmadığını düşünüyorum. İyi bir başlangıç olabilir. Ama çok büyük sonuçlar beklemek hayalperestliktir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.