ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Recai Kutan için başsağlığı mesajı
00:17 Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metro Hattı’nda yolcu rekoru
00:16 Emine Erdoğan: Bu karanlık günler, bir halkın özgürlük umudunu söndüremeyecek
00:09 Recai Kutan vefat etti
00:07 SPD Taşkın Alt Kurulu’nun üçüncü toplantısına katıldı
00:04 Katil Siyonist İsrail’in katliamlarına Batı medyasından destek! Kirli oyunları ifşa oldu: Soykırımı böyle gizlemeye çalıştılar!
00:04 Kayseri Gastronomi Günleri’nin 2.’si kapılarını misafirlerine açtı
10:10 Almanya’da resesyon çanları çalıyor
10:07 AK Parti Fiber Altyapı İşini, Operatörlerden Ayıracak mı?
09:06 Otomotiv ihracatı eylülde yüzde 21 artışla 3,4 milyar dolar oldu
06:55 Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uygulaması, taklit ve hileli gıda listeleri artık anlık olarak elektronik ortamda tüketicilerle paylaşılıyor
06:34 Nefret Söyleminin Sahiplenilmesi ile Ne Amaçlanıyor?
06:13 Irak ve Suriye’nin kuzeyinde gerçekleştirilen operasyonlarda; Son bir haftada 58 teröristi etkisiz hâle g
06:00 Elon Musk ilk kez Trump’ın seçim mitingine katıldı
00:48 TBMM’de yoğun mesai başlıyor: İşte gündem maddeleri…
00:34 Katil İsrail Beyrut’u şimdiye kadarki en ağır bombardımanla vurdu
00:32 İzmir Körfezi’ne ‘nefes’ olacak eylem planı bugün açıklanacak
00:30 Türkiye’den Bosna Hersek’e yardım eli
00:29 7 Ekim’in yıldönümü öncesinde dünyanın dört bir yanında Filistin yanlısı gösteriler düzenlendi
00:28 Bağımsız milletvekili Nadir Bedir, “Savaş bittikten sonra Hizbullah ile oturup konuşmalıyız”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Böbrekleriniz risk altında mı? Bir dakikanızı ayırarak cevabını öğrenebilirsiniz…

Böbrekleriniz risk altında mı? Bir dakikanızı ayırarak cevabını öğrenebilirsiniz…
14 Temmuz 2023
12
A+
A-

* Dünyada yaklaşık 850 milyon insan böbrek hastalığı ile yaşıyor.[1] 

* Buna karşın böbrek, fonksiyonlarının yüzde 90’ını kaybettiğinde bile hiçbir semptom göstermeyebiliyor.[2] 

* Erken tanı sayesinde böbrek hastalığının ilerlemesini yavaşlatmak mümkün.

* Bu doğrultuda, Türk Nefroloji Derneği’nin, AstraZeneca Türkiye ve Hayat Su’yun koşulsuz katkıları ile hayata geçirdiği proje, böbrek hastalığı riskini öğrenmeyi kolay ve erişebilir kılıyor.

UHA / İnternational News Agency Türk Nefroloji Derneği, Türkiye’de ve dünyada önemli bir sağlık sorunu olmayı sürdüren kronik böbrek hastalığına karşı suyun faydalarına dair toplumda farkındalık sağlamak amacıyla AstraZeneca Türkiye ve Hayat Su’yun koşulsuz katkıları ile www.sagliklibobreksagliklihayat.com web sayfasını hayata geçirdi. “Sağlıklı Böbrek Sağlıklı Hayat” projesi kapsamında yayına alınan sitede böbrek hastalığı hakkında önemli bilgiler paylaşılırken ziyaretçiler burada yedi sorudan oluşan teste yanıt vererek böbreklerinin sağlık durumunu da öğrenebiliyor. Proje kapsamında, tüketicilerin bilinçlendirmesine destek olmak üzere Hayat Su şişelerinde ve damacanalarında yer alan özel boyunluklarda tüketicileri bu siteye yönlendiren QR kodları yer alacak. Fonksiyonlarının yüzde 90’ını kaybettiğinde bile semptom göstermeyebiliyor2Böbrekler, insanları sağlıklı tutmak için birçok temel görevi yerine getiren organlardır. Ana görevi, kandaki zararlı maddeleri ve fazla suyu uzaklaştırmak olan böbrekler ayrıca kan basıncını kontrol etmeye, kırmızı kan hücreleri üretmeye ve kemikleri sağlıklı tutmaya yardımcı oluyor.1 Dünyada yaklaşık 850 milyon insan böbrek hastalığı ile yaşıyorDünya genelinde erişkinlerin yaklaşık yüzde 10’unda bir çeşit böbrek hasarı olduğu tahmin edilmektedir.Böbrek, fonksiyonlarının yüzde 90’ını kaybettiğinde bile hiçbir semptom göstermeyebiliyor. 2 www.sagliklibobreksagliklihayat.com web sayfasındaki basit test ile böbrek hastalığı riski taşınıp taşınmadığı öğrenilebiliyor. Böbrek hastalığı hakkında bunları biliyor muydunuz?

  • Böbrekler günde yaklaşık 1.500 litre kanı temizliyor.4
  • Şeker hastalığı ve yüksek tansiyon, böbrek hastalığının önde gelen iki nedenidir. 5
  • Erken tanı, gerekli müdahaleler ile böbrek hastalığının ilerlemesini yavaşlatabilir. 3
  • Böbrek hastalığı ileri evrelere kadar genellikle belirti göstermemektedir.3 Bu nedenle hekim kontrolleri ihmal edilmemelidir.

*Tıbbi teşhis amaçlanmamaktadır, bilgi için doktorunuza danışmanız önerilir. Proje ile ilgili detaylı bilgi için:https://www.instagram.com/sagliklibobreksagliklihayat/https://www.facebook.com/sagliklibobreksagliklihayat

 Gazeteci* Dilek ÖZCAN

*** Türk Nefroloji Derneği Hakkında1970 yılında İstanbul’da kurulan Türk Nefroloji Derneği, Nefroloji uzmanlarının kar amacı gütmeyen, ulusal, mesleki ve bilimsel uzmanlık derneğidir. Derneğin amacı; nefroloji, hipertansiyon, diyaliz ve transplantasyon alanlarıyla ilgili eğitimin, bilimsel çalışma ve araştırmaların, koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetlerinin düzeyini ülke çapında yükseltmek, üyeleri arasında mesleki, bilimsel ve sosyal ilişkileri geliştirmek, alanının ve üyelerinin haklarını korumak ve Türk Nefrolojisinin ulusal ve uluslararası düzeyde en iyi şekilde temsil edilmesini sağlamak için çalışmalar yürütmektir. Bunların yanında Türk Nefroloji Derneği, halkın böbrek sağlığını korumak ve böbrek hastalıkları konusunda bilgi düzeyini yükseltmek amacıyla değişik platformlarda eğitsel faaliyetler ve kampanyalar düzenlemektedir.  624 üyesi bulunan derneğin; Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir ve Kayseri’de 7 şubesi bulunmaktadır. Dernek; Yönetim Kurulu, Denetim Kurulu ve Etik Kurul organlarıyla yönetilmektedir. Daha fazla bilgi için; www.nefroloji.org.tr adresini ziyaret edebilir veya www.instagram.com/turknefroljidernegi ile Instagram’dan, www.facebook.com/turknefroloji ile Facebook’dan, https://twitter.com/turknefro ile Twitter’dan ve https://www.youtube.com/NefrolojiTV ile Youtube’dan takip edebilirsiniz. AstraZeneca HakkındaAstraZeneca (LSE/STO/NYSE: AZN), özellikle onkoloji, kardiyovasküler, renal ve metabolik hastalıklar, solunum ve immünoloji olmak üzere üç tedavi alanındaki hastalıkların tedavisine yönelik reçeteli ilaçların keşfi, geliştirilmesi ve ticarileştirilmesine odaklanan küresel, bilim odaklı bir biyofarmasötik şirketidir. Genel Merkezi İngiltere’nin Cambridge kentinde bulunan AstraZeneca, 100’den fazla ülkede faaliyet göstermektedir ve şirketin yenilikçi ilaçları dünya çapında milyonlarca hasta tarafından kullanılmaktadır. Daha fazla bilgi için www.astrazeneca.com.tr adresini ziyaret edebilir veya www.linkedin.com/company/astrazeneca/  ile Linkedin’den, www.facebook.com/AstraZenecaTurkiye/  ile Facebook’tan, www.instagram.com/astrazenecaturkiye/www.instagram.com/astrazenecaturkiyekariyer ile Instagram’dan ve https://www.youtube.com/astrazenecaturkiye ile Youtube’dan takip edebilirsiniz. Hayat Su Hakkında1984 yılında ilk üretimini gerçekleştiren Hayat Su, Danone Türkiye çatısı altında faaliyetlerini yürütmektedir ve ambalajlı su sektörünün en köklü markalarından biridir. Hayat Su, her gün tüketicilerine en iyi ürün ve hizmet kalitesini sağlamak üzere çalışmakta olup, yenilikçi ve zengin ürün portföyünü tüketicilerinin beğenisine sunmaktadır. 39 yıllık tecrübesiyle faaliyetlerini kalite, gıda güvenliği ve üretimde uluslararası standartlarla sürdürmektedir. Detaylı bilgi için: https://www.hayatsu.com.tr


1. https://www.niddk.nih.gov/health-information/kidney-disease/kidneys-how-they-work
[2] Jager KJ, et al. Kidney Int. 2019;96(5):1048-10503.T.C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü. Türkiye Böbrek Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı (2018-2023).4.Chade AR. Compr Physiol. 2013;3(2):817–831.5. Arıcı M. Kronik böbrek hastalığında yeni risk faktörleri. http://www.tihud.org.tr/uploads/content/kongre/5/5.48.pdf (Erişim 9.05.2023)
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.