ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:32 Tunceli ve Ovacık’a kayyum atamalarına muhalefetten tepki: ‘İrade gaspıdır, hukuki değildir’
10:22 İçişleri Bakanlığı, Tunceli ve Ovacık Belediyelerine görevlendirme yaptı
07:40 Adalar Müzesi’nden yeni sergi
07:19 Gazze’de İsrail’in suç ortağı ABD’den Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin İsrailli üst düzey yetkililerle ilgili yakalama kararına tepki: “Kararı reddediyoruz”
07:00 Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, “AK Parti, 11 milyonu aşkın üyesiyle Türkiye’nin en büyük sivil toplum hareketidir”
06:50 Kocaeli Ticaret Odası’nın standına 2. Uluslararası Sağlık Turizmi Fuarı’nda yoğun ilgi
06:34 TÜBİSAD: Türkiye’nin geleceğini bilişim sektörü, bilişim sektörünün geleceğini ekosistem ekonomisine geçiş belirleyecek
06:32 Asya Açılımı’nın jeopolitik yansımaları
06:29 Suudi Arabistan’ın “Vizyon 2030” Reformlarının arka planı
06:20 Gazze’de katil soykırımcı İsrail’in suç ortağı ABD’den Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin İsrailli üst düzey yetkililerle ilgili yakalama kararına tepki: “Kararı reddediyoruz”
06:14 Katil Netanyahu için tutuklama kararı: Şimdi ne olacak?
06:00 Kocaeli Folklor Spor Kulübü şampiyonluk ünvanını korudu
00:50 Yılmaz: UCM’nin katil soykırımcı Netanyahu için tutuklama kararı insanlık için dönüm noktası
00:43 Kocaelili Hakem Arzu Görgün’e uluslararası görev
00:38 Usulsüz çakar kullananlara yeni cezalar belli oldu
00:30 Ruhsatsız silah taşıyanlara dört yıl hapis cezası
00:12 TUSAŞ’tan Çanakkale temalı HÜRJET paylaşımı
00:06 Hafta sonu kar geliyor
00:06 Irak ve Suriye’nin kuzeyinde 9 terörist etkisiz hale getirildi
00:03 Bakan Fidan’dan BRICS açıklaması: Ortaklıkla ilgili bir teklif aldık
TÜMÜNÜ GÖSTER →

BM (WFP) Temsilcisi ve Ülke Direktörü Nils Grede : ’80 ülkede 282,7 milyom insan açlık sınırında yaşıyor’

BM (WFP) Temsilcisi ve Ülke Direktörü Nils Grede : ’80 ülkede 282,7 milyom insan açlık sınırında yaşıyor’
30 Aralık 2021
430
A+
A-

İSTANBUL-UHA HABER / Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) Temsilcisi ve Ülke Direktörü Nils Grede, pandemiden önce yüksek gıda maliyetinin 3 milyar insanı etkilediğini, şu anda ise 3 kişinin beslendiği maliyetle 1 kişinin beslenebildiğini ifade ederek, “Dünyanın her bölgesinde insanlar, özellikle de yoksullar sağlıklı beslenemiyorlar. Son tahminlere göre 80 ülkede 282,7 milyon insan açlık sınırında” dedi. 

Turkuvaz Medya Grubu tarafından ekonomi dergisi InBusiness öncülüğünde başlatılan, sürdürülebilirlik konusunda farkındalık oluşturma misyonu taşıyan Küresel Umut Festivali’nin Türk Hava Yolları ve Türk Telekom ana sponsorluğunda, Bahçeşehir Koleji, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Ülker, Bagfaş ve Kargom Sende destek sponsorluğunda gerçekleştirilen ‘Büyük Buluşması’nda konuşan Nils Grede, küresel açlığın endişe verici bir oranda artmaya devam ettiğini söyledi.

Nils Grede, “Son tahminlere göre 80 ülkede 282,7 milyon insan açlık sınırında. Bu 2019’a kıyasla yaklaşık yüzde 110’luk bir artışı temsil ediyor. 2019’da 58 ülkede 135 milyon insan açlık çekiyordu. Bu artış yaygın çatışmalar, büyüyen iklim krizleri ve ekonomik gerileme ve dünya çapında milyonlarca insanın hayatını ve geçim kaynaklarını bozan COVID-19 ile açıklanıyor” dedi.  

Üretilen tüm gıdaların üçte birinin yani 1 trilyon dolar değerindeki kısmının israf edildiğini ifade eden Grede, gıda sistemlerinin doğal çevre üzerinde muazzam bir etkisi olduğunu söyledi.

Türkiye mültecilere karşı çok cömert davrandı' - Sondakika Haberler

Sistemlerimizin toprağı ve suyu tükettiğini ve sera gazlarının üçte birini ürettiğini ifade eden Nils Grede, şunları söyledi: 

“İklim değişikliği tüm dünyadaki gıda sistemlerini etkiliyor.  2°C daha sıcak bir dünya 189 milyon kişinin daha gıda güvenliğini etkileyebilir. Fakat umudu yakalayabilmek önemli… Biz yetersiz beslenme konusunda çaba sarf ediyoruz. Şu anda dünya çapında 5 yaş altı tahmini 150 milyon çocuk bodur. İyi beslenemeyen çocuklar gerek beyin gerekse beden olarak geride kalıyor. Bir çocuğun büyüme eğrisi, kritik fırsat penceresi sırasında belirleniyor. İlk 1000 gün, yani sadece 2,5 yıl boyunca müdahale etmemiz gerekiyor. O yaştaki çocukların besleyici gıdaya, temiz suya ve iyi sağlık hizmetlerine erişimini dünya ve tüm hükümetler karşılayabilir. WFP, dünyanın her yerindeki hükümetlerin bunu yapmasına yardımcı oluyor. 2020’de 17,3 milyon hamile kadın ve çocuğa ulaştık.” 

Sadece gıda sistemleri geliştirmekle kalmayıp aynı zamanda umut yarattıklarına dikkat çeken Grede, Evde Yetiştirilen Okul Yemekleri Programı’nın bu umudun en güzel örneklerinden biri olduğunu söyledi.

2020’de hükümetlerle birlikte 59 ülkede 15 milyondan fazla çocuğa ulaştıklarını ifade eden Nils Grede, “Bu sayede Ruanda’da öğrenci katılımı yüzde 92’ye yükseldi ve öğrencilerin okuduğunu anlama oranı yüzde 49’dan yüzde 78’e yükseldi. Önemli bir sorun da mültecilik. Türkiye, 4 milyon mültecinin sadece güvende olmalarına değil, aynı zamanda birlikte yaşamalarına da izin vermeyi başardı. Türkiye onları kamplara kapatmadı. Mültecilerle Türklerin yan yana yaşamasının yollarını buldu. Dünyaya böyle bir şeyin nasıl olduğunu gösterdi. Böyle bir başarı sadece hükümet tarafından değil, aynı zamanda özel sektör ve genel olarak toplum tarafından inanılmaz bir çabayla üstesinden gelinebilir. Türkiye bunu sağladı” diye konuştu. 

[UHA Haber Ajansı, 30 Aralık 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.