ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:33 Agriconnect Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Platformu, COP29 Taraflar Konferansı’na katılacak
09:17 Çay içerken yanında yenilenlere dikkat: Kalsiyum ve demir emilimini sıfırlıyor
07:47 Tarım ve Orman Bakanlığı yeni listeyi açıkladı: Sağlığı riske atan tereyağı ve peynirler tek tek ifşa edildi
07:34 AB, “düzensiz göçle mücadele yasalarını sertleştirme” kararı aldı
06:47 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Cumhurbaşkanlığı onayıyla yürütülen Kartepe Haddane ve Çevre Tahribatı projesinden vazgeçilmesi son derece önemli”
06:09 CHP’li Bülbül, kayıp çocuk sayısını açıklayamayan TÜİK’i eleştirdi
01:01 Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara aktarılıyor
00:54 Ömer Çelik’ten katil İsrail’in bakanına tepki: Katz bir cinayet şebekesinin üyesidir
00:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Azerbaycan’a kutlama mesajı
00:39 İstanbul’daki bebek ölümleriyle ilgili 22 kişi tutuklandı
00:33 Dışişleri’nden soykırımcı katil İsrail’in eli kanlı bakanına fotoğraflı tepki
00:32 İran Dışişleri Bakanı Türkiye’de: Ankara, Tahran’a karşı elini güçlendiriyor mu?
00:21 Hakan Fidan Hamas üyelerini kabul etti
00:13 Cevdet Yılmaz: Barış katliamla değil Filistin halkının haklı talepleri karşılanarak sağlanabilir
00:08 Beyaz Saray: “Yahya Sinvar’ın öldürülmesi Gazze’de olası ateşkes için bir dönüm noktası olabilir”
00:08 İstanbul’da Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği toplantısı: Erdoğan İsrail’e silah ambargosu için BM’ye çağrı yaptı
00:02 Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Kulüpler Birliği (KOBSKA) ve  Su Politikaları Derneği  “Ticari İşletmelerin Yeşil Ekonomiye Geçişinin Desteklenmesi” projesinde işbirliği yapacak
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOUVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

BM Filistin Raportörü Albanese’den soykırım değerlendirmesi: “Çağımızın caniliği yaşanıyor”

BM Filistin Raportörü Albanese’den soykırım değerlendirmesi: “Çağımızın caniliği yaşanıyor”
21 Ocak 2024
14
A+
A-

Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, İsrail’in Gazze’ye gerçekleştirdiği saldırıların yüksek ihtimalle soykırım diye nitelenebileceğini söyledi. 

UHA /  İnternational News Agency

Albanese'den Biden'a Gazze çağrısı: “Her geçen gün düzenin tabutuna bir çivi daha çakılıyor”

[Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese]

UHA Haber’in ‘ŞARKUL AVSAT’a dayandırdığı haberine göre, Albanese, İspanya’nın önde gelen gazetelerinden El Pais’te dün yayımlanan söyleşisinde “Gazze’de kuvvetle muhtemel soykırım yaşandığını” belirterek, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) İsrail’e karşı açtığı davayı en güçlü şekilde desteklediğini ifade etti.

Gazze’deki savaşı “çağımızın caniliği” diye niteleyen Albanese, Güney Afrika’nın UAD’deki soykırım davasından İsrail aleyhine sonuç çıkacağını düşündüğünü belirtti.

Öte yandan raportör, Güney Afrika’nın dava kapsamında sunduğu delil ve belgelerin incelenmesi tamamlanmadan konuyla ilgili net değerlendirme yapılamayacağına işaret etti.

İsrail'e soykırım yargılamasında dikkat çeken isim: Netanyahu'dan Trump kozu

47 yaşındaki İtalyan avukat, dava sürecini etkileyebileceği siyasi unsurlara dikkat çekerek “UAD yargıçları Gazze’ye gitmeyecek ya da oraya müfettiş göndermeyecekler. Batı’da yayılmaya devam eden savaş anlatısıysa İsrail’in meşru müdafaa hakkını kullandığı yönünde” dedi.

Raportör, Tel Aviv yönetiminin BM Anlaşması’nın 61. maddesini ileri sürerek meşru müdafaa kapsamında Gazze’ye saldırdığını ancak UAD içtihadına göre Filistin toprakları halihazırda İsrail işgali altında olduğundan bu maddenin geçersiz sayılacağını belirtti.

Albanese, Batı ülkelerinin yaptığı kınama ve itidal çağrılarının etkisiz kaldığını, uluslararası hukukun bu savaştan önce de defalarca çiğnendiğini vurgulayarak şöyle devam etti:

“Onlarca yıldır hiçbir eyleme dönüşmeyen kınamalar yapılıyor. 16 yıl boyunca İsrail, Gazze’de 1200’ü çocuk olmak üzere 5 bin 300 kişiyi öldürdüğü önceki 5 savaşın hiçbirinin bedelini ödemedi.”

BM raportörü olmasına rağmen Filistin’e girmesinin Tel Aviv yönetimi tarafından engellendiğine işaret eden Albanese, “İsrail uluslararası hukuku işine geldiği gibi yorumluyor” dedi.

Raportör, İsrail’e silah ve mühimmat satan yönetimlerin Gazze’deki katliamda suç ortağı olduğunu belirterek, “Batılı ülkeler, İsrail’e bu yaptıklarını aynen sürdürebileceği mesajını veriyor. Dünyanın geri kalanıysa Filistinlilere ölmeye devam edebileceklerini söylüyor” dedi.

Gazze savaşı ve soykırım davası

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları’nın 7 Ekim’de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna, İsrail de Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt vermişti.

Filistin Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze’de 10 bin 800’ü çocuk, 7 bin 250’si de kadın en az 24 bin 927 kişi öldürülürken, 62 bin 388 kişi de yaralandı.

İsrail ise Gazze’den düzenlenen saldırılarda 530’u asker en az 1200 kişinin öldürüldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Güney Afrika Cumhuriyeti, Tel Aviv yönetiminin Gazze’ye yönelik saldırılarının Soykırım Sözleşmesi’ni ihlal ettiği gerekçesiyle, 29 Aralık’ta UAD’de dava açarak İsrail aleyhine ihtiyati tedbir kararı alınmasını talep etmişti.

Bunlar arasında soykırım suçunu işleyenlerin cezalandırılması, askeri operasyonların durdurulması, gıda, yakıt ve tıbbi malzeme tedariğinin sağlanması gibi talepler yer alıyor. 11-12 Ocak’taki duruşmaların tamamlanmasının ardından UAD, tarafların beyanları ve delillerini inceleyerek karar için müzakerelere başlamıştı.

EK Kaynaklar* Independent Türkçe, El Pais, AA

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.