BM Filistin Raportörü Albanese’den soykırım değerlendirmesi: “Çağımızın caniliği yaşanıyor”
Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, İsrail’in Gazze’ye gerçekleştirdiği saldırıların yüksek ihtimalle soykırım diye nitelenebileceğini söyledi.
UHA / İnternational News Agency
[Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese]
UHA Haber’in ‘ŞARKUL AVSAT’a dayandırdığı haberine göre, Albanese, İspanya’nın önde gelen gazetelerinden El Pais’te dün yayımlanan söyleşisinde “Gazze’de kuvvetle muhtemel soykırım yaşandığını” belirterek, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) İsrail’e karşı açtığı davayı en güçlü şekilde desteklediğini ifade etti.
Gazze’deki savaşı “çağımızın caniliği” diye niteleyen Albanese, Güney Afrika’nın UAD’deki soykırım davasından İsrail aleyhine sonuç çıkacağını düşündüğünü belirtti.
Öte yandan raportör, Güney Afrika’nın dava kapsamında sunduğu delil ve belgelerin incelenmesi tamamlanmadan konuyla ilgili net değerlendirme yapılamayacağına işaret etti.
47 yaşındaki İtalyan avukat, dava sürecini etkileyebileceği siyasi unsurlara dikkat çekerek “UAD yargıçları Gazze’ye gitmeyecek ya da oraya müfettiş göndermeyecekler. Batı’da yayılmaya devam eden savaş anlatısıysa İsrail’in meşru müdafaa hakkını kullandığı yönünde” dedi.
Raportör, Tel Aviv yönetiminin BM Anlaşması’nın 61. maddesini ileri sürerek meşru müdafaa kapsamında Gazze’ye saldırdığını ancak UAD içtihadına göre Filistin toprakları halihazırda İsrail işgali altında olduğundan bu maddenin geçersiz sayılacağını belirtti.
Albanese, Batı ülkelerinin yaptığı kınama ve itidal çağrılarının etkisiz kaldığını, uluslararası hukukun bu savaştan önce de defalarca çiğnendiğini vurgulayarak şöyle devam etti:
“Onlarca yıldır hiçbir eyleme dönüşmeyen kınamalar yapılıyor. 16 yıl boyunca İsrail, Gazze’de 1200’ü çocuk olmak üzere 5 bin 300 kişiyi öldürdüğü önceki 5 savaşın hiçbirinin bedelini ödemedi.”
BM raportörü olmasına rağmen Filistin’e girmesinin Tel Aviv yönetimi tarafından engellendiğine işaret eden Albanese, “İsrail uluslararası hukuku işine geldiği gibi yorumluyor” dedi.
Raportör, İsrail’e silah ve mühimmat satan yönetimlerin Gazze’deki katliamda suç ortağı olduğunu belirterek, “Batılı ülkeler, İsrail’e bu yaptıklarını aynen sürdürebileceği mesajını veriyor. Dünyanın geri kalanıysa Filistinlilere ölmeye devam edebileceklerini söylüyor” dedi.
Gazze savaşı ve soykırım davası
Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları’nın 7 Ekim’de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna, İsrail de Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt vermişti.
Filistin Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze’de 10 bin 800’ü çocuk, 7 bin 250’si de kadın en az 24 bin 927 kişi öldürülürken, 62 bin 388 kişi de yaralandı.
İsrail ise Gazze’den düzenlenen saldırılarda 530’u asker en az 1200 kişinin öldürüldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.
Güney Afrika Cumhuriyeti, Tel Aviv yönetiminin Gazze’ye yönelik saldırılarının Soykırım Sözleşmesi’ni ihlal ettiği gerekçesiyle, 29 Aralık’ta UAD’de dava açarak İsrail aleyhine ihtiyati tedbir kararı alınmasını talep etmişti.
Bunlar arasında soykırım suçunu işleyenlerin cezalandırılması, askeri operasyonların durdurulması, gıda, yakıt ve tıbbi malzeme tedariğinin sağlanması gibi talepler yer alıyor. 11-12 Ocak’taki duruşmaların tamamlanmasının ardından UAD, tarafların beyanları ve delillerini inceleyerek karar için müzakerelere başlamıştı.
EK Kaynaklar* Independent Türkçe, El Pais, AA