ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:41 Bakan Bak, “Türkiye Yüzyılı, dijitalin yüzyılı, gençlerin, sporun yüzyılı olacak”
00:39 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze soykırımının hesabının sorulmadığı bir dünya huzura kavuşamayacaktır
00:29 Doğru müdahaleyle disleksili bireyler okuma yapabilirler
00:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Recai Kutan için başsağlığı mesajı
00:17 Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metro Hattı’nda yolcu rekoru
00:16 Emine Erdoğan: Bu karanlık günler, bir halkın özgürlük umudunu söndüremeyecek
00:09 Recai Kutan vefat etti
00:07 SPD Taşkın Alt Kurulu’nun üçüncü toplantısına katıldı
00:04 Katil Siyonist İsrail’in katliamlarına Batı medyasından destek! Kirli oyunları ifşa oldu: Soykırımı böyle gizlemeye çalıştılar!
00:04 Kayseri Gastronomi Günleri’nin 2.’si kapılarını misafirlerine açtı
10:10 Almanya’da resesyon çanları çalıyor
10:07 AK Parti Fiber Altyapı İşini, Operatörlerden Ayıracak mı?
09:06 Otomotiv ihracatı eylülde yüzde 21 artışla 3,4 milyar dolar oldu
06:55 Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uygulaması, taklit ve hileli gıda listeleri artık anlık olarak elektronik ortamda tüketicilerle paylaşılıyor
06:34 Nefret Söyleminin Sahiplenilmesi ile Ne Amaçlanıyor?
06:13 Irak ve Suriye’nin kuzeyinde gerçekleştirilen operasyonlarda; Son bir haftada 58 teröristi etkisiz hâle g
06:00 Elon Musk ilk kez Trump’ın seçim mitingine katıldı
00:48 TBMM’de yoğun mesai başlıyor: İşte gündem maddeleri…
00:34 Katil İsrail Beyrut’u şimdiye kadarki en ağır bombardımanla vurdu
00:32 İzmir Körfezi’ne ‘nefes’ olacak eylem planı bugün açıklanacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Bir yolcu gemisinde çalışmanın gerçeği…

Bir yolcu gemisinde çalışmanın gerçeği…
30 Ocak 2023
2.220
A+
A-

14 saatlik vardiyalardan yetersiz maaşlara, yolcu gemilerindeki çalışma koşulları zorludur. Personel bulmanın giderek zorlaşmasına şaşmamalı.

Kontrast daha büyük olamazdı – yolcu gemisi yolcuları kamaralarından okyanus manzarasının tadını çıkarırken, havuzda yüzerken veya büfede tabaklarını onuncu kez doldururken, perde arkasında çalışanlar için işler çok farklı.

Çalışkan ekip üyelerinden oluşan bir ordu, deniz yolculuğuna çıkan tatilcilerin ihtiyaç duydukları her şeye sahip olmalarını sağlar. Pek çok personel, görünüşte sonu gelmeyen vardiyalara katlanmakta, her seferinde aylarca ailelerinden ayrı kalmakta ve sıkışık kabinleri paylaşmaktadır.

Verdi sendikasının Havacılık ve Denizcilik Endüstrisi Bölümü’nden Maya Schwiegershausen-Güth, “Endüstri tarafından çizilen göz alıcı görüntü ile gemideki işçilerin gerçekliği arasındaki zıtlık gerçekten çarpıcı” diyor.

Gemide çalışanlar için temel sorunlardan birinin çalışma saatlerine uyum olduğunu söylüyor. Çalışma saatleri, 2006 yılından bu yana Denizcilik Çalışma Sözleşmesi tarafından uluslararası düzeyde düzenlenmiş olmasına rağmen, sürekli olarak ihlal edilmektedir.

Hamburg'daki MSC Virtuosa yolcu gemisinin yandan görünümü.

[Uzmanlar, yolcu gemisi endüstrisinde işçi haklarına sürekli saygısızlık edildiğini söylüyor
Resim: Michael Bihlmayer/CHROMORANGE/resim ittifakı]

Yedi günlük bir çalışma haftası

Brezilya’daki Palmas Üniversitesi’nde turizm profesörü olan Angela Teberga, bu tür sık ​​sık  işçi hakları ihlallerini doğruluyor. Doktora tezinde kruvaziyer gemilerindeki çalışma koşullarını incelemiş ve mürettebatın en sık şikâyet nedeni olan çalışma saatleri ve iş yükü konusuna özellikle dikkat çekmiştir.

Günde sekiz saat ve haftada altı gün resmi olarak denizde yapılan işler için geçerli olsa da, gerçek genellikle farklıdır, diyor. Haftanın yedi günü, günde 14 saate kadar çalışmak istisna değil, kuraldır. Bu, ilgili çalışanın gemideki işgücü hiyerarşisindeki konumu ne kadar düşükse o kadar doğrudur.

Uluslararası Yolcu Gemileri Birliği’ne (CLIA) göre 2019’da sektörde 554.000 iş vardı. Maaş olarak yaklaşık 21.4 milyar € (23.322 milyar $) ödendi.

Yolcu gemisi mürettebatı genellikle çok uluslararasıdır: Derneğe göre, birçok gemide 80’e kadar menşe ülke temsil edilmektedir. Özellikle çok sayıda çalışan, Asya ve Güney Amerika’daki gelişmekte olan ülkelerden gelmektedir. Küresel denizcilik endüstrisindeki tüm çalışanların yaklaşık %30’unu Filipinler’den gelen kişiler oluşturmaktadır.

Bir personel bir kokteyle misket limonu koyar.

[2019’dan bu yana personel bulmak giderek zorlaştı ve gemiler daha çekici işverenler haline gelmek zorunda kaldı
Resim: Andrea Warnecke/dpa/resim ittifakı]

Νο Alman gemileri

Konuyla ilgili akademik çalışmalar yapan Bremerhaven Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nde turizm ve gemi yolculuğu yönetimi profesörü Alexis Papathanassis, “Birçok kişi için, bir yolcu gemisinde çalışmak küçük bir servet kazanmak için bir fırsattır” diyor. Maaşlar Avrupa standartlarına göre düşük olsa da, bu mürettebat üyelerinin anavatanlarına göre önemli ölçüde yüksektir. Bu nedenle “çok çok ağır çalışma koşullarına” katlandıklarını söylüyor.

Maaşların çoğu zaman Avrupa Birliği’ndeki ülkeler tarafından belirlenen düzenleme standartlarını karşılamaması gerçeği, birçok yolcu gemisinin Bahamalar veya Panama gibi başka kuralların geçerli olduğu ülkelerde kayıtlı olmasından kaynaklanmaktadır. Örneğin, aslında Alman bayrağı altında seyreden hiçbir gemi yok.

Örneğin Almanya’da popüler olan yolcu gemilerinden oluşan Aida filosu İtalya’da kayıtlıdır. TUI Cruises Malta’da kayıtlıdır. Sonuç olarak, Almanya’daki asgari ücretin ödenmesi gerekmiyor. Aynı zamanda kruvaziyer şirketlerinin bu ülkelerde daha uygun vergi koşullarından faydalanmalarına olanak sağlamaktadır. Turizm profesörü Angela Teberga’ya göre bu şekilde personel maliyetlerini yarı yarıya azaltmak mümkün.

iş yükü artar

Kruvaziyer şirketleri de daha büyük gemileri faaliyete geçirmeyi hedefliyor. Profesör Teberga, yıllar geçtikçe, yolcuların mürettebata oranının çalışanların aleyhine giderek değiştiğini tespit etti.

2001 ile 2020 yılları arasında yolcu gemilerinin ortalama yolcu kapasitesi %60 artarken, mürettebat sayısı yalnızca %44 arttı. Sonuç olarak, ekip üyeleri daha fazla iş yükü üstlenmek zorunda kaldı.

CLIA-Almanya Ulusal Direktörü Helge Grammerstorf, yolcu gemilerinde uluslararası geçerliliği olan çalışma süresi düzenlemelerine düzenli olarak uyulmadığı gerçeğine karşı çıkıyor. “Son yıllarda ilişkide çok şey değişti” diyor. “Nakliye şirketlerinin politikası, izin verilen çalışma saatlerinin aşılmamasıdır.” Bu artık çok kısıtlayıcı bir şekilde ele alınıyor, diye ekliyor. Bir çalışanın kaç saat çalıştığını günlüğe kaydeden sistemler, çalışma saatlerinin takibini de şeffaf hale getiriyor, diye ekliyor. Grammerstorf, “Herhangi bir hizmet sektöründe olduğu gibi, motive olmuş çalışanlara da güveniyoruz” diyor. “Ve buna göre muamele görüyorlar.”

Aida şirketinden bir gemi Dubai yakınlarında seyrediyor.

[Almanya’da popüler olan birçok yolcu gemisi, daha düşük asgari ücret ve daha iyi vergi koşulları olan ülkelerde kayıtlıdır.
Resim: Wiktor Dabkowski/resim ittifakı]

Nitelikli işçi sıkıntısı 

Bununla birlikte, yolcu gemisi uzmanı Alexis Papathanassis, burada iyileştirme için hala çok yer olduğunu söylüyor. Başta turizm ve konaklama olmak üzere diğer birçok sektörde olduğu gibi , COVID-19 salgını nedeniyle vasıflı işçi sıkıntısı yaşandı.

Şirketler, yeterli sayıda kalifiye personel bulmakta zorlanıyor. “Bu nedenle sektör, daha cazip çalışma koşulları sunmaya ve bir işveren olarak imajını yükseltmeye zorlanıyor” diyor. Her halükarda yolcular deniz manzarası, havuz erişimi ve bitmeyen büfelere sahip olmaya devam edecek ve bu lüksleri gerçeğe dönüştürmek için personele ihtiyaç duyulacaktır.

Gazeteci* Jonas Martiny

[UHA Haber Ajansı, 30 Ocak 2023]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.