ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:51 Antalya tarihi Kaleiçi’nde surlarda bulunan bir mağarada 4 yıldır hayatını sürdüren 63 yaşındaki Hüseyin Urlu, sessiz sedasız yaşadığı mağarayı terk etti…
09:44 PROMOGIFT İstanbul, Türkiye’nin Sektördeki Gücünü Dünyaya Taşıyor
09:44 Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (Kırklareli TSO) 2025 yılı Mart ayı içerisinde gerçekleştirdiği işlemlerin istatistiklerini kamuoyu ile paylaştı…
09:02 Kocaeli Milletvekili Gergerlioğlu, “Yıldız Entegre para kazanacak diye Kocaeli Halkının sağlığıyla oynayamaz!”
08:19 İnci Taneleri dizisindeki performansıyla hafızalarda iz bırakan başarılı oyuncu Hazar Ergüçlü ve Efe Çelik’in mutlu anları!..
08:13 IJS Istanbul Jewelry Show, Türkiye Gümüş Takı Sektörüne İvme Kazandıracak!…
07:51 Amerikan Kanser Derneği, 2025 yılına yönelik kanser eğilimleri raporunu açıkladı…
07:37 İzmir Büyükşehir Belediyesi AASSM’de görev yapan otizmli müzisyen Özge Çeltik, sanatıyla fark yaratıyor…
07:22 Samsun Yurt Savunma (SYS) Grup şirketleri’nden CANiK, gücünü Latin Amerika’ya taşıdı!…
07:16 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) halkını kandırmaya devam ediyor!…
07:11 Limon Suyu Görünümlü Ürünlere Yasak Geldi: Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Tüketiciyi Koruyan Yeni Düzenleme…
06:59 Siyaset gündemini hareketlendiren Kılıçdaroğlu iddiası günlerdir gündemden düşmüyor.
06:55 Ziraat Bankası’ndan Nisan Ayına Özel Kampanya: Bankkart Kullanıcılarına 1.500 TL’ye Varan Bankkart Lira Hediyesi…
06:54 Marmaris’in 2019-2024 dönemi eski CHP’li Belediye Başkanı Oktay’ndan partisine sert tepki!…
22:04 Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Trump’ın yeni gümrük tarifelerin etkilenecek sektörlerin temsilcileriyle Paris’te bir araya geldi…
21:35 Fanatik Rum’lardan KKTC topraklarında provokasyon
19:57 Bisiklet turizminin önemli destinasyonlarından Antalya, Kemer ilçesi dağ, gravel ve e-bike bisikleti tutkunlarını bir araya getirecek…
19:32 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 Mart ayı enflasyon verilerine göre, Memur ve emeklilerin Temmuz zammını belli oldu!…
18:28 Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Bahçeli, CHP Genel Başkanı Özel’İn boykot çağrısına tepki gösterdi…
17:20 CHP’nin boykot listesi giderek genişliyor: Anadolu Ajansı ve DBL Entertainment da listeye eklendi!…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Beşar Esed’in Türkiye’ye Karşı Tavrı Ne Kadar Gerçekçi?

Beşar Esed’in Türkiye’ye Karşı Tavrı Ne Kadar Gerçekçi?
1 Eylül 2023
28
A+
A-

* Bahar Kalkanı Harekatı’nın 5 Mart (2020) Mutabakatı ile neticelenmesinin ardından Suriye sahasında herhangi bir toprak değişimi yaşanmadı.

* Sahanın yanı sıra diplomaside de henüz belirgin bir değişim olmasa da Türkiye ile rejim arasında ‘normalleşme’ olarak anılan bir süreç işletildi.

* Özellikle Türkiye’deki seçimler öncesinde bir anlamda hızlandırılan diplomasi trafiğinden bugüne değin somut bir gelişme çıkmadı…

UHA / İnternational News Agency

Kutluhan Görücü | Yazar | Kriter DergiSETA bağımsız, tarafsız düşünce ve yayın kuruluşu olan Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı Dış Politika Araştırmacı – Yazar Kutluhan GÖRÜCÜ, “Beşar Esed’in Türkiye’ye Karşı Tavrı Ne Kadar Gerçekçi?” başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Bahar Kalkanı Harekatı’nın 5 Mart (2020) Mutabakatı ile neticelenmesinin ardından Suriye sahasında herhangi bir toprak değişimi yaşanmadı. Sahanın yanı sıra diplomaside de henüz belirgin bir değişim olmasa da Türkiye ile rejim arasında ‘normalleşme’ olarak anılan bir süreç işletildi. Özellikle Türkiye’deki seçimler öncesinde bir anlamda hızlandırılan diplomasi trafiğinden bugüne değin somut bir gelişme çıkmadı. Geçtiğimiz hafta Beşar Esed’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik Bizim amacımız Suriye topraklarından çekilmeleri, Erdoğan’ın amacı ise Türkiye’nin Suriye’deki işgalini meşrulaştırmak, bu nedenle Erdoğan’ın koşulları altında, bir görüşme yapılamaz, ben ve Erdoğan neden buluşalım? Meşrubat içmek için mi? açıklamaları ‘normalleşme’ sürecine dair soru işaretlerini artırdı. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in son açıklamalarına bakıldığında ise Türkiye’nin görüşmelere hala bir şans vermek istediği görülüyor. Bu nedenle istikamet, uzlaşmacı bir tavırdan yana görünüyor.

Bu istikamet görüntüsüne rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim sonrasında yapmış olduğu açıklamalar ve Suriye dosyasını en iyi bilen isimlerden Hakan Fidan’ın dışişleri bakanı olmasıyla birlikte Türkiye’nin Suriye politikasında kısa sürede farklı bir noktaya gitmesi beklenmiyor. Seçim sonrasında Türkiye’nin Suriyeliler de dahil olmak üzere sığınmacılara yönelik giderek tavizsiz hale gelen politikası, rejim ile muhtemel görüşmelerde bir katalizör etkisi görebilir. Türkiye’nin yerel seçimlere giderken ekonomide sıkılaşma adımları ve sığınmacılarla özdeşleştirilen ekonomik sorunlar beraber düşünüldüğünde, söz konusu başlıklar Türkiye-rejim görüşmelerini belirli bir zemine getirebilir. Ancak Esed rejiminin Türkiye’deki seçimleri ‘bekle-gör’ politikası burada işlemeyecek, nitekim yerel seçimler neticesinde hükümet değişmeyecek.

Türkiye ile rejimin normalleşme formatının dörtlüden müteşekkil olması, oldukça sorunlu bir yapıya işaret etmektedir. Türkiye adeta bire karşı üç konumundadır. Bunun yanında Rusya ve İran’ın rejim üzerindeki çekişmesi ve Türkiye’nin Suriye politikasına yaklaşımları ve algıladıkları tehdit düzeyleri de şüphesiz fark etmektedir. Rusya’nın ‘normalleşme’ süreci üzerindeki etkili aktör olduğu bilinmektedir. Nitekim ilk görüşmelerde Moskova’da gerçekleştirilmiştir. Ayrıca format taslağının da Rusya tarafından hazırlandığı ifade edilmektedir. Bu duruma karşın İran’ın Türkiye-Rusya uzlaşmalarını saha üzerinde sabote ettiğini yeniden görebiliriz.

Esed rejimi her ne kadar Arap ülkeleriyle birlikte normalleşme sürecine girse de sürecin kısa vadeli ve rejime büyük fayda sağlayacak bir sonuç üretmesi beklenmiyor. Bu noktada ABD ve Batı ülkelerinin rejimin normalleşmesine nasıl yaklaşacağı soru işaretleri barındırıyor. Buna karşın yaygın kanaat Arap ülkelerinin rejim ile ekonomik münasebetlerinin yaptırımlar dışında tutulabileceğine yönelik bir beklenti olduğu söylenebilir. Nitekim rejimin Arap Birliği’ne geri dönüşüne de Batı kaynaklı ciddi tepkiler gelmediği de görüldü. Ancak rejim üzerindeki özellikle İran etkisi, Arap ülkelerini de hala çekimser bırakan hususların başında yer alıyor. Son yıllarda görüldüğü üzere de herhangi bir ülkenin Suriye dosyası önceliği değil.

Normalleşme başlıkları basını meşgul etse de arka tarafta rejimin içerisinde olduğu durum, bazı Youtuber’ların ifade ettiği gibi pek de iç açıcı değil. Nitekim Beşar Esed de Bir mülteci susuz, elektriksiz, çocuklarına okulsuz, tedavi olmadan nasıl geri dönsün? ifadeleriyle birlikte bu gerçekliği kendisi ifade etmiş oldu. Bunun yanında uyuşturucu ticaretine ilişkin demeçleri ise bir anlamda itiraf niteliğindeydi: Ülke olarak Suriye’de bu ticareti teşvik etmek isteyen bizsek demek ki biz devlet olarak teröristleri Suriye’ye gelip yıkım ve öldürmeye teşvik ettik, çünkü sonuç aynı. Bunu birden fazla kez söyledim; eğer halkı terörle uyuşturucunun arasına koyarsak o zaman toplumu ve ülkeyi kendi ellerimizle yok etmiş oluruz. Uyuşturucu ticaretinden Suriye’de kaos çıkaran ülkeler sorumludur”.

Rejimin içerisinde bulunduğu duruma rağmen Beşar Esed’in Türkiye’ye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik irrasyonel ifadeleri, ‘normalleşme’ sürecinin en temel zorluklarını teşkil etmektedir. Bahar Kalkanı Harekatı, Türkiye’nin Rusya ve İran destekli rejim lehine ilerleyen savaşı dengeye getirdiğinin en açık kanıtı iken rejimin kendini avantajlı konumda görmesi ‘rasyonel’ bir adım olarak değerlendirilemez. Şüphesiz Türkiye’de seçimlerin geride kalması, rejimin Türkiye’nin güvenlik ve sığınmacıların geri dönüşüne ilişkin ihtiyaçlarına karşılık verecek konumda görünmemesi Türkiye’yi farklı bir noktaya itebilir. Öte yandan rejim üzerindeki İran etkisinin giderek derinleşmesi ve Türkiye’nin Körfez ülkeleriyle birlikte normalleşme sürecinde büyük mesafe kat etmesi, Türkiye ve Körfez ülkelerini İran’a karşı yeniden Suriye’de bir araya getirebilir. Özellikle savunma sanayi alanında yapılan işbirlikleri Türkiye ile Körfez ülkeleri arasındaki ilişkilerin uzun vadeli müttefikliklere kapı araladığı ifade edilebilir.

Bahar Kalkanı Harekatı’nın ardından Libya, Karabağ ve Ukrayna’da Türk savunma sanayiinin gücünü ispatlaması ve Türkiye’nin askeri caydırıcılığı da hesaba katıldığında Türkiye, Suriye’de oluşturduğu dengeyi Beşar Esed’in temelsiz ve Türkiye’nin beklentilerini görmezden gelen talepleri lehine bozmayacaktır. Bunun yanı sıra Türkiye, rejim üzerindeki İran etkisinin uzun vadeli sonuçlarını doğru aktarabilirse Körfez ülkeleriyle işbirliği hızlı sonuçlar üretebilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.