ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:15 Fahrettin Altun: Siyasi rekabet, ilke ve vizyonla yapılır; tehdit ve sindirme ile değil
00:10 Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Aydın, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “boykot” çağrısına tepki gösterdi…
00:06 CHP Neden Boykot Çağrısı Yaptı?
00:03 Ömer Çelik: Özgür Özel’in geldiği nokta Türkiye’yi topyekun tehdit etmektir
00:02 Eski CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’ndan flaş adaylık açıklaması!…
22:26 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Salı günü vefat eden AK Parti Kocaeli İl İstişare Kurulu Üyesi ve eski Ulaşlı Belediye Başkanı Burhan Abiş’in cenaze törenine katıldı…
21:10 Acıların gölgesinde bir Ramazan Bayramı daha
18:55 Fidan’ın Washington Ziyareti ve Türkiye’nin Stratejik Otonomisi
18:41 Sokak Siyasetinden Geriye Ne Kalır?
17:34 Adalet Bakanı Tunç, Silivri’de işkence ve kötü muamele yapıldığına dair iddialara yanıt verdi…
13:26 Gazeteci Serkan Borlak hayatını kaybetti 
12:58 Kocaelispor Sakarya’yı eli boş gönderdi!…
10:17 “Klinik Araştırmalar Eğitim Programı” gerçekleştirildi
09:51 Bipolar bozukluk, genellikle 15-35 yaş arası bireylerde ortaya çıkıyor
09:44 SAHA İstanbul bülteni!…
09:26 Irak ile Kuzey Irak Arasında Türkiye’ye Petrol İhracatı Gerilimi Çözülecek Mi?
09:04 Dijital Dönüşüm Destekleri Bilgilendirme Toplantısı
07:32 KKTC’nden gündemin öne çıkan haberleri!…
06:55 Bilgisayar korsanları, zayıf gördükleri gıda endüstrisine saldırıyor!
06:28 Birleşik Irak Türkmenleri Cephesi’nden Talabani’nin açıklamalarına tepki
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Batılı şirketler arayışta: Yatırımların yeni gözdesi Türkiye

Batılı şirketler arayışta: Yatırımların yeni gözdesi Türkiye
17 Ekim 2022
243
A+
A-

Rusya’da yeni kriz sonrası terk eden sermaye ve yatırımlar yönünü nereye çevirecek. Başta ABD sermayeli şirketler olmak üzere birçok uluslararası firmanın yeni rotasında Türkiye de bulunuyor.

Enes Babacan
TRT Haber : Enes Babacan

Küresel ekonomi, Rusya-Ukrayna savaşıyla sendelemeye başlarken enerji fiyatları ve uluslararası firmaların tedarik zincirleri de doğrudan etkilendi.

Ukrayna’da bulunan şirketlerin faaliyetleri güvenlik nedeniyle durma noktasına geldi.

Rusya’da ise iş ortamı batılı ülkelerinin uyguladığı yaptırımlar nedeniyle bozuldu.

Rusya’da bulunan yabancı sermayeli şirketler ve büyük Rus şirketleri yatırımlarını başka ülkelere kaydırmak istiyor.

Türkiye’nin altyapı avantajları

Türkiye-ABD İş Konseyi Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ şu değerlendirmeyi yaptı:

Rusya ve Ukrayna’da bulunan Amerikalı ve Batılı şirketleri rahatsız etti. Ve bu şirketler kendilerine yeni bir destinasyon aramaya başladılar. Yaklaşık 5 bin şirket var. Bu 5 bin şirketin şimdiye kadar 148 tanesi Rusya’da operasyonlarını durdurdu. 172 tanesi işini yavaşlattı, askıya aldı diyebilirim. 74 Amerikalı ve Batılı şirkette operasyonlarını tamamen durdurdu.

Türkiye; hava, kara ve deniz ulaşımı ile uluslararası yatırımcılara güçlü bir tedarik zinciri altyapısı sunuyor. Hem stratejik konumu gereği hem de Rusya-Ukrayna krizinde tarafsız kalması nedeniyle Türkiye’nin küresel ekonomideki önemi daha da arttı.”

“Ukrayna’dan ve Rusya’dan iş insanları teklifleriyle geliyor”

Söz konusu şirketlerin yatırımlarını kaydırmak istediği ülkelerden birisi de Türkiye.

MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, “Ruslar artık ürün satamaz, Ukraynalılar da savaşın sonucu olarak üretim yapamaz hale geldi. Hem Ukrayna’dan hem Rusya’dan iş adamları Türkiye’ye geliyor. Geçen hafta Laleli İş Adamları Derneğini kabul ettim. Onlara da çokça Rus iş adamlarından beraber iş yapalım teklifleri geliyor.” dedi.

Türkiye’nin Rusya-Ukrayna krizindeki politikası dünya kamuoyu tarafından takip ediliyor ve bu durum yatırımcıları da etkiliyor.

Büyük sermayeli şirketlerin Türkiye’ye ilgisi artmış durumda.

“Her kriz bir fırsat doğuruyor”

Türkiye-ABD İş Konseyi Başkanı, “Avrupa’da Türkiye hükümetler nezdinde ya Türkiye tahmin ettiğimizden daha önemli bir konumdaymış. ‘Hakikatten çok önemli bir NATO müttefikimiz imiş, acaba Avrupa Birliğine Türkiye’yi almamakta hata mı ediyoruz, bu süreci hızlandırsak mı?’ diye Türkiye’nin önemi çok arttı. Batı basınına baktığınız zaman bu şirketleri etkiliyor.” değerlendirmesini yaptı.

MÜSİAD Genel Başkanı ise ”Her kriz bir fırsat sonuçta doğuruyor. Ülkemizde aslında hem Rusya’dan hem Ukrayna’dan hem de oralarda iş yapan yabancı yatırımcıları Türkiye’ye çekebilir. Şu anda da bu konuda ciddi müracaatlar var. Amerikalı şirketler orayı terk ediyor. Yabancı şirketler fabrikalarını kapatıyor.” dedi.

Türkiye’de bulunan iş insanları da gelecek yabancı yatırımcılara partnerlik ve öncülük etmeye hazır.

“Türkiye güvenli bir liman”

Mehmet Ali Yalçındağ, ”Türkiye’nin çok daha güvenli bir liman olduğu, Türkiye’nin yatırım ortamının bu şirketler için elverişli olduğunu geçen haftada Sayın Cumhurbaşkanımızın Amerikalı şirketleri daveti yani ”Türkiye’ye gelebilirsiniz, Türkiye’de gerekli altyapı desteğini veririz ve kapımız size açık’ çağrısını çok önemsiyorum.” ifadelerini kullandı.

Peki Türkiye’de bulunan yabancı yatırımcılar, ülkedeki yatırım ortamını nasıl buluyor?

Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dr. Markus C. Slevogt şu yanıtı verdi:

Ukrayna ve Rusya krizi sebebiyle global ekonomide yaşanacak değişiklikler için net bir şey söylemek için henüz erken olduğunu düşünüyorum. Ama Türkiye’nin yabancı yatırımlar için enerji kaynaklarına yakınlığı, jeopolitik konumu,lojistik kolaylığı gibi çok pozitif potansiyeli var. Bunu kalifiyeli elman yetiştirerek daha iyi bir duruma getirebilir.

“Türkiye Afrika pazarı fırsatı sunuyor”

Yabancı yatırımcılar için Türkiye’nin konumu başka fırsatlar da barındırıyor. Zira Türkiye Afrika ülkelerine yapılacak ticari işler için de elverişli bir konumda bulunuyor.

Markus Slevogt, ”Türkiye’de yatırım yapanlar için Afrika pazarı da bir fırsat sunuyor. Çünkü Türkiye’nin Afrika ülkeleri ile çok güçlü ilişkileri var. Alman şirketleri, lojistik ağlarını İstanbul’un ve Ankara’nın hap olan konumunu kullanarak buradan yönetebilirler. Ayrıca bu fırsatlar Türkiye’de sadece büyük değil aynı zamanda orta ve aile şirketleri için de geçerli olabilir.” değerlendirmesini yaptı.

“Yatırım için en doğru zaman şimdi”

Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dr. Markus C. Slevogt, Türkiye’de yatırımları bulunan Alman bir yatırımcı ve yabancı yatırımcılara ise mesajı gayet net:

Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen yabancı iş insanlarına ‘eğer Türkiye’de yatırım yapmak istiyorsanız buraya şimdi gelmelisiniz diyorum.’ Çünkü şu an yatırım için gayet uygun ortamı var. Çok beklemeyin yatırım için sonra geç olabilir”

***

Yazar Hakkında

Enes BABACAN, 1991’de Tokat’da doğdu. Cumhuriyet Üniversitesi Radyo ve Televizyon Bölümü ve Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü mezunu. İş hayatına ilk stajyer olarak 2010 yılında Anadolu Ajansın’da başladı. 2012 yılında Milli Gazete’de ilk profesyonel iş hayatına başladı. 2016 yılından bu yana TRT HABER için çalışıyor. Enes Babacan 15 Temmuz Gazisi ve Devlet Övünç Madalyası Sahibi…

[UHA Haber Ajansı, 17 Ekim 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.