ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:53 Bakan Tunç: Uludağ’ki otel yangınının tüm yönleriyle  aydınlatılması için  soruşturma hassasiyetle yürütülüyor 
00:39 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Göktaş, bakanlık personeli ile bayramlaştı
00:36 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ramazan Bayramı vesilesiyle AK Parti teşkilatlarına video mesaj gönderdi…
00:23 Ekrem İmamoğlu’nun teslim etmediği telefonunun HTS kayıtlarına ulaşıldı
00:13 Dışişleri Bakanlığı, İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar tarafından yapılan açıklamayı “küstahça” olarak nitelendirdi ve reddetti.
00:13 Bakan Kurum’dan “Uluslararası Sıfır Atık Günü” paylaşımı
09:53 Türkiye’nin petrol üretim üssü halinde gelen Şırnak Gabar’da iki yeni sahada daha üretim başladı…
09:45 Külliye’de Ramazan programına 450 binden fazla kişi katıldı
06:37 Avrupa Savunmasının Geleceği: Trump politikaları gölgesinde yeni bir yol arayışı
00:54 İletişim Başkanı Altun’dan Özgür Özel’in boykot çağrısına tepki
00:40 Ramazan Bayramı dolayısıyla, Polis ve jandarma yolcu gibi otobüslere binip şoförleri denetliyor…
00:27 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “Her kim gençlerimizi kamu düzenini bozmaya çağırıyorsa ülkemizin geleceğini karartmaya çalışıyordur”
00:23 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Cezayir ve Ürdün Meclisi Başkanlarıyla telefom görüşmesi yaptı…
00:04 Dışişleri: Rümeysa Öztürk için girişimler sürüyor
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’nin sıradan bir ülke olmadığının farkına onlar da varacaklardır”
20:51 Çelik: Fanatiklerin eğitim hakkını engellemesi açık bir faşizmdir
20:38 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan bayram diplomasisi
18:19 Sapanca Gölü’nde kum fırtınasına yakalanan sporcuların kanoları battı: 15 yaşındaki gencin kanosuna ulaşıldı, arama çalışmaları sürüyor
07:17 SETA 2025 Bahar Dönemi Seminer Programı Başlıyor!
07:00 Suriye’de Yaşanan Son Gelişmeler ve Muhtemel Riskler
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Başarılı bir sunucu olmak için 10 kural

Başarılı bir sunucu olmak için 10 kural
25 Kasım 2024
17
A+
A-

Günaydın! Bugün günlerden 25 Kasım Pazartesi. Başarılı bir sunucu olmak için 10 kural…İyi okumalar!…

1- Haber spikerlerinin güncel olaylara ve tarihe çok hakim olması gerekir.

2- Beklenmedik durumlarla başa çıkmaya hazır olmalı ve bir krizle başa çıkmak için canlı yayına çıkmalı ve son dakika haberlerinde doğaçlama konuşmalar yapmalıdırlar. Berlin Duvarı’nı yıkıldıktan sonraki sabah ele aldım. Hazırdım. Tarihini biliyordum… ne zaman inşa edildiğini, neden inşa edildiğini ve aktörlerin kim olduğunu. Spikerlerin her türlü konuda doymak bilmez bir bilgi susuzluğuna sahip olmaları gerekir. Çok yönlü olmaları gerekir.

3- Yetenekli röportajcılar olmalılar (İpucu… İyi bir röportajcı olmanın sırrı dinlemek ve notlarınızı veya röportaj sorularınızı asla stüdyoya getirmemektir).

4- Çok iyi yazar olmalılar ve herkesin anlayabileceği kelimeleri seçmelidirler.

5- Takım oyuncusu olmalılar. Haber ekibiyle çalışıp geçinmeliler (primadonnalar başvurmasın).

6- Alçakgönüllü olmalılar (Walter Cronkite’ı düşünün).

7- Eğer bir sunucu olarak seçilecek kadar şanslıysanız ve sözleşme zamanı geldiyse, yayında olanlarla ilgili son sözü söylemek için cehennem gibi savaşın. Bu hayati önem taşır. Eğer bu güce sahip değilseniz, bir yapımcının ve muhasebecilerin insafına kalacaksınız. Ben bu işte 50 yıldır çalışıyorum. Ayrıca Kanada’nın Global TV ağının büro şefi ve Avrupa muhabiriydim. Ayrıca CNN’in (Berlin bürosu) muhabiriydim. Yapımcılara pek ihtiyacım yok. Çoğu yayında olmak isteyen kişiler. Bu işte geçirdiğim tüm yıllarda, çizgiyi aşan 5 haber yapımcısını adlandırmak için çok zorlanırdım. Muhasebeciler (muhasebeciler) haber bölümünün lanetidir. Savaşmaya hazır olun.

8- Sunucular İngilizce dilinde uzman olmalıdır. Dil bilgisi, telaffuz konusunda uzman olmalı ve herhangi bir olayı renkli bir şekilde anlatmak için kullanılabilecek bir kelime dağarcığına sahip olmalıdırlar. Ayrıca Fransızca, Almanca ve Arapça konusunda da çalışma bilgisine sahip olmalıdırlar. Ayrıca Coğrafya konusunda da uzman olmalıdırlar.

9- 60 Dakika’dan Don Hewitt tam isabet. Basitliğinde güzeldi: “Bana bir hikaye anlat” …. beni etkile …. beni baştan çıkar … bana bir hikaye anlat. Ama gerçekleri kontrol et, sonra tekrar kontrol et. Gerçek. Seyirci anlattığın hikayenin gerçek olduğundan emin olmak ister. Gerçek …. gördüğün gibi değil … yorumladığın gibi değil ….. gerçek. Ve lütfen yorum yapmayın. Bir hikayenin girişinde veya sonunda “ne kadar korkunç” vb. şeyler söyleme. Seyirci ne düşündüğünü umursamaz. Sen yüceltilmiş bir haberci, modern zamanların bir kasaba tellalısın. Yerini bil ve koru …. mütevazı ol!

10- İçkiden uzak durun. Bu sizin sonunuz olacak. Ve Tanrı aşkına bir personel üyesiyle seks yapmayın. Bu da sizin sonunuz olacak………………… iyi şanslar……….. Bu zor bir iş ve sadece en güçlüler hayatta kalır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.