İşte geçtiğimiz hafta yaşananlar:
Bakanlık Afşin Elbistan A Termik Santralı’nın Zehir Saçtığını Doğruladı!
Greenpeace Türkiye, Kahramanmaraş’taki Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nin Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemi (SEÖS) verilerine ulaştı.
İlk kez elde edilen veriler, iki yeni ünite daha yapılması planlanan santralda ölçülen Karbonmonoksit (CO), Kükürt Dioksit (SO₂), Azot Oksitler (NOx) ve Toz (PM10) değerlerini gösteriyor.
Buna göre ortalama değerler, yönetmelik sınırlarını 1 buçuk kattan 8 kata kadar aşıyor. CO, SO₂, NOx ve PM10, kalp ve solunum yolu problemlerinden kansere kadar pek çok hastalığa neden oluyor. Aynı zamanda biyoçeşitlilik kaybı ile su kaynaklarının kirlenmesi gibi çevresel sorunlara da yol açıyor.
Soma Termik Santralı’na 1,4 Milyon TL’lik Ceza: Manisa Temiz Hava Hakkı için Ayaklandı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Soma Termik Santralı’na çevre mevzuatını ihlal eden baca gazı değerleri nedeniyle 1 milyon 393 bin 755 lira ceza kesti. Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, santraldaki üç baca ve altı üniteyi bakanlık 18 farklı parametrede anlık olarak takip ediyor. Manisa Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek ise, “Somalılara bu kirli havayı yaşatan herkesin karşısında dimdik duracağız” dedi.
İklim STK’lardan Ortak Talep: Hizmet Amaçlı Binalarda Güneş Enerjisi Zorunlu Olsun
İklim ve çevre alanında çalışan 8 sivil toplum kuruluşu, okul, hastane, belediye binası, kamu binası, ibadethane gibi halka hizmet amaçlı binaların elektriğinin güneş enerjisinden sağlanmasının zorunlu olması için ortak bir kampanya başlattı.
2024’ün Kayıtlara Geçen En Sıcak Yıl Olduğu Doğrulandı
Avrupa Birliği’ne bağlı Copernicus İklim Değişikliği Servisi’ne göre, geçen ay “en sıcak ikinci kasım” oldu ve ortalama yüzey hava sıcaklığı 14,10 derece ölçüldü. Bu, kasım ayı için 1991-2020 ortalamasının 0,73 derece üzerine karşılık geldi. Ocak-Kasım 2024 küresel ortalama sıcaklık anomalisi, 1991-2020 ortalamasının 0,72 derece üzerine çıktı. Bu değer, 2024’ün 2023’teki aynı dönemden 0,14 derece daha sıcak olduğunu ortaya koydu. Böylece 2024’ün kayıtlardaki en sıcak yıl olacağı öngörüsü kesinleşmiş oldu.
Yeni Anket: 10 kişiden 7’si için Çevrenin Korunması Ekonomik Büyümeden Daha Önemli!
Yeni bir anketin sonuçları, dünya genelinde insanların yüzde 71’inin ekonomik büyümenin yavaşlaması pahasına daha güçlü çevre koruma tedbirlerini tercih ettiğini gösterdi. Buna göre, çevre koruma talebi gelişmiş Batı ülkelerine kıyasla yükselen ekonomilerde çok daha güçlü. Türkiye (yüzde 91), Nijerya (yüzde 89) ve Güney Afrika (yüzde 88), en yüksek kamuoyu desteğine sahip ülkeler olarak öne çıkıyor.
Gazeteci* Bulut BAGATIR