Bakan Tunç, “Yargı reformu strateji belgesiyle ilgili çalışmaları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kamuoyuyla paylaşacak”
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bursa’da Mudanya Üniversitesi’nin 2024-2025 akademik yılı açılışında yaptığı konuşmada, yargıda yeni reform paketini milletvekillerine sunacaklarını söyledi.
Bakan Tunç, özellikle son günlerde tartışılan, cezasızlık algısına yönelik eleştirileri dikkate aldıklarını belirterek, yaklaşık bir buçuk yıldan bu yana yargı reformu strateji belgesiyle ilgili bir hazırlıklarının bulunduğunu ve önümüzdeki birkaç hafta sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, kamuoyuyla paylaşacağını açıkladı.
[Adalet Bakanı Yılmaz Tunç]
Ülkelerin kalkınması için eğitimin en önde gelen unsurlardan bir tanesi olduğunu hatırlatan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, gençlerin eğitiminin ve çocukların geleceğe hazırlanmasının eğitimle mümkün olabileceğini, eğitim olmadan kalkınmanın olmayacağını söyledi.
İlköğretimden ortaöğretime, liseden üniversiteye varıncaya kadar eğitimin her kademesinin birbirinden değerli olduğunun altını çizen Bakan Tunç, “Özellikle yükseköğretim, gençlerin geleceğe hazırlanması çok çok önemli. Bu anlamda da son yıllarda ülkemiz çok önemli mesafeler aldı. Üniversite sayıları, 66’dan 208’e çıkarıldı. Tüm ülke genelinde 81 vilayetimizde üniversiteler kurulurken, vakıf üniversitelerinin önü açıldı. Bu anlamda eğitimin kalitesini arttırmak için akademik kadroların güçlendirilmesi için destekler verildi” dedi.
Yılmaz Tunç, bütçede en fazla payın eğitime ayrıldığına vurgu yaparak, şunları söyledi:
“Eskiden savunmaya ayrılıyordu. Üniversitelerde okuyan öğrencilerin okuma imkanları, burs, yurt imkanları arttırıldı. Tabii insanı güçlendirmenin en önemli yolu da çocukları daha ilk baştan itibaren güçlü bir eğitimle desteklemek. Eğitime bütçede en fazla payı ayırdık. Tabii istikrarlı kalkınma hamleleriyle ülkemizin dört bir yanını eserlerle donattık. Bursa’mız bu eserlerden çok çok faydalanırken, faydalanmaya da devam ediyor.”
Bakan Tunç, yüzde 20’lik savunma sanayinde yerlilik oranı varken bugün yüzde 80’e çıkardıklarına da dikkat çekerek, “Bunun ne kadar önemli olduğunu işte görüyoruz. Yüzde 100’e varmamız lazım. Hatta ihraç eder noktaya gelmemiz lazım. Teknolojinin tüm imkanlarını her alanda kullanmamız lazım. Eğitimde de, adalette de artık dijital çağdayız. İstikrarlı kalkınma hamlelerinde bugüne kadar aldığımız mesafeyle yetinmememiz lazım. Dünyada Türkiye’yi en güçlü ülkeler arasında görmemiz lazım. Bunun mücadelesini milletçe birlik beraberlik içerisinde vermemiz lazım. Dünyada hakkaniyeti, adaleti savunmanın yolu da güçlü olmaktan geçiyor. Bugün maalesef, dünyada adaletsiz bir sistem var. Bu adaletsizliği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler kürsüsü de dahil olmak üzere sürekli dile getiriyoruz” dedi.
Uluslararası sistemin artık insanlığın sorunlarına cevap veremediğini de aktaran Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “uluslararası kuruluşların etkisiz olduğunu, dünyadaki sıkıntıları çözme noktasında başarısız olduğunu ve dünyanın 5’ten büyük olduğunu ve daha adil bir dünyanın mümkün olduğunu her fırsatta söylüyor. Sadece tek başımıza söylememiz bir şey ifade eder mi diye düşünüyorken, bugün dünyanın birçok lideri de aynı söze geldi. Aynı cümleleri kurmaya başladı. Uluslararası sistemin Birleşmiş Milletler’in yapısının güvenlik konseyinin yapısının adil olmadığını, artık dünyanın birçok lideri, ülkenin devlet başkanı da söylemeye başladı. Seslendirmeye başladı. Hatta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri dahi, Güvenlik Konseyi’nin yapısının sorunları çözmediğini, bir reforma tabi tutulması gerektiğini söylemeye başladı. Yani dünyada adaletin, hakkaniyetin sözcülüğünü, insan haklarının savunuculuğunu yapan bir liderimiz ve bir ülke noktasında dikkat çekmeye başladık. Bunu daha da güçlü yapmanın yolu Türkiye’yi her alanda güçlü kılmak. Fiziki kalkınma hamleleriyle de demokrasisiyle de daha güçlü hale gelmelidir” ifadelerine yer verdi.