Baerbock Kazakistan’ın Yeşil Hidrojeninden Umutlu
Dışişleri Bakanı Baerbock, Kazakistan’a gerçekleştirdiği ziyarette iklim ve benzeri konularda sıkı iş birliği yapma arzusunu dile getirdi.
TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA) Avrupa Temsilciliğin (dpa)’ya dayandırdığı haberine göre, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Kazakistan’la yeşil hidrojen ve benzeri alanlardaki iş birliğini hızlandırarak Orta Asya bölgesiyle Avrupa arasında daha sıkı bir bağ oluşturmak istiyor.
Başkent Astana’yı ziyareti esnasında yaptığı açıklamada Almanya’nın AB ile birlikte dijital, enerji ve ulaşım alanlarındaki altyapıya yönelik projelerin yolunu açacağını söyleyen Baerbock, AB’nin “Global Gateway” girişiminin bu konuda merkezi bir rol oynadığını söyledi.
AB bu girişim kapsamında, yeni sanayileşen ülkeler ve gelişmekte olan ülkelerdeki altyapıya 300 milyar euro’ya varan yatırım yapmayı planlıyor.
Annalena Baerbock, Kazakistan Dışişleri Bakanı Mukhtar Tileuberdi ile bir araya gelmesinin ardından yaptığı açıklamada, Hazar Denizi bölgesindeki bir hidrojen projesinin ortak ve sürdürülebilir bir gelecek için bir örnek niteliğinde olduğunu söyledi.
Baerbock, burada 2030 yılından itibaren rüzgâr enerjisinden yararlanılarak Hazar Denizi suyuyla yapılacak elektroliz sayesinde üç milyon ton yeşil hidrojenin üretilebileceğini belirtti.
Nüfusu sadece 19 milyonluk olan Kazakistan, yüz ölçümü açısından dünyanın en büyük dokuzuncu ülkesi. Bu ülke Almanya’nın Orta Asya’daki en önemli ekonomi ortağı ve büyük ham madde rezervlerine sahip. Toplam 200’ü aşkın Alman firması bu ülkede faal. Baerbock’un Orta Asya seyahatinin bir sonraki etabı Özbekistan. Baerbock burada bir görüşme gerçekleştireceği mevkidaşı Vladimir Narov tarafından karşılandı.
[UHA Haber Ajansı, 03 Kasım 2022]