ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:37 Marmara derbisi rekorları ile tarihe geçti!
08:01 KKTC Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, “Çözüm, iki komşu devlet olarak yola devam etmek”
06:59 Azerbaycan-Ermenistan Barış Anlaşmasına Engel Olan Etkenler
06:57 Ardan Zentürk, ‘Bize yansımayan şeyler oluyor’ diyerek uyardı
00:56 Trabzonspor U19 UEFA Gençlik Ligi’nde yarı finalde
00:31 Bahçeli’den sokak çağrılarına tepki: Şuursuzluk ve sorumsuzluk
00:28 ‘Temiz Yerel Yönetim’ Vaadine Ne Oldu?
00:21 Dışişleri Bakanı Fidan, bugün Fransa’ya gerçekleştireceği resmi ziyaret kapsamında, Fransa Avrupa ve Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ile bir araya gelecek…
00:15 Fahrettin Altun: Siyasi rekabet, ilke ve vizyonla yapılır; tehdit ve sindirme ile değil
00:10 Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Aydın, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “boykot” çağrısına tepki gösterdi…
00:06 CHP Neden Boykot Çağrısı Yaptı?
00:03 Ömer Çelik: Özgür Özel’in geldiği nokta Türkiye’yi topyekun tehdit etmektir
00:02 Eski CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’ndan flaş adaylık açıklaması!…
22:26 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Salı günü vefat eden AK Parti Kocaeli İl İstişare Kurulu Üyesi ve eski Ulaşlı Belediye Başkanı Burhan Abiş’in cenaze törenine katıldı…
21:10 Acıların gölgesinde bir Ramazan Bayramı daha
18:55 Fidan’ın Washington Ziyareti ve Türkiye’nin Stratejik Otonomisi
18:41 Sokak Siyasetinden Geriye Ne Kalır?
17:34 Adalet Bakanı Tunç, Silivri’de işkence ve kötü muamele yapıldığına dair iddialara yanıt verdi…
13:26 Gazeteci Serkan Borlak hayatını kaybetti 
12:58 Kocaelispor Sakarya’yı eli boş gönderdi!…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Azerbaycan-Ermenistan sınırında çatışma: Neden yaşandı, taraflar ne dedi?

Azerbaycan-Ermenistan sınırında çatışma: Neden yaşandı, taraflar ne dedi?
15 Eylül 2022
521
A+
A-

Azerbaycan ve Ermenistan sınırında 13 Eylül’ün ilk saatlerinde çatışmalar çıktı. Türkiye saatiyle 7:00 itibarıyla ateşkes ilan edildi. Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Salı günkü konuşmasında 49 askerlerinin hayatını kaybettiğini açıklarken sonraki gün bu sayıyı 105 olarak güncelledi. Azerbaycan ise 50 askerini kaybettiğini duyurdu.

Hem Bakü hem de Erivan yönetimleri birbirlerini savaşı başlatmakla suçluyor.

Ermenistan Savunma Bakanlığı, Azerbaycan’ın Vardenis, Sotk, Artaniş, Ishkhanasar, Goris ve Kapan bölgelerinde hem askeri hem de sivil altyapıyı hedefleyen topçu, İHA ve büyük kalibreli silahlarla yoğun saldırılar başlattığını açıkladı.

Bakanlık, sınırın bazı bölgelerinde ilerlemeye çalışan Azerbaycan birlikleriyle mevzi savaşları yapıldığını da söyledi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı ise 13 Eylül sabahı erken saatlerde Azerbaycan birliklerinin, “bölücü Ermeni gruplarının” sınırdaki Azerbaycan ordusu mevzilerine yakın bölgelere mayınlama girişimini engellemesi nedeniyle çatışma çıktığını belirtti.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Azerbaycan birliklerinin Ermeni topraklarına girdiğini yalanladı ve ordunun “Büyük ölçekli Ermeni provokasyonuna tepki olarak yerel karşı önlemler aldığını ve ateş mevzilerini etkisiz hale getirdiğini” söyledi. Bakanlık ayrıca sivil halkı, altyapıyı ve bazı tesisleri hedef aldığı iddiasını da yalanladı.

Bağımsız Rus haber ajansı Interfax, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın, Parlamento’da yaptığı konuşmada Bakü’yü suçladığını yazdı. Buna göre Paşinyan, Bakü’nün gece Ermenistan mevzilerine saldırdığını söyleyen Paşinyan, 49 Ermeni askerinin öldüğünü belirtti.

harita

Azerbaycan’da hükümet yanlısı medya operasyonun hedefini yazdı

Paşinyan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile sınırdaki gerginlik nedeniyle telefon görüşmesi yaptı.

Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Karen Donfried ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile görüştü ve Azerbaycan’ı Ermeni topraklarına saldırmakla suçladı.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Blinken, ABD’nin durumdan “derin endişe duyduğunu” ve Ermenistan’daki “yerleşim yerlerine ve sivil altyapıya yönelik bildirilen saldırılar” da dahil olmak üzere çatışmalara son verilmesi çağrısında bulundu.

Blinken, “Uzun zaman önce açıklığa kavuşturduğumuz gibi, anlaşmazlığın çözümü askeri çatışma olamaz.” dedi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile görüşen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Ermenistan artık tahrikleri bırakmalı. Azerbaycan’la vardıkları uzlaşı çerçevesinde barış müzakerelerine ve iş birliğine odaklanmalı” ifadelerini kullandı.

Başbakan Paşinyan, Ermeni Güvenlik Konseyi’nin gece oturumuna başkanlık etti. Konsey, Erivan’ın müttefiki Rusya’ya, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’ne (CSTO) ve Birleşmiş Milletler’e (BM) Ermenistan’ın topraklarına yönelik saldırı konusunda resmen başvuru yapma kararı aldı.

Azerbaycan’da hükümet yanlısı medya, sınırdaki operasyonun amacının Ermenistan’ı barışa zorlamak ve Azerbaycan-Ermeni sınırı boyunca bir tampon bölge oluşturmak olduğunu yazdı.

Ne olmuştu?

yeni yapılan evler

[Azerbaycan, 19 Temmuz 2022’de, 2020 savaşının ardından Bakü’nün “Büyük Dönüş” olarak adlandırdığı kampanyayla Azeri vatandaşlarını Dağlık Karabağ’a geri göndermeye başladı]

Komşu iki ülke, Azerbaycan coğrafi sınırları içindeki Ermeni nüfuslu yerleşim bölgesi Dağlık Karabağ konusundaki anlaşmazlık nedeniyle 1990’larda ve 2020’de olmak üzere iki büyük çatışma yaşadı.

2020 sonbaharında altı hafta süren çatışmalarda 6 bin 500’den fazla can kaybı yaşandı ve savaş, Rusya’nın arabuluculuğunda sağlanan ateşkesle sona erdi.

Ateşkes anlaşması uyarınca, Ermenistan uzun bir süredir kontrolünde olan toprakları terk etti ve Moskova, bölgenin çatışmasızlığını güvence altına almak gerekçesiyle 2 bin Rus askeri barış gücü görevlendirdi.

Nisan ve Mayıs aylarında Brüksel’de Avrupa Birliği’nin arabuluculuk yaptığı görüşmelerde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, bir barış anlaşmasına yönelik istişarelerin ilerletilmesi konusunda anlaştı.

Dağlık Karabağ’daki çatışmalar 1991’den bu yana 30 bine yakın insanın ölümüne sebep oldu.

[UHA Haber Ajansı, 15 Eylül 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.