ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:33 Agriconnect Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Platformu, COP29 Taraflar Konferansı’na katılacak
09:17 Çay içerken yanında yenilenlere dikkat: Kalsiyum ve demir emilimini sıfırlıyor
07:47 Tarım ve Orman Bakanlığı yeni listeyi açıkladı: Sağlığı riske atan tereyağı ve peynirler tek tek ifşa edildi
07:34 AB, “düzensiz göçle mücadele yasalarını sertleştirme” kararı aldı
06:47 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Cumhurbaşkanlığı onayıyla yürütülen Kartepe Haddane ve Çevre Tahribatı projesinden vazgeçilmesi son derece önemli”
06:09 CHP’li Bülbül, kayıp çocuk sayısını açıklayamayan TÜİK’i eleştirdi
01:01 Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara aktarılıyor
00:54 Ömer Çelik’ten katil İsrail’in bakanına tepki: Katz bir cinayet şebekesinin üyesidir
00:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Azerbaycan’a kutlama mesajı
00:39 İstanbul’daki bebek ölümleriyle ilgili 22 kişi tutuklandı
00:33 Dışişleri’nden soykırımcı katil İsrail’in eli kanlı bakanına fotoğraflı tepki
00:32 İran Dışişleri Bakanı Türkiye’de: Ankara, Tahran’a karşı elini güçlendiriyor mu?
00:21 Hakan Fidan Hamas üyelerini kabul etti
00:13 Cevdet Yılmaz: Barış katliamla değil Filistin halkının haklı talepleri karşılanarak sağlanabilir
00:08 Beyaz Saray: “Yahya Sinvar’ın öldürülmesi Gazze’de olası ateşkes için bir dönüm noktası olabilir”
00:08 İstanbul’da Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği toplantısı: Erdoğan İsrail’e silah ambargosu için BM’ye çağrı yaptı
00:02 Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Kulüpler Birliği (KOBSKA) ve  Su Politikaları Derneği  “Ticari İşletmelerin Yeşil Ekonomiye Geçişinin Desteklenmesi” projesinde işbirliği yapacak
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOUVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Azaflı Derneği Mehmet Emin Resulzade’yi Mezarı Başında Andı

Azaflı Derneği Mehmet Emin Resulzade’yi Mezarı Başında Andı
1 Şubat 2022
566
A+
A-

ANKARA – UHA HABER / Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mehmet Emin Resulzade, doğumunun 138. yıl dönümünde Ankara’da mezarı başında anıldı. 
(UHA) Uluslararası Haber Ajansı’nın haberine göre, Merkezi Ankara’da bulunan ve başkanlığını Avukat Arzuman Azaflı’nın yaptığı Azaflı Sosyal Yardım ve Kültür Derneği, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti’nin Kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mehmet Emin Resulzade’yi Cebeci Asri Mezarlığı’ndaki mezarı başında andı.
Resim önizlemesi
Mehmet Emin Resulzade’nin anma etkinliğine, Azaflı Sosyal Yardım ve Kültür Derneği’nin üyeleri, Azerbaycanlı hemşerileri ve Türk vatandaşları katıldı.
Mehmet Emin Resulzade’nin katafalkına çiçek sunumundan sonra her iki ülkenin Milli Marşları okundu. Duaların ardından, Azaflı Sosyal Yardım ve Kültür Derneği Başkanı Avukat Arzuman Azaflı bir  konuşma yaptı.
Resim önizlemesi
Günün önemine ithafen Mehmet Emin Resulzade ile ilgili düşüncelerini aktaran Arzuman Azaflı, Resulzade’nin ismini 1989’da Sovyetler Birliği’nin dağılmasından önce 14 yaşındayken duyduduğunu ve sonradan ‘Asrımızın Seyavuşu’ isimli kitabını okuduğunu söyledi.
Azaflı Sosyal Yardım ve Kültür Derneği
Kitabında ‘Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti’nin Son Dönemleri’ ile ilgili kısımların özellikle kendisini çok etkilediğini ifade eden Azaflı, şöyle devam etti:
“1920 yılında Anadolu’ya, Mustafa Kemal’e yardıma gitmek için geldiğini ve Azerbaycan’dan geçerek Türkiye’ye yardıma gideceğini söyleyen 11. Kızılordu’dan bahsediyordu. Kitapta şöyle diyordu; “ Biz biliyoruz ki eli kanlı düşman toprağımıza girdikten sonra çıkmayacak. Ancak bir tarafta da bizden yardım bekleyen kardeşlerimiz vardı. Ya vatanımızı korumak için savaşıp düşmanı vatanımıza sokmayacaktık ya da belki kardeşlerimize yardım eder diye düşmanın topraklarımızdan geçmesine izin verecektik. Birinci ihtimal bizim kardeşlerimizle aramızda sorun olabilirdi. Kardeşlerimiz kıyamete kadar bizi suçlayacaktı; diyeceklerdi ki bize yardıma gelen askerlere siz engel oldunuz. İkinci ihtimal de ise biz bağımsızlığımızı kaybedecektik. Ama düşmanın (11. ordunun) kardeşlerimize yardıma gitme ihtimali söz konusuydu. Biz kardeşlerimiz tarafından suçlanmayı göze alamazdık. Kardeşlerimize belki yardıma gider diye kendi bağımsızlığımızı feda etmeyi seçtik… “ demiştir. “
Azerbaycan Halk Cumhuriyeti'nin kurucusu Mehmet Emin Resulzade doğumunun 137. yılında anılıyor
Arzuman Azaflı, Resulzade’nin bu eserinin kendisine daha o yaşta Türkiye ve Türk Dünyası aşkını aşıladığını belirterek, şunları dile getirdi:
“Anladım ki, Resulzade Türkiye’yi Azerbaycan’ı sevdiği kadar seviyor ve Türkiye’nin Türk Dünyası için önemini çok güzel biliyordu. Ben bu aşkla büyüdüm. Yıllarca Resulzade’nin mezarını ziyaret etme hayalleri kurdum. Resulzade 1918 yılındaki Azerbaycan Devleti’nin kurucusu ve başkanı olmakla birlikte aynı zamanda bizlerin hayatını aydınlatan görüşleri ile bize yol gösteren bir büyük liderdir. Bugün onun mezarını sizinle, başkanı olduğum derneğimle ve dostlarla ziyaret ettiğimde onun Azerbaycan ve Türk Dünyası aşkını yaşamakla beraber aynı zamanda 14 yaşındaki o duygularımı tekrar yaşıyorum. Bugün Azerbaycan ve Türkiye arasındaki sıkı ilişkilerin manevi temellerinin daha o günlerde atıldığını düşünüyorum. Bizi yalnız bırakmadınız duygularımıza tercüman olacağınız için hem şahsınıza hem Uluslararası Haber Ajansı’na teşekkürlerimi bildiririm” dedi.
Azerbaycan toprağını vatan kılan isim: Mehmed Emin Resulzade | Independent Türkçe
Mehmet Emin Resulzade Kimdir?
Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti Kurucu Cumhurbaşkanı Mehmet Emin Resulzade, 31 Ocak 1884’te Bakü Novhanı köyünde doğdu.  Genç yaşında siyasetle ilgilenmeye başladı. Sovyet Çarlık rejimi aleyhine çalışmalar yürüttü. Çarlık rejimi baskıları karşısında 1909’da İran’a giderek burada gazetecilik ve siyasetle uğraştı. Meşrûtiyet rejimi feshedilince İran’da da baskılarla karşılaştı ve 1911’de Türkiye’ye geldi. 1913’de Bakü’ye dönerek Müsavat Partisi’ne üye oldu ve 1917’de partinin Genel Başkanlığı’na getirildi. Resulzade, 1918’de Azerbaycanlı aydınların oluşturduğu Milli Konsey’in Başkanı seçildi ve 28 Mayıs 1918’de bu Konsey, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti’nin kuruluşunu resmen ilan etti. Resulzade Kurucu ilk Cumhurbaşkanı oldu. 4 Haziran 1918’de Azerbaycan ve Osmanlı Devleti arasında imzalanan dostluk ve iş birliği anlaşmasına Azerbaycan adına imza attı. 18 Haziran 1918’de yeni kurulan Kafkasya devletlerinin tanıtılması için düzenlenen konferansa katılmak üzere İstanbul’a geldi.
15 Eylül 1918’de, “Kafkas İslam Ordusu” ismi verilen Osmanlı Ordusu, Bakü’yü Ermeni ve Bolşevizm çetelerden kurtardı. Bolşeviklerin Azerbaycan’ı işgalinin ardından tutuklanan Resulzade, Moskova’ya götürüldü. Stalin’in ısrarlarına rağmen Sovyetler’le iş birliği yapmadı. Sovyetler’i terk ederek Fransa, Finlandiya, Polonya ve Almanya’da yaşadı. Sovyet karşıtı yayımlar yaptı ve Azerbaycan’ın işgal altında olduğunu dünyaya duyurmaya çalıştı.
Resulzade, 1947’de Türkiye’ye yerleşti ve Bakanlar Kurulu kararıyla Türk Vatandaşı oldu. 1949’da Ankara’da kurduğu dernek aracılığı ile kitaplar yazarak, konferanslar düzenleyerek ülkesinin durumunu anlatmaya devam etti. 6 Mart 1955’de Ankara’da hayatını kaybetti ve cenazesi Cebeci Asri Mezarlığı’nda defnedildi. Türkiye’de birçok il ve ilçede sokak ve caddeye ve Çankaya’da bir liseye ismi verilmiştir.
Mehmet Emin Resulzâde
Sen bizimsin, bizimsin duɾdukça vücutta can, yaşa, yaşa, çok yaşa, ey şanlı Azeɾbaycan!
Bir kere yükselen bayrak bir daha inmez!
Türküm bu açıdan kendimi mutlu hissediyorum!
İnsanlara hürriyet, milletlere istiklal! sözleri Mehmet Emin Resulzade’ye aittir.
Kaleme aldığı yazılı eserleri şunlardır; Azerbaycan Cumhuriyeti, Keyfiyeti Teşekkülü ve Şimdiki vaziyeti,Asrımızın Siyavuşu,
İhtilalci Sosyalizmin İflası ve Demokrasinin Geleceği,Milliyet ve Bolşevizm,Rusya’da Siyasi Vaziyet,
İstiklal Mefkuresi ve Gençlik,Panturanizm ve Kafkasya Problemi,Çağdaş Azerbaycan Edebiyatı,Azerbaycan Şairi Genceli Nizami,Azerbaycan Kültür Gelenekleri,Çağdaş Azerbaycan Tarihi,Milli Tesanüt,Siyasi ve İlmi Makaleler…
Azerbaycan, Türkiye için acil harekete geçti

Azaflı Sosyal Yardım ve Kültür Derneği Kimdir?

Azaflı Sosyal Yardım ve Kültür Derneği Azerbaycan Türk Kültürü ve Ozan Kültürü’nün tanıtımı, tüm Türk ve akraba topluluklarının kültürlerinin korunması ile ilgili Türk Dünyası arasında her türlü kültürel bağların etkin hale getirilmesi gibi konularda çalışmalar yapmak amacıyla Ankara’da kurulmuştur. Başkanlığını Avukat Arzuman Azaflı yapmaktadır.
Azaflı Sosyal Yardım ve Kültür Derneği, her ayın ilk Cuma günü üyeleri, dostları ve Azerbaycan Kültürü’nü merak eden katılımcılarla, Ankara Beştepe’de ki merkez binalarında dernek üyelerinin, Ankara’da yaşayan Azerbaycanlılar ve misafirlerin katılımı ile bir çok sosyal, kültürel ve amaçlı etkinliğe imza atmaktadırlar.
Veysel KAVRAYAN | Kocaeli University, İzmit | sosyal bilimler enstitüsü
HABER : Veysel KAVRAYAN

[UHA Haber Ajansı, 01 Şubat 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.