Atina Bir Çılgınlık Yapar mı?
ANKARA-UHA HABER / SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin DURAN, Batı medyasında Yunanistan’ın Türkiye’ye ‘alternatif’ haline geldiği yorumlarını yapanların, ne değişen dünyanın dengelerini ne de iki komşunun uzun vadeli birbirine duyduğu ihtiyacın doğru değerlendirebildiğini açıkladı.
Prof. Dr. Burhanettin DURAN, (UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘na değerlendirdiği ‘Atina Bir Çılgınlık Yapar mı?‘ başlıklı yazısında, Yunanistan’ın son dönemde agresif bir silahlanma peşinde olduğuna dikkat çekiyor, Yunanistan’ın Rafale jetleri, Belharra firkateynleri ve korvetlerden sonra F-35 uçakları almaya çalıştığını ifade etti.
Atina’nın, 2021’de silahlanmaya ayırdığı miktarı (2.5 milyar euro) önceki yıla kıyasla beş kat artırdığını söyleyen Prof. Dr. DURAN, “önümüzdeki yıl için ise yedi katına çıkardı. Yunanistan’ın, yeni uçak ve savaş gemileri almasının arkasında kuşkusuz Ege ve Doğu Akdeniz’de Türkiye lehine değişen dengeyi tersine çevirme çabası var. Ayrıca Yunanistan, Fransa ve ABD ile askeri işbirliği anlaşmaları imzalıyor” dedi.
24 Aralık 2021 tarihli The Wall Street Journal’nin , Yunanistan’ın ABD için “yeni bir parlak nokta” haline geldiğini yazdığını hatırlatan Prof. Dr. Burhanettin DURAN, şunları aktardı:
“Gazetede, Başbakan Miçotakis döneminde Yunanistan’ın Rusya ve Çin’den uzaklaşarak ABD ile daha yakın ilişkiler kurduğu vurgulandı. Sıvılaştırılmış doğalgaz ticaretinin büyümesinin yanı sıra Kongre’nin ABD’nin Yunanistan’ın askeri modernizasyonuna ve Doğu Akdeniz’deki güvenlik rolüne verdiği desteği artırmak için iki partili yasayı onaylamasına dikkat çekildi. Yine, Dedeağaç’taki üssün, Balkan ve Karadeniz bölgelerindeki Amerikan askeri varlığı için önemli hale geldiği ifade edildi”.
Ankara’nın Tepkisi
Yunanistan’ın bu şekilde aşırı silahlanmasının Türkiye’nin hoşuna gitmesinin mümkün olmadığını açıklayan Prof. Dr. Burhanettin DURAN, “Nitekim Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir süre önce Yunanistan’ın tamamının “bir Amerikan üssü haline” geldiğinden bahsetmişti. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Savunma Bakanı Akar da sıklıkla Atina’ya Türkiye’nin Ege ve Doğu Akdeniz’deki çıkarlarını korumadaki kararlılığını hatırlatıyor” dedi.
Prof. Dr. DURAN, en son dün (24 Aralık 2021) Akar’ın, Yunanistan’ın uluslararası antlaşmalara aykırı olarak adaları silahlandırdığına dikkat çekip “silahlanma gösterisini” eleştirdiğini hatırlattı.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar
Hulusi Akar yapmış olduğu eleştirisinde:“Birtakım ülkelerin teşvik ve tahrikleriyle kendilerince silahlanmak suretiyle Türkiye’ye üstünlük sağlamaya çalışıyorlar. Bu beyhude bir gayrettir. Ayrıca NATO içinde müttefik olmakla beraber yeni ittifaklarla bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Bunların hepsinin yapay olduğunu söylüyoruz.” dediğine dikkat çekti.
Akar’ın, “güven artırıcı önlemler çerçevesinde dördüncü toplantının yapılması için” Yunan yetkilileri Ankara’ya beklediklerini söyleyerek “iki ülkenin halklarının mevcut zenginliklerden yararlanmak suretiyle güven ve refah içinde yaşamlarını sürdürmesini istediklerini” hatırlattığına vurgu yapan Prof. Dr. Burhanettin DURAN, Akar’ın,”Bütün bunlardan neden bahsediyorum? Son dönemde gerçekleştirdiği işbirliklerine güvenerek Atina, Ege’de karasularını 12 mile çıkarma meselesini daha sık dillendirmeye başladı” dediğini belirtti.
Kiriakos Miçotakis
Yeni Bir Hamle Gelir mi?
Başbakan Miçotakis’in önce 20 Ocak 2021’de İyonya denizinde karasularını 6 milden 12 mile çıkarma kararı sırasında “Bu doğu sınırlarımız için de bir mesaj niteliği taşıyor” ifadesini kullandığını ifade eden Prof. Dr. DURAN, Dört gün önce de Miçotakis’in, Bulgaristan Başbakanı Petkov ile basın toplantısı sırasında Türkiye ile ilişkilerde normalleşme için “Türkiye’nin, halen devam eden ‘casus belli’ tehdidi dahil, tahrikçi eylemlerine son vermesi” gerektiğini öne sürdüğünü ve uzmanların, daha önce Yunan Dışişleri Bakanı Dendias’ın gündeme getirdiği bu fikrin şimdilerde Atina’da bir cesaret gösterisine dönüşme ihtimalini tartıştığının altını çizdi.
SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin DURAN, “Yani, Yunanistan’ın ABD, Fransa, Mısır, İsrail ve Körfez ülkeleri ile kurduğu ilişkilerin ışığında hatalı bir güç hesaplaması yapıp Ege’de karasularını tek taraflı olarak 12 mile çıkarma ihtimalinden bahsediyorlar. Böylesi bir karar iki ülke arasındaki normalleşme sürecine aykırı bir durum olmakla kalmayacağı ve bambaşka bir ortamın kapısını açacağı için Atina’nın böylesi bir çılgınlık yapacağını sanmıyorum. Ankara diyalogdan yana ancak bu tür oldubittilere göz yummaz” şeklinde konuştu.
“Batı medyasında Yunanistan’ın Türkiye’ye “alternatif” haline geldiği yorumlarını yapanlar, ne değişen dünyanın dengelerini ne de iki komşunun uzun vadeli birbirine duyduğu ihtiyacı doğru değerlendirebiliyor” diyen Prof. Dr. Burhanettin DURAN, Türkiye’nin, büyük güçler rekabetinin yoğunlaştığı dünyada önemli bölgesel ve küresel roller üstlenmeye devam edeceğini ve Atina’nın Ankara’dan gelen dost uyarılarına kulak vermesinde fayda olduğunu kaydetti.
HABER : Ataner YÜCE
[UHA Haber Ajansı, 28 Aralık 2021]