ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:32 Tunceli ve Ovacık’a kayyum atamalarına muhalefetten tepki: ‘İrade gaspıdır, hukuki değildir’
10:22 İçişleri Bakanlığı, Tunceli ve Ovacık Belediyelerine görevlendirme yaptı
07:40 Adalar Müzesi’nden yeni sergi
07:19 Gazze’de İsrail’in suç ortağı ABD’den Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin İsrailli üst düzey yetkililerle ilgili yakalama kararına tepki: “Kararı reddediyoruz”
07:00 Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, “AK Parti, 11 milyonu aşkın üyesiyle Türkiye’nin en büyük sivil toplum hareketidir”
06:50 Kocaeli Ticaret Odası’nın standına 2. Uluslararası Sağlık Turizmi Fuarı’nda yoğun ilgi
06:34 TÜBİSAD: Türkiye’nin geleceğini bilişim sektörü, bilişim sektörünün geleceğini ekosistem ekonomisine geçiş belirleyecek
06:32 Asya Açılımı’nın jeopolitik yansımaları
06:29 Suudi Arabistan’ın “Vizyon 2030” Reformlarının arka planı
06:20 Gazze’de katil soykırımcı İsrail’in suç ortağı ABD’den Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin İsrailli üst düzey yetkililerle ilgili yakalama kararına tepki: “Kararı reddediyoruz”
06:14 Katil Netanyahu için tutuklama kararı: Şimdi ne olacak?
06:00 Kocaeli Folklor Spor Kulübü şampiyonluk ünvanını korudu
00:50 Yılmaz: UCM’nin katil soykırımcı Netanyahu için tutuklama kararı insanlık için dönüm noktası
00:43 Kocaelili Hakem Arzu Görgün’e uluslararası görev
00:38 Usulsüz çakar kullananlara yeni cezalar belli oldu
00:30 Ruhsatsız silah taşıyanlara dört yıl hapis cezası
00:12 TUSAŞ’tan Çanakkale temalı HÜRJET paylaşımı
00:06 Hafta sonu kar geliyor
00:06 Irak ve Suriye’nin kuzeyinde 9 terörist etkisiz hale getirildi
00:03 Bakan Fidan’dan BRICS açıklaması: Ortaklıkla ilgili bir teklif aldık
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Atıkların Doğaya Verdiği Zararlar

Atıkların Doğaya Verdiği Zararlar
6 Aralık 2022
3.997
A+
A-

Çevre kirliliği problemi çağımızın en önemli sorunlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Dünya genelinde aşırı nüfus ve sanayileşmenin etkisi nedeniyle büyük atık problemleri yaşanmaktadır. Hurda plastik atıklar doğada binlerce yılda kayboluyor.

Plastik atıklar doğaya en çok zararı veren atıklar arasında. Plastik atıkların verdiği zarar dünyanın ekolojik dengesinde önemli tahribata neden oluyor. Plastiklerin doğaya karışmaması ve geri dönüştürülmesi, yaşanabilir bir dünya ve ekolojik dengenin korunması adına oldukça önemli.

Geri Dönüşümün Önemi

Dünya genelinde her yıl 300 milyon ton plastik üretiliyor. Bu plastiklerin önemli bir kısmı denize ve doğaya atılılıyor. Doğaya atılan plastiğin çözünmesi bin yıl kadar uzun sürede gerçekleşiyor.

Atıkların doğaya zarar vermemesi için geri dönüştürülebilir olanlarının dönüştürülmesi oldukça önemli. Geri dönüştürülebilen maddeler; plastik, hurda plastik, kâğıt, alüminyum, cam, varil, piller, motor yağı, beton, organik atıklar, elektronik atıklar ve akümülatörler.

Pet şişelerin zararları sadece insana değil!Atıkların çevreye verdikleri zararlar; hava kirliliği, küresel ısınma, yer altı suyu kirliliği, bitki örtüsünün zarar görmesi, yangın ve patlamalar olarak karşımıza çıkıyor.

Değerlendirilebilen atıkların çeşitli fiziksel ve kimyasal işlemler aracılığıyla ikincil maddeye dönüştürülerek tekrar üretime dahil edilmesi doğanın zarar görmemesi açısından gerekli.

Atıkların çevreye zarar vermemesi için dönüştürülebilir olanların geri dönüşüm sürecine dahil edilmesi gerekiyor. Örneğin; kağıtları, plastik şişeleri geri dönüşüme göndererek doğaya atmadan geri dönüştürülmesi sağlanmalı.

Çevre Kirliliği - KozanBilgi.NetAtıkları çevreye atmak yerine geri dönüştürmek hem çevre hem de enerji açısından son derece önemli. Fabrika atıkları, evsel atıklar, hastane atıkları ayrıştırılarak geri dönüşüm sürecine dahil edilebilir.

Bilinçli bir şekilde doğanın korunması mümkün olup, geri dönüşüm ile doğal kaynakları ve enerji kaynakları korunabilir. Atık miktarı azaltılmış olur. Ayrıca, geri dönüşüm ülke ekonomisine katkı sağlar. Geri dönüşüm ile hurda malzemeye ödenen döviz miktarı ve Enerji kullanımı azalır. Böylece enerji tasarrufu da sağlanmış olur.

Geri dönüşüm, atık çöp miktarının azaltılmasını ve kaynakların tüketiminin sınırlandırılmasını hedefliyor. Geri dönüşüm, katı atıkların ayrıştırılmasını sağlayarak tekrar üretim sürecinde yer almasına neden olduğu gibi, bu durum, dünya üzerindeki kaynak tüketiminin de azalmasını sağlar.

Emine Tunç

Emine TUNÇ, Gazeteci-Yazar

***

Yazar hakkında

Emine Tunç,  Ondokuz Mayıs Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Lisans bölümü mezunu. Gazetecilik, Radyo Sunuculuğu, Muhabirlik, Foto Muhabirliği, Seslendirmen, Dublaj ve İnsan Kaynakları Uzmanlığı, Sosyal Medya Yônetimi, Editörlük gibi alanlarda çalışmaları var. Bu noktada kendisini geliştirmeye devam ediyor. Henüz üniversite okurken Ciner Yayın Holding – Show Haberde staj yaptı. Üniversitenin uygulama birimlerinde haber muhabirliği ve Radyo Sunuculuğu ile kendini geliştirdikten sonra, yerel ve ulusal medya ile yerel radyoda çalışma olanağı oldu. Hala TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA) ve Uluslararası Haber Ajansı (UHA) internet sitelerinde yazı yazıyor.

Gazeteci-Yazar Emine Tunç, Savunma sanatlarına karşı ilgili olup, Taekwon-Do ve karate sporları ile ilgileniyor. Bunun yanında hobi olarak, dublaj ve şiir seslendirmenliği, kitap okuma, profesyonel fotoğraf çekimi ile de ilgileniyor .

[UHA Haber Ajansı, 06 Aralık 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.