ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
19:57 Bisiklet turizminin önemli destinasyonlarından Antalya, Kemer ilçesi dağ, gravel ve e-bike bisikleti tutkunlarını bir araya getirecek…
19:32 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 Mart ayı enflasyon verilerine göre, Memur ve emeklilerin Temmuz zammını belli oldu!…
18:28 Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Bahçeli, CHP Genel Başkanı Özel’İn boykot çağrısına tepki gösterdi…
17:20 CHP’nin boykot listesi giderek genişliyor: Anadolu Ajansı ve DBL Entertainment da listeye eklendi!…
12:53 Kocaeli Kartepe’den Haberler!…
11:10 Gazeteci Serkan Borlak son yolculuğuna uğurlandı…
11:08 Türkiye toplam tahıl ürünlerinde 2023-2024 piyasa döneminde yurt içi üretimi ülkedeki talebi karşılama yeterliliği yüzde 111,9 olarak belirlendi…
10:43 Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “Dijital bağımlılık riskine karşı çocuklarımızı korumak zorundayız”
09:13 Adalet ve güven temelli liderlik
07:37 Yeni neslin başarılı oyuncularından Hafsanur Sancaktutan, şu sıralar rol aldığı dizi için Kapadokya ve İstanbul arasında adeta mekik dokuyor…
06:51 Ramazan sonrası sağlıklı beslenmeye geçiş rehberi
00:57 Bayram tatilinin ilk 4 günü trafik kazalarında 34 kişi hayatını kaybetti
00:51 Kocaelispor Teknik Direktörü Taşdemir, Sakaryaspor maçının ardından UHA Haber’e açıklamada bulundu…
00:48 RTÜK Başkanı: Boykota destek veren kanallara gereği yapılacak
00:47 Bakan Yerlikaya, “Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Tehditlerle, parmak sallamalarla, sokak ve boykot çağrılarıyla eğip, bükülemez”….
00:22 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, bu yıl üçüncüsü Almanya’da düzenlenen ‘Küresel Engellilik Zirvesi’ne katılıyor…
00:08 2003-2004 Yılları arasında Batman Valiliği yapan eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, Batmalıların Ramazan Bayramı’nı kutladı…
00:05 Türkiye’nin seyir füzeleri: Sahne onların olacak
00:01 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, CHP’nin boykot çağrılarının ardından sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.
22:35 TRT ekranlarında yaşanan Aybüke Pusat krizinden sonra bir gelişme de ‘Bir Zamanlar İstanbul’ dizisinden geldi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Astana’da Entegrasyon için Yeni Adım

Astana’da Entegrasyon için Yeni Adım
A+
A-

TRT TÜRK yeni banner

Türk Devletleri Teşkilatı’nın (TDT) “Türk Devri” temalı 10. Zirvesi için dün Astana’daydık. 5 üyeli (Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan) ve 3 gözlemci üyeli (Macaristan, Türkmenistan ve KKTC) TDT Zirvesi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, küresel sınamalarla mücadelede en önemli gücün “Türk dünyasının birlik, beraberlik ve dayanışması” olduğunu vurguladı. Hazar doğalgazının Türkiye’ye ve…

Burhanettin Duran kimdir? Kaç yaşında ve nerelidir? Burhanettin Duran hayatı ve biyografisi - Haberler

Prof. Dr. Burhanettin DURAN & SETA Genel Koordinatörü

Türk Devletleri Teşkilatı’nın (TDT) “Türk Devri” temalı 10. Zirvesi için dün Astana’daydık. 5 üyeli (Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan) ve 3 gözlemci üyeli (Macaristan, Türkmenistan ve KKTC) TDT Zirvesi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, küresel sınamalarla mücadelede en önemli gücün “Türk dünyasının birlik, beraberlik ve dayanışması” olduğunu vurguladı. Hazar doğalgazının Türkiye’ye ve Avrupa’ya taşınmasının “güvenliğe” katkısına değinen Erdoğan’ın şu cümlesi dikkat çekti: “Türkiye Yüzyılı vizyonumuzu Türk Devleti Teşkilatımıza da teşmil ederek önümüzdeki dönemi inşallah Türk devri yapmak için omuz omuza çalışacağız.” Sınır geçişlerinin ve vize işlemlerinin kolaylaştırılmasının öneminden bahseden Erdoğan, Gazze’deki katliamı gündeme getirmeyi de ihmal etmedi. Krizin çözümü için Türk dünyasının beraber hareket etmesinin önce ateşkes sonra barışı kolaylaştıracağını söyledi.

Türk dünyasında entegrasyon arayışı son yıllarda dış politikamızın ana gündem maddelerinden birisi haline geldi. Bu gelişme Orta Asya ülkelerinin bir yönüyle “açılım” diğer yönüyle bölgedeki etkili büyük güçlerle “denge” politikasına geçmesiyle yakından irtibatlı. Özbekistan ve Kazakistan’ın dünyaya açılımı ile Azerbaycan’ın Türkiye ile güçlenen stratejik ortaklığı bölge denklemlerini değiştiriyor. Malum, Sovyetler Birliği dağıldığında (1989) Türkiye, Türk dünyası ile işbirliğinde hedeflediği noktaya ulaşamadı. 1991’den itibaren koalisyonlar dönemine geçen Türkiye’nin o dönemde Türk cumhuriyetlerinde hem yatırım yapma hem de güvenlik ve istikrar sağlama kapasitesi çok sınırlıydı. Şimdi Türkiye, büyük güçlerin Orta Asya rekabetinde bölge ülkelerinin lehine olacak şekilde bir nevi çıpa görevi üstleniyor. Özellikle Azerbaycan’ın Karabağ zaferinden sonra Türkiye’nin bölgede istikrar, güvenlik ve işbirliği sağlayıcı rolü öne çıkıyor. Orta Asya’nın önümüzdeki onlu yıllarda yıkıcı bir rekabete sahne olmaması için Türkiye’nin “entegrasyon” politikasına daha fazla odaklanması gerekiyor.

Afrika’da bir dizi darbe sonucu siyasi nüfuzu zayıflayan Fransa ve diğer AB ülkeleri Kazakistan başta olmak üzere Orta Asya ülkelerine olan ekonomik ilgilerini güçlendiriyor. Afganistan’dan çekilmesine rağmen ABD, Çin’i sınırlandırma politikasında Orta Asya’yı bir kenara bırakmış değil. Rusya’nın bölge ülkeleri üzerindeki Sovyetler Birliği döneminden kalma etkisi hâlâ çok canlı. Orta Asya güç denkleminde stratejik düzeyde iddialı aktörlerinden birisi de Çin. Tibet, Tayvan ve Uygur konularını kendi bekası çerçevesinde çok dikkatle izleyen Pekin’in Türk dünyasındaki entegrasyonu kimi zaman endişe ile karşıladığı biliniyor. Çin’in demografik ve ekonomik dominasyonu ihtimali hem Rusya hem de Orta Asya ülkelerinin orta ve uzun vadedeki riskini oluşturuyor. Tarihi, kültürel ve etnik bağları olan Türk cumhuriyetleri ile Türkiye’nin entegrasyon vizyonu güçlü liderlik, planlama ve menfaat ortaklaşmasının kurumsallaşmasını gerektiriyor. Zengezur Koridoru’nun açılması ulaşım açısından yeni bir fırsat oluştururken, Erdoğan’ın tecrübesi ve lider diplomasisi eldeki en önemli avantaj.

Zirve sonuç bildirisinde “çok taraflı işbirliğini ilerletmeye” yönelik kararlılık teyit edildi. Astana Senedi kabul edilerek TDT’nin “sivil koruma mekanizmasının” kurulması kararlaştırıldı. Güvenlik konularında “yakın eşgüdüm ve işbirliğinin sağlanması amacıyla savunma sanayisi ve askeri konularda daha yakın işbirliği” çağrısında bulunuldu. Yine bildiride İsrail-Filistin çatışmasının durdurulması için Türkiye’nin pozisyonuna uygun şekilde “derhal ateşkes, insani yardım, BM kararlarına göre iki devletli çözüm ve garanti mekanizması” önerildi. Özetle Astana Zirvesi, Türk dünyasının yeni işbirlikleri geliştirme ve küresel politikalarda ortaklaşma alanındaki entegrasyon sürecinin yeni bir adımı oldu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.